logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Netia 20 MB/s za 69 zł - jak poprawić prędkość z 10 MB/s?

olokos 26 Maj 2011 01:56 1444 4
REKLAMA
  • #1 9545176
    olokos
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Otóż może zacznę od tego iż przyszli panowie z netii i poinformowali, że w moim budynku na starym mieście zostały zainstalowane światłowody 20 MB/s.
    Dzwoniąc w sprawie umowy dostałem informację iż nie ma tam takiej linii. powołałem się na techników (lub akwizytorów)
    i dostałem internet 20mb/s... czekałem od kwietnia do dziś żeby dostać router od kuriera i wreszcie się udało...
    męczyłem się 2,5 h nad ustawieniem wszystkiego ale jakoś poszło.
    prędkość internetu 10 MB/s
    co mam w takim wypadku zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 9545447
    Nagus
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    1. Nauczyć się rozróżniać MB/s i Mb/s, bo jest tu zasadnicza różnica.
    2. Przeczytać ze zrozumieniem umowę, którą podpisałeś. (Powinieneś to, co prawda, zrobić PRZED podpisaniem). Jest w Netii taka promocja, którą reklamują do 20Mbps (co jest zgodne z prawdą bo takie łącza istnieją) a dostaje się tyle ile linia da radę (ale zapominają wspomnieć że linia nie musi dać rady 20M).
    3. Uświadomić sobie, że nie jesteś jedynym użytkownikiem internetu, a każdy serwer (z którego pobierasz) ma łącze o skończonej przepustowości.
  • REKLAMA
  • #3 9546243
    olokos
    Poziom 10  
    1. Pomyśl, że nie jesteś najmądrzejszy.
    2. Speedtest jest do testowania prędkości internetu a nie do ściągania plików... tam możesz mieć nawet 1gb/s jeśli masz takie łącze.
    3. akwizytor przyszedł i poinformował mnie że założono w moim budynku światłowody 20mb/s

NIE MEGABAJTÓW tylko MEGABITÓW...
    nie rób z ludzi idiotów samemu gówno wiedząc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9547477
    starepc.pl
    Poziom 24  
    Ocena: 32
    1. Wg screena maksymalna prędkość, jaką możesz osiągnąć wynosi 13284 kb/s czyli efektywnie 1660 kB/s, co daje nam 1,62 MB/s.
    2. Umowa określa prędkość internetu do 20 Mb/s
    3. Możesz dzwonić i renegocjować umowę do 10 Mb/s, bo więcej na tym łączu nie wyciśniesz.

Pozdrawiam
  • #5 9548028
    olokos
    Poziom 10  
    czyli krótko mówiąc netia mnie zrobiła w hu... dzięki za pomoc :)
REKLAMA