logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kontrolera SATA na PCI do płyty ECS k7s5a - który najlepszy?

elektryk_pl 20 Maj 2011 19:38 11257 52
Najlepsze odpowiedzi

Jaki bootowalny kontroler SATA na PCI będzie najlepszy do płyty ECS K7S5A i czy da to realny wzrost wydajności?

Do tej płyty najbardziej opłaca się tani kontroler Silicon Image (np. SiI 3112/3512); VIA bywa problematyczna, a drogie Highpointy mają głównie sens przez sprzętowy RAID i wsparcie, nie przez szybkość [#9531214][#9529350][#9527670] Na K7S5A i tak ogranicza Cię magistrala PCI 32/33 MHz, która daje ok. 132/133 MB/s teoretycznie, więc z kontrolerem SATA nie uzyskasz cudów, a w praktyce takie karty pracują mniej więcej jak ATA, około 75 MB/s [#9528571][#9530480][#9533864] Jeśli chcesz z niego bootować, BIOS kontrolera musi się zgłosić, a w BIOS-ie płyty ustaw 1st Boot Device na SCSI i 2nd Boot Device na CDROM [#9751287][#9754658] Przy instalacji Windowsa trzeba załadować sterownik kontrolera przez F6 z dyskietki albo zintegrować go z instalatorem [#9751287][#9754658] Użytkownik forum podał też, że SiI 3112 działał u niego bezproblemowo i kosztował 27 zł z wysyłką [#9531214]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 9527560
    elektryk_pl
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Temat dość mocno przewałkowany w necie, ale kilka kwestii zostało nieopisanych,
    mam nadzieję nadrobienia tego w tym temacie.
    Mam płytę k7s5a od ECS'a i chcę zastosować kontroler SATA na PCI.
    Kontroler musi być botowalny, dyski na taśmę odchodzą już i trzeba by się przesiąść.
    Oferta jest ogromna, w cenach od 17zł do 350zł
    Na Allegro sprzedaje się świetnie karty na układach: VIA VT6421, Promise PDC20378 i Silicon Image SIL3512.
    Wszyscy odradzają sterowniki SATA/PCI na układach VIA i Promise,
    natomiast pozytywnie wypowiadają się o układach Silicon Image.
    To Allegro w rozsądnych cenach.
    Jest jeszcze sterownik Highpoint Racket Raid 1520 za 350zł.
    Pisze się po forach o takich zjawiskach, jak brak obsługi napędów optycznych przez niektóre złącza SATA,
    o konieczności dodawania jakiegoś pliku do biosu płyty głównej żeby botowało z dysku podpiętego przez kontroler, brr...
    (co eliminuje taki kontroler w moich oczach zupełnie, płyta niepsujesię wogólesię, windows nicanic nie łapie zwieszek malutkich nawet i to ten oryginalny z Microsoftu i żaden inny, jedno wielkie zero problemów).
    Najbardziej zastanawia cena Highpoint'a, 350zł za co?
    Jakie możliwości udostepnia taki drogi kontroler
    (szczerze polecano mi go w bardzo dobrej firmie serwisowej, niestety bez wyszczególnienia dlaczego).
    Teraz zaczyna się balet z opisem parametrów standardów....:
    Gniazdo PCI na płycie k7s5a jest podobno w standardzie 2,2 (tak twierdzą w w-w firmie) nie znalazłem w necie danych na ten temat.
    Złącze ATA, (takie do dysków na szeroką taśmę) na na tej płycie jest w standardzie 100MB/s , natomiast szyna PCI dysponyje przepustem 132MB/s do podziału.
    Wapedia na temat PCI:

http://wapedia.mobi/pl/Peripheral_Component_Interconnect

I tu pojawia się, teoretycznie przynajmniej możliwość przyspieszenia kompa na dysku ponad przewidziane100MB per sekunda.
    Czy to się uda?
    Wapedia twierdzi że serialAta 1 ma przepust 180MB/s
    Przepust złącza PCI 2.2 to 528MB per skunda (czyli że mój zabytek ma takie coś do podziału na wszystkie pci, czy tylko tak się nazywa a transfer jest skromniejszy?!??!?
    Jak to wyglada w praktyce, jakie jest taktowanie i wszystko inne na PCI na tej płycie?

Ale tu np trafiam na necie na taki tekst:

Kontrolery ATA na kartach PCI podlegają dodatkowym ograniczeniom.
    Złącze PCI, o szerokości 32 bitów, taktowane z częstotliwością 33 MHz, może przenieść maksymalnie 127 MB/s. <a nie np 132 czy wspomniane 528?>
    Takie karty, nawet z rodzimą obsługą Serial ATA, nie są w stanie uzyskać pełnej przepustowości 150 MB/s. <a nie 180? czemu akurat 150>
    Należy więc zastosować 64-bitowe karty, taktowane z częstotliwością 33 lub 66 MHz.
    Dysponują one przepustowością 254 względnie 504 MB/s. <znowu inne liczby niż wapedia podaje>
    Niestety, rozwiązania 64-bitowe są drogie i na razie stosowane wyłącznie w kontrolerach Serial ATA RAID -
    jak ICP Vortex GDT8546RZ.

Alternatywnie można zastosować 32-bitowe karty PCI, taktowane z częstotliwością 66 MHz,
    o ile odpowiadają standardowi PCI 2.2. Niestety, nie są dostępne standardowe płyty główne z 32-bitowymi gniazdami <a z jakimi kurna chata, bo paranojka mnie łapie i w oczkach mi niebiesko się robi>
    PCI 64 MHz. Potrzeba zatem płyt głównych z gniazdami PCI-64. Są taktowane częstotliwością 66 MHz i kompatybilne z
    kartami 32-bitowymi. W tej konfiguracji 32-bitowe karty PCI dysponują pasmem o szerokości 254 MB/s. Gniazda PCI-64
    znajdują się jednak zwykle tylko na drogich płytach głównych, przeznaczonych do stacji roboczych i serwerów.

Od końca 2002 często można spotkać złącza Serial ATA zintegrowane z płytą główną.
    Zastosowane w nich kontrolery PCI są jednak identyczne z tymi na kartach i konwertują strumień danych.
    Płyty często wyposażone są w adapter, który umożliwia podłączenie równoległych twardych dysków do przewodu szeregowego <o czym on pisze?>.
    Natomiast nowy chipset Intel Pentium 4, 875P (nazwa robocza Canterwood), oferuje w I/O Hub ICH5 rodzimą obsługę
    Serial ATA. Według Intela, rozwiązanie to zapewnia pełną przepustowość Serial ATA. Zintegrowana logika przesyła strumień
    danych bezpośrednio do łącza Hub Link i - według producenta - nie jest widziana jako urządzenie PCI.

Wszędzie w opisach tanich kontrolerów pojawia się parametr 150MB per sekunda, jako maks tego co serialata1 potrafi.
    Ratujcie, bo czytając neta, to tylko więcej pytań i coraz więcej w miarę czytania, nawet podstawowe parametry są zależnie od żródła inne.
    Post wyszedł ogromny, ale to tylko wierzchołek góry lodowej tego co znalazłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9527670
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Te wszystkie dane o przepustowości kontrolerów SATA to tylko teoria. W praktyce jest zupełnie inaczej. Ale z innej beczki, sądzisz że opłaca się inwestować 350 zł w kontroler do tego sprzętu ? Za te pieniądze kupisz używany ale nowszy i bardziej wydajny sprzęt. Wystarczy się rozejrzeć.
  • Pomocny post
    #3 9527720
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3545
    PCI 32bit 33MHz ma maksymalną prędkość 133MB/s

Sata max. prędkość 150MB/s
    Sata II max. prędkość 300MB/s
    Sata III max. prędkość 600MB/s

Aukcja użytkownika purepc.pl

Aukcja nr 1620206613

Na forum chciał za tą płytę 50zł + KW

Jest to cena kontrolera SIL3512.

Więc porównując do Twojego sprzętu (już wiekowa płyta główna) może lepiej iść tą drogą - to tylko przykład.
  • Pomocny post
    #4 9528571
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    elektryk_pl napisał:
    Mam płytę k7s5a od ECS'a[...]
    Złącze PCI, o szerokości 32 bitów, taktowane z częstotliwością 33 MHz, może przenieść maksymalnie 127 MB/s. <a nie np 132 czy wspomniane 528?>
    [...]

Na K7S5A siedzi SiS735:

SiS735 offers AC'97 compliant interface and also provides interface to Low Pin Count (LPC) operating at 33 MHz clock which is the same as PCI clock on the host, and dual USB host controllers with six USB ports that deliver better connectivity and 2 x 12Mb bandwidth. SiS735 supports up to 6 PCI masters. In addition to the PIC, the super-south bridge also incorporates I/O Advanced Programmable Interrupt controller.

czyli:
    33MHz*32b/8 -> 132MB/sek (~126MiB/sek) <- do podziału na całą magistrale

jeśli weźmiemy pod uwagę zegar 100MHz/3 -> 33,33(3)MHz to wyjdzie 133,33(3)MB/sek (~127MiB/sek)

Przy obliczaniu max. przepustowości (peak bandwidth) magistrali bierzesz pod uwagę jej szerokość i taktowanie; jej wersja - mniej istotna.

elektryk_pl napisał:
    Takie karty, nawet z rodzimą obsługą Serial ATA, nie są w stanie uzyskać pełnej przepustowości 150 MB/s. <a nie 180? czemu akurat 150>

Przepustowość użyteczna/efektywna (czyli to co Cię interesuje najbardziej a nie to co się dzieje w warstwie fizycznej) dla SATA_I -> 150MB/sek.
    Można powiedzieć, że transfer SATA_I brutto to 1,5Gb/sek a netto 150MB/sek - zmniejszenie wynika z zastosowania kodowania 8b/10b.
  • Pomocny post
    #5 9528700
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Dobrej klasy kontroler za małe pieniądze to np. LSI MR 150-2. Na alleg... są po 70 zł.
  • #6 9529106
    elektryk_pl
    Poziom 14  
    Troszkę się przejaśniło, dzięki.
    Komp trzymam dla jego bezawaryjności stabilności, do neta wystarcza, i będzie wystarczał jeszcze długo. Parę lepszych już przeżył.
    Czy zastosowanie kontrolera SATA/PCI i dysku na wąski kabelek przyspieszy mi kompa, choć ciut?
    Bo niby wychodzi, że tak, poza tym casch w takich dyskach to 64MB, a nie całe 8MB, co ma znaczenie niby tylko przy zapisie plików mniejszych od owego caschu.
    Nie rozumiem tego zdania:

"Przy obliczaniu max. przepustowości (peak bandwidth) magistrali bierzesz pod uwagę jej szerokość i taktowanie; jej wersja - mniej istotna. "

Więc czym jest wersja, opisana np. tutaj:
    http://wapedia.mobi/pl/Peripheral_Component_Interconnect.

Co do drogiego sterownika Highpoint'a, to ciekawiło mnie co oferuje taki sprzęcik.
    Czym sie różnią takie sterowniki, dlaczego trzeba przy jednych copś tam do biosu płyty dogrywać np. Dlaczego VIA jest tak nilubiana.
  • Pomocny post
    #7 9529347
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Highpoint Racket Raid 1520 nie jest rozwiązaniem nowym, ma kilka opcji tworzenia i zarządzania Raid-em, ubiega się o miano kontrolera produkcyjnego (3ware, LSI, Adaptec) ma support do wszystkich windowsów oraz kilku innych systemów.
  • Pomocny post
    #8 9529350
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Via to najprostsze kontrolery. I taki jedynie opłaca się skupić do twojego komputera. te drogie mają w sobie sprzetowy RAID i to w nich kosztuje.
    Nie ma kontrolerów SATA II na PCI. Wszystkie kontrolery na PCI to SATA1. Które w dodatku wyciągają taką samą prędkość jak kontrolery ATA, czyli w okolicach 75MB/s.

Dogrywanie do biosu jest potrzebne, aby dało się bootować z dysków podłączonych do kontrolera, ale tylko na niektórych płytach.
  • REKLAMA
  • #9 9530261
    elektryk_pl
    Poziom 14  
    - Znalazłem wypowiedź, że VIA jest kiepska mechanicznie i rozłazi się w rękach, co dobrze nie brzmi sami przyznacie i podobno zwiecha goni zwiechę.
    a czy dam 17za VIA czy 65 za Silicon image, to jeszcze nie tragedia, nie?
    Zwłaszcza że sprzęt doinwestowany jak należy w zasilacz 80+bronze, super kostki ram z allegro a niedrogo.....
    Zależy mi na stabilności, raid raczej nie będzię potrzeby.
    - Wydajności na poziomie, ...tfu... 75 megabajtów na sekundę? wolniej niż 100?
    Nawt na tym Highpoit'a rackietowym kontrolerze? do magazynia jeszcze by uszło, ale tu chodzi o dysk systemowy.

Skąd to się bierze?
    Gdzie jest hamulec?
    Niby kontroler ma dostęp do szyny teoretycznie132czy133jak chcą niektórzy, a w praktyce do wykorzystania pozostaje 126 niby, to czemu jest tak, jak podskórnie jakoś, podejrzewałem że będzie?:))) czyli że jak zwykle w podobnych przypadkach? (syndrom przekombinowania:)

Cytat:
    Highpoint Racket Raid 1520 nie jest rozwiązaniem nowym, ma kilka opcji tworzenia i zarządzania Raid-em, ubiega się o miano kontrolera produkcyjnego (3ware, LSI, Adaptec) ma support do wszystkich windowsów oraz kilku innych systemów.

Tu prośba o wyjaśnienie:
    - co to takiego jest kontroler produkcyjny? (tego to raczej na wapedii nie będzie)
    - 3ware,
    - LSI
    - Adaptec
    - na czym polega i czym jest support do windowsów i innych systemów i co daje w praktyce? (tego tez raczej nie znajdę na wapedii)

Wychodzi że lepiej kupić dysk na taśmę, tylko jak szukać takiego z 5-letnią gwarancją producenta?
    Taki by mi pasował najbardziej. Sory za dryf z tematu.

Co sadzicie o przejściówkach ATA/SATA?
    Zabotuje z czegoś takiego czy tylko magazynio na pliki??
    (pewnie już było to wałkowane, poszukam, ale może coś nowego wyjdzie)
  • Pomocny post
    #10 9530480
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    A widziałeś kiedyś, żeby jakikolwiek dysk ATA rozpędził się ponad 80mb,s?

Bo jak na razie, to dyski dochodzą do 150mb/s, czyli raptem wykorzystały możliwości SATA1, a większość dysków i tak nie dochodzi do 133.

Pamiętaj, że szyna PCI ma przepływność 133mb/s, ale tylko teoretycznie. Przecież na niej są i inne urządzenia, które ten transfer zabierają. Więc na kontroler zostaje mniej niż te 133.

Kontroler highpointa absolutnie nieopłacalny. Posiada w prawdzie zaawansowane funkcje, ale jest po prostu WOLNY. Do płyt z PCI opłaca się kupić coś na SIL-u. VIA faktycznie jest problematyczna, ale u mnie działała "od kopa".
  • #11 9530651
    elektryk_pl
    Poziom 14  
    No gupia sprawa, ale nie mierzyłem nigdy w praktyce.
    Tu miejsce na pytanie: jak wygląda w praktyce dysk ATA-100 a ATA-133
    Generalnie to wierzę w to, co napisane.
    Na sil'u ? Czy chodzi o Silicon image?
    który to był model na VIA i na czym te wspomniane problemy polegają?
    A,że highpoint jest wolny, to pisali na jakichś wiarygodnych testach; ale porównywali z niewiadomoczym, czego się na Alledrogo nie uświadczy.
    Natomiast pytani jeszcze raz o przejściówki, np dwukierunkowe Ata/sata czy z czegoś takiego zabotuje.
    Mam taki mieć do sprawdzenia i może nie iść np z błahej przyczyny, a normalnie idzie np.
  • Pomocny post
    #12 9530745
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    W praktyce ata100 i ata133 różnice pomijalne, a nawet można powiedzieć że nie ma różnic.
    Lepiej kup kontroler, przejściówki ata-sata wszystkie z którymi się zetknąłem były strasznie tandetne i przerażliwie powolne.
  • #13 9530787
    elektryk_pl
    Poziom 14  
    A jakiś program do testowania dysków?
    Prędkości odczyt, zapis, czy bubla nie wcisnęli, badsektory... i koniecznie jakieś wykresy żeby rysował:)))
    Sprawdzony w praktyce, żeby normalnie działał, po polsku najlepiej.
    Mam jakieś takie dwa, pokazują dane s.m.a.r.t. (każdy co innego i to samo czy w biosie smart włączony czy nie) i na ile procent dysk jeszcze może.

No i taki kwiatek z innego tematu:

Cytat:
    Kontrolery RAID nie będą działać z napędami optycznymi. RAIDowe kontrolery zostały stworzone z myślą o dyskach, tylko i wyłącznie. Nic nie poradzisz, raid to dysk lub dyski. Może być jeden dysk (rzecz jasna nie w raid), ale napęd optyczny odpada.

I co wy na to? co kupić żeby podłączyć napęd optyczny na serialata?
    Miałem nadzieję na podłączenie do jednego z wejść (jest ich najmniej 2 lub więcej)
    jakiegoś DVD ale czy mi zabotuje taki LinOs np z tak podpiętego napędu?
    Popatrzę jeszcze czy wszystkie botowalne kontrolery są do raid'u, bo zdaje się że tak.
    I znowu jest wesoło:)))
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 9530854
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    HDTune lub bardziej rozbudowany MHDD.
  • Pomocny post
    #15 9531084
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    Mam takie ogólne pytanie. Co właściwie chcesz osiągnąć i jakim kosztem ?
    Czy zależy ci na wydajności , pojemności, awaryjności ( raid 1 , 5) czy poprostu dla zabawy.
    Mam kontroler raid5 adapteca + 5 dysków scsi 18 GB 10000 obrotów, męczyłem się z tym strasznie bo się okazało że backplane jest uszkodzony i na 6 dysków działają w nim tylko 4. Ale najśmieszniejsze jest w tym że wydajność tego całego cuda to odczyt 50 MBps, zapis 10 MBps. Pomijając kwestię awaryjności to głupi wd black za 185 zł bije to cudo na głowe w większości testów.
  • Pomocny post
    #16 9531130
    Kasek21
    Poziom 43  
    Brodi napisał:
    Mam takie ogólne pytanie. Co właściwie chcesz osiągnąć i jakim kosztem ?

elektryk_pl napisał:

Mam płytę k7s5a od ECS'a i chcę zastosować kontroler SATA na PCI.
    Kontroler musi być botowalny, dyski na taśmę odchodzą już i trzeba by się przesiąść.
  • Pomocny post
    #17 9531214
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    elektryk_pl napisał:
    Na sil'u ? Czy chodzi o Silicon image?
    Owszem, kupiłem takie cudo w I.2009r. -> Silicon Image SiI 3112 SATARaid Controller. Chodzi bardzo dobrze, z raida nie korzystam, ale zawsze jeszcze mogę, jak mnie najdzie ochota :D. Zapłaciłem za niego 27 PLN z wysyłką (Allegro).
    Chodzi na nim Seagate 80GB ST380013, bez problemów. Czy pójdzie na nim napęd optyczny, to nie wiem - nagrywarkę mam na ATA.
  • #18 9531978
    elektryk_pl
    Poziom 14  
    Co właściwie chcę osiągnąć i jakim kosztem?
    Zaczynając ten temat miałem jakąś tam koncepcję zacytowaną na dodatek nieco wyżej.
    Natomiast:
    ((:gdybym wszystko wiedział, to bym tematów na elektrodzie nie zakładał:))
    Brak wiedzy i orientacji powoduje gupie decyzje, tak gupie własnie.
    Po to wymyślono Elektrodę i różne takie, dziękuję bardzo.
    Dlatego bardzo proszę, jak ktoś ma coś istotnego niej lub bardziej do dodania o dodanie właśnie.
    Natomiast decyzję o kierunku inwestycji zatrzymam dla siebie, bo to nie istotne, a za rok czy dwa jeszcze mniej, a dla kogoś innego jeszcze mniej:))
  • Pomocny post
    #19 9532104
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    Ocena: 55
    Wojtek(KeFir) napisał:
    A widziałeś kiedyś, żeby jakikolwiek dysk ATA rozpędził się ponad 80mb,s?

Tak tylko nawiązując do wypowiedzi kolegi.
    Moja Barracuda ST3160215ACE 160Gb na IDE gdy jest w miarę czysta wyciąga po 90 MBps ;)
    Po sformatowaniu gdy wrzucałem na nią pliki, gdy Windows pokazał,że faktyczna prędkość kopiowania to (nieco ponad) 90MBps i wartość była stała bo po wgraniu 50Gb danych prędkość była na poziomie 80MBps sprawdziłem HDTune i wszystko się zgadza.
    Obecnie prędkość się utrzymuje na 75MBps.
    Sam jestem niedowiarkiem i dysk sprawdzałem w różne strony i jednak to nie błędy w odczycie prędkości,bo obliczałem tez prędkość na podstawie czasu skopiowania danego pliku (np. .rar 10Gb).
    A więc dyski na taśmeę są w stanie tyle wyciągnąć.
    PS. Kontroler zintegrowany w P5KPL-AM Epu.

Co do pytania kolegi,ze trzeba mieć płytę ze sterownikiem do BIOS'u.
    Może chodziło o płytę ze sterownikiem (najprawdopodobniej do RAID) dla instalatora Widows :?:
  • #20 9532352
    elektryk_pl
    Poziom 14  
    A ta Barracuda jest podpięta kanonicznie czy przez kontroler?
    Sory, ale symbol produktu nic mi nie mówi.
    Czy to dysk Pata czy Sata?
    Jaki duży casch?................................. ............... .....
    Dużo danych proszę:)
    A podłączony tak, a tak, a jak to wpływa na co?
  • Pomocny post
    #21 9532445
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    Kolega jeszcze raz przeczyta mój post i użyje Google który wbrew powszechnej opinii NIE zadaje bólu.
    Jednakże pomogę.
    "PS. Kontroler zintegrowany w P5KPL-AM Epu"
    Czym jest owy symbol :?:
    http://lmgtfy.com/?q=p5kpl-am+epu
    Co oznacza "zintegrowany" - no najprawdopodobniej miałem na mysli podając dodatkowo model płyty głównej,iż jest to wbudowany w MoBo.
    Ponadto dlaczego ja mam szukać koledze parametrów dysku twardego - chyba to koledze na tym zależy tak :?:
    Prosze wybaczyć,że jestem nie miły,ale kolega przesadza.
    Dałem tyle niezbędnych informacji,a kolega z nich nie korzysta ,pytając o to,co ja już powiedziałem.
    W razie wątpliwości - punkt 16 regulaminu.
  • Pomocny post
    #22 9533778
    Lzep
    Poziom 39  
    elektryk_pl napisał:
    Sory, ale symbol produktu nic mi nie mówi.
    Czy to dysk Pata czy Sata?
    Kolega Adrian_1591 napisał, że to dysk IDE. Jak dla Ciebie nie jest to jasne (że IDE to Pata ), to ja mam wrażenie, że dyskutujemy z przedszkolakiem ?
  • Pomocny post
    #23 9533834
    Kasek21
    Poziom 43  
    Takie straszne martwienie się o wydajność dysku biorąc pod uwagę tak starą konstrukcję jak ECS K7S5A SiS735 - więc i prędkość pracy CPU, podsystemu pamięci ma sens?!
  • #24 9533858
    elektryk_pl
    Poziom 14  
    Chodzi o danie komuś kiedyś możliwości szybkiego przejechania wzrokiem po temacie i wyłuskanie potrzebnej wiedzy bez zbędnego myślenia czy zaglądania do wapedii. Nie każdy ma czas i nie każdy zna te wszystkie skróty, mnie się czasem od nich troi i dwoi, zwłaszcza na szybko, natomiast nieco wiejskie określenia np "dysk na szeroką taśmę" jakoś uruchamiają od razu odpowiednie komórki. Na wojnę też się się nie wybieram.
    Za godzinkę podokładam screeny do tego posta i go skoryguję potem, bo zainteresowałem się czytając to forum programem HDDtune i sprawdzeniem jak ta machineria chodzi teraz i coś mi wychodzi że na dyku jest w porywch do 2MB/s i nawet karta microSD najniższej klasy na usb podpięta na USB. Chyba ze coś znowu...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #25 9533864
    Lzep
    Poziom 39  
    Kasek21 napisał:
    Takie straszne martwienie się o wydajność dysku biorąc pod uwagę tak starą konstrukcję jak ECS K7S5A SiS735 - więc i prędkość pracy CPU, podsystemu pamięci ma sens?!
    Oczywiście, że nie ma sensu ale jest wielu takich "myślących" do których to nie dociera. Kontroler SATA/PCI instaluje się tylko po to żeby dysk SATA w ogóle można było podłączyć, a nie oczekuje się cudów wydajności. Przecież na starych płytach nie obsługujących SATA niemożliwe jest uzyskanie jakichś rewelacyjnych wyników ! To chyba oczywiste !
  • Pomocny post
    #26 9533892
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    My (to jest ja , reszta kolegów którzy usiłują pomóc i Ty) chyba się nie rozumiemy.
    Ty zadajesz konkretne pytania,my konkretnie odpowiadamy.
    Proste.
    Ktoś ma problem z czymś to mu zależy na jego rozwikłaniu,jeżeli mu zależy to znajdzie chwile na odczytanie skrótów.
    Proszę wybaczyć,ale to tez nie jest forum łopatologiczne (z wyjątkiem 'piaskownicy" ).
    Na prawdę łatwiej użyć konkretnych i ogólnie przyjętych nazw nijeżeli używać prostych określeń i liczyć się z ewentualnymi niedomówieniami bądz niezrozumieniem wynikającym z różnicy interpretacji.
    Każdy usiłuje utrzymać ład,porządek i należyte słownictwo na forum ,więc nie wkurzaj się,że czasami ktoś kogoś zlinczuje za brak konkretów czy za przejawy lenistwa.
    Spójrz na rangi użytkowników i na pytania jakie zadajesz - sytuacja wymaga choćby w części fachowych wypowiedzi.
  • Pomocny post
    #27 9533906
    Kasek21
    Poziom 43  
    elektryk_pl napisał:
    ...bo zainteresowałem się czytając to forum programem HDDtune i sprawdzeniem jak ta machineria chodzi teraz i coś mi wychodzi że na dyku jest w porywch do 2MB/s...

Menadżer urządzeń -> usuń kontrolery IDE i zrestartuj komputer.

Jak wygląda SMART tego dysku - zakładka Health.

W jakim trybie pracuje dysk PIO czy UDMA?
  • Pomocny post
    #28 9534638
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    Zejdzcie na ziemię bo bujacie w obłokach ...
    Athlonik na k7s5a i tak się zdusi jak mu dasz szybki dysk sata. A porównywanie tego z ich7 na s775 to już pomyłka - tutaj mamy ze 2 lata starszy sprzęt. Teoretycznie 130 MBps , w praktyce jak odpalisz więcej niż 1 sesje kopiowania to transfer spadnie do kilku MBps.

Nadal czekam na odpowiedź na wcześniejsze pytanie.
    Bo ogólnie to weż byle co z biosem np http://allegro.pl/kontroler-pci-ide-sata-raid-via-bios-ak60a-i1628352495.html i po problemie.
    Jak chcesz rzeczywistego przyśpieszenie to kup jakieś tanie dwurdzeniowe amd na am2 lub am3 gdzie będziesz miał wbudowane sata/ddr2/pcie , wykorzystasz potencjał sata i najważniesze , sprzęt nowszy więc stabilnie jeszcze podziała rok albo więcej :]

Highpoint Racket Raid 1520 - zabyten z obsługą sata 1, drogi bo obsługuje 66 MHz PCI czyli przynajmniej 2x133 MBps
  • #29 9535470
    elektryk_pl
    Poziom 14  
    Odpowiedź na wcześniejsze pytanie, czyli co chcę osiągnąć i jakim kosztem?
    Otóż chcę wymienić dysk ATA na taki z 5 letnią gwarancją i większy np.
    Serwerowy, tak niby to się nazywa, kiedyś obiła mi się nazwa jakiegoś certyfikatu z tym związanego, czy to było wiarygodne nie wiem. Solidny dysk na lata, kompa nie mam zamiaru zmieniać, mam drugi lepszy, i coś go nie lubię, a ten jest do neta, wystarcza i zawsze będzie kompem zapasowym do ctego celu właśnie.
    Nic takiego, jak taki dysk na Allegro nie znalazłem, przyszło mi do głowy żeby seriaAta założyć przez kontroler.
    A nie mając wiedzy na temat, zakładam temat na forum, tu wychodzi, że każdy kontroler będzie dobry, że taki za 350zł nie ma sensu zupełnie, bo nic nie daje, nic zupełnie więcej. I w miarę poznawania tematu sprawdziłem jak hula, to co mam w kompie. Efekty poniżej, tylko tak umiem dodać te fotki. Przy okazji wychodzi, że dysk może pracować w dwóch trybach PIO lub UDMA
    - Gdzie to sprawdzić?
    - Jak to zmienić żeby wypróbować w praktyce?
    - gdzie znajdę zakładkę helth powiązana ze S.A.R.T em?
    - co oznaczają te kropki pod wykresem?
    - trzeci obrazek od góry: specjalnie rozwinąłem listę dysków, mam dysk twardy, kartę pamięci w modemie i...jeszcze coś 3GB, a co to takiego?(dzisiaj postanowiłem zrobić test karty pamięci microSD najniższej klasy prędkości, tak dla porównania z dyskiem i to coś 3GB znikło:)
    - jakim cudem karta podpięta przez hub USB/PCI hula szybciej niż dysk.
    Załączniki:
    • Wybór kontrolera SATA na PCI do płyty ECS k7s5a - który najlepszy? HDDtune karta pamięci.bmp.jpg (131.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór kontrolera SATA na PCI do płyty ECS k7s5a - który najlepszy? HDDtune info.bmp.jpg (121.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór kontrolera SATA na PCI do płyty ECS k7s5a - który najlepszy? HDDtune health.bmp.jpg (114.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór kontrolera SATA na PCI do płyty ECS k7s5a - który najlepszy? HDDtuine Wykres.bmp.jpg (141.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 9535498
    Kasek21
    Poziom 43  
    Zastosuj się do poprzedniego mojego postu bo dysk pracuje w trybie PIO.

Zmień taśmę sygnałową bo to ona może odpowiadać za błędy C7.

Co do błędu C5 zastosuj się do:

Procedura naprawczo testująca HDD
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html

Co do sprawdzenia w jakim trybie to:

Menadżer urządzeń->Kontrolery IDE->Właściwości

Niekiedy widnieje, że dysk pracuje w UDMA a w rzeczywistości jest PIO dlatego usuń kontrolery i uruchom ponownie komputer. Windows po restarcie zainstaluje od nowa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kontrolera SATA na PCI do płyty ECS K7S5A, który musi być botowalny. W dyskusji poruszono różne modele kontrolerów, w tym VIA VT6421, Promise PDC20378 oraz Silicon Image SIL3512, z negatywnymi opiniami na temat VIA i Promise, a pozytywnymi na temat Silicon Image. Wskazano, że kontrolery SATA na PCI mają ograniczoną przepustowość, a ich wydajność nie przekracza 75 MB/s. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem może być inwestycja w nowszy sprzęt zamiast drogiego kontrolera. Pojawiły się również pytania dotyczące instalacji systemu operacyjnego na dysku podłączonym przez kontroler oraz konieczności integracji sterowników podczas instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA