logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie betoniarki (3 fazy + N) do sieci 3L + N + PE

klops_mops 06 Cze 2011 22:31 7065 7
  • #1 9584298
    klops_mops
    Poziom 17  
    Ocena: 60
    Witam serdecznie.

Na wstępie dodam, iż szukałem już rozwiązania tegoż problemu, lecz wszędzie były tylko kłótnie..

Posiadam betoniarkę, kabel się już zniszczył tak samo jak i wyłącznik. Zamontuję nowy wyłącznik, ale wcześniej muszę się upewnić odnośnie podłączenia.

Obecnie: 4 przewody:
    - 3 fazy (połączenie chyba w gwiazdę, opór pomiędzy uzwojeniami ~20Ω)
    - N - zwarty z obudową, nie ma przejścia z żadnym z uzwojeń

Chcę zrobić następująco:
    - 3 fazy podłączone pod 3 fazy silnika
    - przewód N od strony sieci nie podłączony (zaizolowany)
    - przewód N od strony silnika również nie podłączony (zaizolowany)
    - przewód PE solidnie przykręcony do obudowy betoniarki w dwóch miejscach

Czy takie rozwiązanie zda egzamin? Czy warto wrzucać jakiś bezpiecznik bezpośrednio przy betoniarce?

Czekam na Wasze wypowiedzi.
    Pozdrawiam
  • #2 9584328
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    Dokładnie tak jak napisałeś powinieneś to zrobić. Jak nie szkoda ci kasy możesz zastosować : czujniki zaniku fazy z kontrolą styków stycznika.
  • #3 9584336
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    Ja bym tam dał jeszcze wyłącznik silnikowy termik.
  • #4 9584388
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1501
    klops_mops napisał:
    Na wstępie dodam, iż szukałem już rozwiązania tegoż problemu, lecz wszędzie były tylko kłótnie.

Proszę podać przykłady tematów które poruszały to zagadnienie a w których to nie ma rozwiązania problemu, tylko kłótnie.
  • #5 9588684
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Jeśli wyłącznik jest mechaniczny (bez stycznika, nie wykorzystuje napięcia 230V) to możesz zasilić przewodem 4x. Podłączasz L1, L2, L3 oraz PE na obudowę. N we wtyku pozostaje niepodłączony.
  • #6 9588757
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    Pewno źle rozumiem, ale mam nieco wątpliwości. Z opisu wynika mi, że łączysz przewód bezpośrednio do silnika, czyli bez pośrednictwa wyłącznika. Niby można, ale mało fachowo. Nic nie wiemy do jakiej instalacji będzie urządzenie podłączane i co z zabezpieczeniami. Czyli nie jestem pewien ochrony.

Owszem jest napisane o przyłaczeniu do danej sieci, ale powstaje pytanie, czy nigdy nie będzie przyłączana do innej sieci? Ponadto nie mamy żadnej informacji o zabezpieczeniach przed gniazdem. A tam mogą występować RCD, przepięciowe itp.
  • #7 9588774
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    klops_mops napisał:

Zamontuję nowy wyłącznik, ale wcześniej muszę się upewnić odnośnie podłączenia.

Jeśli chodzi o układ sieci to jest w temacie TNS = 3L + N + PE

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej podłączenia betoniarki z silnikiem trójfazowym do sieci 3L + N + PE. Obecnie betoniarka ma uszkodzony kabel i wyłącznik, a użytkownik planuje zamontować nowy wyłącznik. Proponowane rozwiązanie to podłączenie trzech faz do silnika, z izolacją przewodów N zarówno od strony sieci, jak i silnika, oraz solidne przykręcenie przewodu PE do obudowy betoniarki. Użytkownicy forum sugerują dodatkowe zabezpieczenia, takie jak wyłącznik silnikowy termik oraz czujniki zaniku fazy. Pojawiają się również wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa i odpowiednich zabezpieczeń w instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA