logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić spalony kabel w prostownicy do włosów? Szczegółowe instrukcje

problemZprostownicą 27 Maj 2011 09:54 10468 16
  • #1 9548860
    problemZprostownicą
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Gdy kiedyś prostowałam włosy jeden z kabli od prostownicy spalił się i odpadł.. nie wiem jak moge to naprawic , w ogole sie na tym nie znam.. prosze o szczegolowe informacje, mysle ze trzeba wymienic kabel tylko tak jak mowie nie znam sie na tym dlatego nie wiem w jaki sposob mialabym to zrobic.PROSZĘ O POMOC, DZIĘKUJĘ . ;)
  • #2 9548981
    Roman61
    Poziom 16  
    Ocena: 117
    Jeżeli się na tym nie znasz to lepiej się do tego nie zabieraj takie urządzenia z reguły są nienaprawialne.W zasilaniu występuje napięcie 230 V i jest to napięcie niebezpieczne dla życia tym bardziej że używa się je w okolicy głowy. Najlepiej oddać do serwisu albo kupić nową a starą oddać do utylizacji nie do śmietnika.
  • #3 9549050
    problemZprostownicą
    Poziom 10  
    CHCIALABYM TO NAPRAWIC SAMA ;)
  • #4 9549059
    galica7
    Poziom 26  
    Ocena: 68
    Możesz to naprawić sama ale robisz to na własna odpowiedzialność.Napieci 230V Cie nie zabije ono cie zamęczy na śmierć(tak powtarza mój nauczyciel) o jaki kabel chodzi sieciowy ?? Może wrzucisz jakieś foto :D
  • #5 9549065
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 727
    Jaki "jeden z kabli", przecież tam jest tylko jeden - zasilający. Najlepiej zrób fotografię i tu wklej, wtedy będzie łatwiej coś doradzić. Bo jeżeli się nie znasz na elektryce to nie możemy "gdybać".
  • #6 9549088
    problemZprostownicą
    Poziom 10  
    macie rację , najlepiej wrzuce jakies foto ;) moment.. ;)

Dodano po 7 [minuty]:

oto fotka ;)

Dodano po 1 [minuty]:

dodam jeszcze jeden:

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 22 [sekundy]:

CZEKAM NA DALSZE ODPOWIEDZI ;)
  • #7 9549116
    RPAS
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    Prosta banalna sprawa , wymień sznur sieciowy atestowany i po problemie te chińskie jak na fotce mają bardzo cienkie żyły stąd występuje takowa usterka dobierz kabelek sieciowy nawet z innego dowolnego urządzenia lub kup nowy cały kabel koszta znikome
  • #8 9549119
    problemZprostownicą
    Poziom 10  
    a można po polsku ?? w ogole sie na tym nie znam .. ile to będzie kosztować ?
  • #9 9549123
    RPAS
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    Zdemontuj stary upalony przewód , (wylutuj) następnie zorganizuj sobie nowy lub z innego sprzętu , dobierz przepust na kabel przy rękojeści i wlutuj w to samo miejsce co stary kabelek , prościej się już nie da....
  • #10 9549124
    Witold5
    Poziom 32  
    Trzeba zdjąć te siwe kapselki na osi prostownicy. Wewnątrz jest śrubka - wykręć ją. Ramiona prostownicy wtedy można rozłączyć i masz dojście do kabelków. Przetnij obydwa kabelki przed prostownicą. Te pozostałe przeciągnij do środka i wylutuj z płytki (są do wyrzucenia). W ich miejsce wciągnij ten ucięty kabel i wlutuj w płytkę. Powinno działać. Jeżeli nie czujesz się na siłach - oddaj do naprawy. Fachowiec zrobi to w 15 min. Może za 5zł.
  • #11 9549130
    problemZprostownicą
    Poziom 10  
    za 5 zł ?? Oo to bardzo malutko ;) jednak oddam ;) dziękuję wszystkim za pomoc

Dodano po 36 [sekundy]:

a gdzie mogę oddać to do naprawy ?? w sklepie rtv agd mize byc ?

Dodano po 1 [sekundy]:

a gdzie mogę oddać to do naprawy ?? w sklepie rtv agd mize byc ?
  • #12 9549142
    Witold5
    Poziom 32  
    W warsztacie AGD. Myślę, że i sąsiad "majstergrzebka" zrobi to w kilka minut.
  • #13 9549156
    problemZprostownicą
    Poziom 10  
    w warsztacie ?? w sklepie nie ?
  • #14 9549160
    Witold5
    Poziom 32  
    Jeżeli jest na gwarancji to można w sklepie. Ale w tym co był kupiony sprzęt. Ale wydaje mi się, że taki rodzaj uszkodzenia gwarancja nie obejmuje.
  • #15 9549176
    problemZprostownicą
    Poziom 10  
    prostownica jest ze stanów wiec bede musiala isc do tego warsztatu ;) ale czy nie mozna poprostu np do takiego sklepy jak avans czy cos ??
  • #16 9549182
    Witold5
    Poziom 32  
    Można i tam ale to już ich dobra wola i Pani dar przekonywania.
  • #17 9549197
    problemZprostownicą
    Poziom 10  
    myślę, że się uda ;) dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uszkodzonym kablem w prostownicy do włosów, który spalił się i odpadł. Otrzymał różne porady dotyczące naprawy, w tym sugestie, aby wymienić kabel na nowy, najlepiej atestowany, oraz instrukcje dotyczące demontażu prostownicy. Wskazano, że naprawa może być wykonana samodzielnie, ale zalecano ostrożność ze względu na niebezpieczne napięcie 230V. Użytkownik rozważał oddanie urządzenia do serwisu, a także pytał o możliwość naprawy w sklepie RTV AGD. Ostatecznie zdecydował się na oddanie prostownicy do warsztatu, ponieważ urządzenie pochodzi z USA.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA