logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy podfrezować otwory na głośniki GDNy 30/80/2 w kolumnach?

mobilek2000 31 Maj 2011 21:26 2643 7
REKLAMA
  • #1 9564084
    mobilek2000
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam. Jestem w trakcie budowania kolumn. Rzecz w tym, że nie wiem czy podfrezować otwory na GDNy 30/80/2 ?? Nie wiem, ich kosze zbyt wiele nie wystają. Szukałem filmików lub projektów z tymi głośnikami ale na wszystkich mają ozdobne pierścienie. Ja raczej nie zamierzam ich kupować (4 pierscienie to dość duży koszt- nie mówię już o dostępności) Bardzo proszę o pomoc. Będę również wkładał GDM 18/80 i GDWK 9/120 co z nimi ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9564535
    rec.
    Poziom 13  
    W przypadku glosnika wysokotonowego frez umożliwia uzyskanie bardziej liniowej charakterystyki przenoszenia w stosunku do standardowego montazu.

Frezy dla GDN i GDM mogą być, a nie muszą - kwestia dizajnu.

Spójrz na fotki w tym temacie, wprawdzie gdn- regenerowane ale kosz jest ten sam - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1934125.html
  • #4 9566529
    mobilek2000
    Poziom 13  
    Rozumiem. Czyli dla wysokotonowego napewno zrobie. Frezarke mam. Wiem, właśnie, że to tylko estetyka, ale czy np. Wy zrobilibyscie to w tym przypadku czy nie? Ladniej będzie z frezami ?

Możecie się wypowiedzieć?
  • REKLAMA
  • #5 9571103
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    skoro masz frezarke to w czym problem?

kosz tego GDNa nie jest za ladny wiec przydaloby sie to ukryc
    skoro nie masz zamiaru kupowac drogich alu pierscieni to sobie poprostu wyfrezuj z MDFu lub HDFu
  • #6 9572183
    mobilek2000
    Poziom 13  
    Hmm wygrezowac pierscienie? I co później z nimi zrobić? Pomalować? jakie grube musiałyby być?
  • #7 9572198
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    mozesz pomalowac
    mozesz dorobic caly front a nie tylko pierscienie - jak np tu

rozmiar zalezy od twojego upodobania
    np z 10mm plyty
  • REKLAMA
  • #8 9572528
    mobilek2000
    Poziom 13  
    Nie.. całego frontu raczej nie będę dodawał. Dzięki za pomoc. Najpierw podfrezuje same otwory pod te głośniki a później zobaczę jak to wyjdzie i czy będę musiał dorobić pierścienie. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podfrezowania otworów na głośniki GDNy 30/80/2 w kolumnach. Użytkownik zastanawia się, czy warto podfrezować otwory, biorąc pod uwagę, że kosze głośników nie wystają zbyt wiele. Odpowiedzi sugerują, że podfrezowanie może poprawić estetykę i charakterystykę przenoszenia dźwięku, zwłaszcza dla głośników wysokotonowych. Użytkownicy zalecają użycie frezarki, a w przypadku braku ozdobnych pierścieni, proponują wykonanie ich z MDF lub HDF. Ostatecznie autor planuje najpierw podfrezować otwory, a później ocenić potrzebę dodania pierścieni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA