logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się wiesza po usunięciu plików, brakujące sterowniki, wykrzykniki

marasasek 18 Maj 2011 23:53 3776 15
REKLAMA
  • #1 9521800
    marasasek
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam.
    Mam nadzieję, że mi pomożecie. Nagrzebałem coś w kompie i chyba coś usunąłem, teraz komp muli się strasznie i wiesza.
    Sparwdzałem menadzera urzadzen i mam jakies wykrzykniki:
    Komputer się wiesza po usunięciu plików, brakujące sterowniki, wykrzykniki
    Znalazłem też jakiś program"super sterownik" kt óry pokazuje, że mam 15 krytycznych aktualizacji sterowników. Chciałem je zaktualizowac to mnie przenosi do strony aby zakupic ten program i źąda kodu licencji.
    mam ktoś z Was moze taki kod?
    jakby cos jeszcze było potrzebne z danych to prosze dajcie znac to podesle
  • REKLAMA
  • #2 9521899
    Paolo1976
    Poziom 24  
    Ocena: 424
    Jeżeli masz płytę z Windowsem, oraz płytę ze sterownikami od karty graficznej, muzycznej, płyty głównej i in. to nie potrzebujesz żadnych super sterowników. Poprzez menadżera i opcję "zainstaluj ponownie sterownik" sprawisz, że system sam sobie dociągnie z nośników brakujące elementy.
  • #3 9522490
    gruby33
    Poziom 18  
    Ocena: 88
    Na kontroler SCIC i RAID klinij prawym (tam gdzie masz czerwony krzyżyk) i wybierz opcje włącz. Do reszty weź zainstaluj sterownik.
  • #4 9523086
    marasasek
    Poziom 11  
    gruby33 napisał:
    Na kontroler SCIC i RAID klinij prawym (tam gdzie masz czerwony krzyżyk) i wybierz opcje włącz. Do reszty weź zainstaluj sterownik.

Po zrobieniu "włącz" miałem taki oto komunikat:
    "wystąpił błąd podczas instalacji urządzenia. Określona usługa nie istnieje jako usługa zainstalowana".

A sterowniki też próbowałem i nie przyniosło rezultatu
  • REKLAMA
  • #5 9526020
    gruby33
    Poziom 18  
    Jeśli masz włączoną opcję przywracania to skorzystaj z niej. Przywróć do daty przed tym jak tam namąciłeś.
  • REKLAMA
  • #6 9526830
    pitermxa
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Lekiem na wszystko format c: :)

Dodano po 1 [minuty]:

Zawsze lepiej nie tracić paru (a czasem nawet więcej) na diagnozowanie dziwnego problemu. Reset systemu z zainstalowaniem sterów i podstawowych programów to maks 2 h i problem z głowy:]

Moderowany przez jankolo:

Otrzymujesz ostrzeżenie za udzielenie szkodliwej porady. Proponuję Ci wstąpienie do klubu miłośników FORMAT C:

• #7 9528168
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    marasasek napisał:
    Nagrzebałem coś w kompie i chyba coś usunąłem, teraz komp muli się strasznie i wiesza.

Spróbuj usunąć w menadżerze urządzeń usunąć te wadliwe urządzenia. Po restarcie system powinien je na nowo zainstalować. Może żądać płytki instalacyjne. A na zaś ... backup partycji systemowej. To najlepsze lekarstwo.
  • REKLAMA
  • #8 9536336
    marasasek
    Poziom 11  
    zrobiłem "msconfig" i przywracanie systemu. cofnąłem się o tydzień i jest lepiej.
    Jedyne jeszcze gdzie mam żółty wykrzyknik w menadzerze urzadzen to przy "kontrolery SCSI i RAID" -AHTFTD1R IDE Controller. Jak sobie z tym poradzić?
    próbowałem zrobic aktualizuj sterownik ale nic nie daje
  • #10 9542525
    marasasek
    Poziom 11  
    w identyfikatorze sprzętu mam coś takiego:
    ACPI\PNPA000
    *PNPA000
    próbowałem znależć w google ale jakos nie moge natrafic na takie sterowniki

a druga rzecz nie ma zakładki "file list" jak jest podawana w instrukcji
  • #11 9545684
    gruby33
    Poziom 18  
    A próbowałeś zainstalować sterowniki od swojej płyty głównej?
    Po przywróceniu systemu zrób to jeszcze raz.
  • #12 9559696
    marasasek
    Poziom 11  
    ściągnąłem sobie VIA 4in1 i nic nie dało
  • #13 9560074
    gruby33
    Poziom 18  
    Pobierz program http://www.drivermax.com/
    Po instalacji na dole programu masz kluczyk i napis not registered. Kliknij w niego i zarejestruj się. Potem chyba musisz kliknąć w link aktywacyjny, który przyjdzie ci na maila. Po aktywacji konta wyłącz i włącz ponownie program. Na dole musi być koło kluczyka twoja nazwa użytkownika.
    Potem wybierz Check for Drivers Update.
    Program znajdzie w internecie odpowiednie sterowniki. Po wybraniu ściągnięcia zawsze wybieraj aby sterowniki były uruchomione i pobrane przez DriverMax. W agencie programuje ściągniesz i potem na dolnej liście będziesz miał opcję instalacji.

Program parę razy mnie uratował przed długim szukaniem sterowników, których nie mogłem znaleźć.

Dodano po 2 [minuty]:

Edit: Pobierz tylko ten sterowni, którego nie masz. Resztę odznacz bo wersja darmowa tego programu pozwala ściągnąć tylko 2 sterowniki na dobę.
  • #14 9562538
    marasasek
    Poziom 11  
    długo się czeka na tego maila z aktywacją ?
  • #15 9563033
    gruby33
    Poziom 18  
    Ja czekałem z 30 sekund na o2.pl. Spróbuj ponownie jak nie doszedł lub wpisz maila na innej poczcie bo może coś na a na, której masz aktualnie nie dochodzi.
  • #16 9563746
    marasasek
    Poziom 11  
    mam o2, to spróbuje jeszcze raz.
    a na dodatek teraz jeszcze wyskakują mi jakieś reklamy co chwilę. Kiedyś juz miałem taki problem tylko nie pamiętam jak sobie z tymi reklamami poradziłem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który zaczął się zawieszać po usunięciu plików. W Menedżerze urządzeń pojawiły się wykrzykniki, co sugeruje brakujące sterowniki. Użytkownik próbował zaktualizować sterowniki, ale napotkał trudności, w tym błędy podczas instalacji. W odpowiedziach zasugerowano przywrócenie systemu do wcześniejszego stanu, reinstalację sterowników z płytki, a także użycie programów do aktualizacji sterowników, takich jak DriverMax. Użytkownik zidentyfikował problematyczny kontroler SCSI i RAID, ale nie udało mu się znaleźć odpowiednich sterowników. Dodatkowo, pojawiły się problemy z reklamami, co może sugerować infekcję złośliwym oprogramowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA