Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki głośnik do subwoofera estradowego?

marian.wgm 25 May 2011 23:05 4994 18
    marian.wgm
    Level 10  
    Witam!
    Proszę o pomoc w doborze głośnika do kolumny basowej. Znalazłem takie głośniki: http://allegro.pl/glosnik-alphard-ps15-38cm-8ohm-600w-estrada-fv-i1622196470.html , http://allegro.pl/glosnik-alphard-mw15-magnum-38cm-8ohm-estrada-fv-i1622196700.html , http://allegro.pl/gdn-30-400-8-se-glosnik-stx-estradowy-400w-30cm-i1599620181.html , http://www.stx.pl/gdn-30-550-4-ae.html , http://allegro.pl/glosnik-basowy-estradowy-400-w-15-cali-38cm-i1593301426.html , http://www.stx.pl/gdn-38-400-4-se.html . Który z tych głośników byłby najlepszy, czy może proponujecie coś innego w podobnej cenie ( max 230 zł za sztukę ).

Dziękuje za wszelkie informacje
    marian_menson
    Level 12  
    Witam a może by tak nie zawracać sobie głowy Alphardem albo Stx, tylko wydać kasę raz a dobrze chodzi mi o głośniki pokroju Eminence, Beyma, B&C i wtedy spokój jest na lata wiem coś o tym bo to przerabiałem...
    Pozdrawiam
    marian.wgm
    Level 10  
    Jak narazie głośniki lepszych producentów są poza moim zakresem cenowym, na początek wolałbym jednak cos tańszego.
    wisnia_lwa
    Level 28  
    STX

Najtańsze obecnie i sensowne rozwiązanie. Podane przez Ciebie głośniki, nie nadają się za specjalnie do basów, ew. do jakiegoś bardzo budżetowego subwoofera byłby ten STX 38-400, ale z tego co mi wiadomo, nie są już produkowane. A jak nie, to szukaj używanego (albo jeszcze nawet nowe uda się od kogoś trafić) GDN 38-550.

Jaki wzmacniacz będzie do tego? Co chcesz tym nagłaśniać?
    DDN
    Level 31  
    W tym wypadku najlepiej jest zrobic tak. Skoro kupujesz 2szt po max 230zl to zrob tak ze lepiej jedna szt glosnika dobrego za 460zl a za jakies pol roku lub kiedy tam kupisz nastepny. Ewentualnie szukaj uzywanych nawet leciwych,ostatnio troche tego jest na serwisie aukcyjnym. Stare wyroby jak np.beyma beda lepsze od tych nowych nawet w podobnej cenie,wiem bo kupilem ostatnio 2pary jedne do nadstawek i 2ga pare do basu i widze ze maja te garki po 15lat ale graja i wygladaja poprawnie.
    wisnia_lwa
    Level 28  
    Wypowiem się tutaj w całości, i odnośnie wzmacniaczy i odnośnie głośnika.

Do basu weź na razie jedną sztukę tego nowego STX w wersji 8 Ohm (jeśli chcesz nowy głośnik koniecznie), do niego jako napęd T.amp TA1050, i zasilisz go ze zmostkowanego wzmacniacza. Na nadstawki T.amp E800. Do tego musisz mieć jeszcze crosover (najtańsze z możliwych- Behringer CX 2310). I masz ładny zestaw. Jeśli nie stać Cię na nowe komponenty, to poszukaj używanych wzmacniaczy (Hand Box, ADS, Elmuz), głośnik też może być jeden, używany, ale lepszy, (czyli ogólnie popieram poprzednika).

Te wzmacniacze co podałeś, bez rozdrabniania się- będą kijowe... W podobnych cenach masz t.ampy, a one są przynajmniej sprawdzone i jak za swoją cenę- nie mają konkurecji (z nowych).

Piszesz, że masz obudowy na 15", jaka objętość i jakie strojenie? To do głośnika dobiera się obudowę, nigdy odwrotnie... To że masz jakieś tam obudowy o średnicy otworu na głośnik 15", nie znaczy, że nawet świetna 15", zagra tam dobrze. I w ogóle w Twoim wypadku zastanowiłbym się nad jednym, dobrym, centralnym basem, bo imprezy nie są duże. A zawsze to mniej do noszenia, i lepiej mieć jeden konkretny, jak dwa jakieś pseudo estradowe pukadła...
    DDN
    Level 31  
    A jak chcesz taniej bo masz tyle i ani grosza wiecej to powinienes zdecydowac czy lepiej miec wszystko do grania ale marnej jakosci,czy mniej sprzetu(niezbedne minimum) ale dobrej jakosci,takiej ktora cie nie zawiedzie w polowie imprezy i wszyscy beda zadowoleni. Ja wychodze z tej 2giej zasady,a jeszcze taka nastepna to ze lepiej miec mniej basu ale dobry srodek i gore pasma jak wszystko na raz lecz fatalnie dobrane. Wiec najpierw albo doly albo nadstawki lecz dobrej klasy,slaby sprzet sie zemsci napewno.
    diabel36
    Level 12  
    Witam.
    Przez długie lata grałem na gitarze basowej stosując wzmacniacz Vermona 100b i kolumnę 4-ro głośnikową. Kolumna była zamknięta i wytłumiona w środku filcem o grubości 1 cm. Przednia ścianka połączona był z tylną drewnianym bloczkiem. Wykonana była z grubej sklejki, wydaje mi się że było to 21mm. Zastosowane głośniki to tonsilowskie GD 30/50 - 4 ohm, połączone szeregowo równolegle. Dźwięk jaki produkował ten zestaw oceniam na zupełnie niezły.
    wisnia_lwa
    Level 28  
    Ale my tu rozmawiamy o subwooferze, a nie kolumnie do gitary basowej (temat jest faktycznie trochę mylący, ale zanim się coś odpowie, wypadałoby chociaż pierwszy post przeczytać ;) ).
    diabel36
    Level 12  
    Kolego wiśnia, jeżeli uważasz że jest mylący, to po co ta Twoja - z całym szacunkiem - paplanina. Kolumna basowa, to kolumna basowa - nic dodać, nic ująć.
    DjMapet
    Level 43  
    Z całym szacunkiem, ale mylisz się kolego. Kolumna basowa, lub poprawnie do gitary basowej to nie subwofer i odwrotnie. Jakkolwiek GD-30/50 ze względu na szerokie pasmo przenoszenia, nadają się do paczki basowej, nijak jednak nie nadają się do subwofera, którego pasmo przenoszenia jest wielokrotnie węższe, nie mówiąc o innych różnicach.

Co do problemu autora, przychylam się do powyższych opinii iż lepiej jeden subbas a konkretny.

Pozdrawiam.
    wisnia_lwa
    Level 28  
    diabel36, spokojnie, nie unoś się... Nie pisałem nic złośliwie w Twoją stronę, tylko wylatujesz z GD Tonsila, co koło subwooferów nawet nie leżał. Nie wiem, czy specjalnie, czy nieświadomie, podczas gdy z wcześniejszych postów wyraźnie wynika, że chodzi o głośnik do subwoofera.

Proponuję, żeby poprawić temat, na "jaki głośnik do subwoofera estradowego" i już nie będzie żadnych wątpliwości.
    DDN
    Level 31  
    Tak ale w szeroko pojetym rozumowaniu kolumna basowa=subbas to to samo. Cos do grania,odtwarzania basu tu teraz kazdy inaczej to zinterpretuje bo dla jednych bas to huczenie a dla reszty cos co niemal nie slychac a czuc. Subwoofer estradowy itp.to tez kolumna,piec do gitary basowej to tez kolumna ale w slangu przyjelo sie mowic "piec" a na kolumne niskotonowa estradowo-klubowa czyt.PA mowie *dopalacz.

*nim na rynku pojawily sie srodki uzalezniajace ja juz stosowalem ten zwrot.
    diabel36
    Level 12  
    Kolego wisnia_lwa teraz się z Tobą zgadzam - tak to powinno być sformułowane. Pozdrawiam.

Dodano po 6 [minuty]:

Do subwoofera estradowego z całą odpowiedzialnością polecam głośniki Eminence Kappa 15 LF na przykład w obudowie bass reflex. Proponuję po 2 głośniki w jednej obudowie. To zagra już zupełnie przyzwoicie.
    DDN
    Level 31  
    Ale jak czytałeś pierwszy post na 1szt może wydać 230zł więc tak jak wspomniałem niech kupi jeden nowy i zrobi dobry subbas,za jakiś czas dokupi następny i już bedzie lepiej
    diabel36
    Level 12  
    DDN! w slangu, określenie piec" mówi o kolumnie wraz z zabudowaną końcówką mocy i przedwzmacniaczem gitarowym, natomiast kolumna basowa lub z angielska bass box określa kolumnę współpracującą z oddzielnym wzmacniaczem mocy wraz z zintegrowanym przedwzmacniaczem który w slangu nazywa się głową lub head-em. Tak jak już poprzednio zauważyłeś kolumna basowa lub inaczej - do gitary basowej nie ma nic wspólnego z subwooferem ponieważ ten odtwarza o wiele węższy zakres częstotliwości.
    DDN
    Level 31  
    Aj niewiem kolego nie gralem na gitarach ani w tym temacie nigdy nic nie mialem wspolnego,owszem naglasnialo sie jakies mini koncerty kapel ale oni to mieli swoje paczki,piece heady itp itc wiec jak jest to pewnie ty wiesz,dlatego nie kluce sie z toba-respect. Ja tam staralem sie tu wyprostowac temat by nie bylo spiec co jest,i po co wiec temat to subwoofer na scene,klub do odtwarzania dolnego zakresu pasma przenoszenia ot i tyle.
    diabel36
    Level 12  
    Tak kolego, teraz temat jest sformułowany fachowo i precyzyjnie. Myślę, że po to tutaj dyskutujemy, żeby tak właśnie było. Serdecznie pozdrwiam.