logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p - wpływ ustawienia pływaka na spalanie i dysze paliwa 115/190

Agrupa 13 Lis 2004 17:50 3867 12
REKLAMA
  • #1 982824
    Agrupa
    Poziom 10  
    Witam

Mam tylko jedno pytanie: Czy zle ustawienie plywaka w maluchu ma wplyw na duze spalanie bezyny. Mam dysze paliwa 115 a dysze powietrza 190. Czy mozliwe jest zeby maluch duzo palil jak jest mala dysza paliwa.

Bo juz nie wiem od czego zalezy spalanie w maluchu od dyszy paliwa czy od plywaka.

dzieki za odp
  • REKLAMA
  • #2 982861
    bula
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam. Zużycie paliwa w maluchu zalezy i od wielkości dysz oraz od poziomu paliwa w komorze pływakowej.. Jeśli zastosujesz dysze mniejsze niz orginalne silnik będzie charakteryzował sie mniejszą mocą a przez to większym zużyciem pailwa. Natomiast poziom paliwa jest takze bardzo wazny gdyż zbyt niski powoduje podobny efekt jak jak z małe dysze (brak mocy, dziura w gazie itp) a gdy będzie za wysoki może powodować zalewanie sie silnika, oraz zwiększenie zużycia paliwa. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 982862
    Mariusz Z.
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Ustawienie pływaka ma wpływ na zużycie paliwa, ale nie tylko. Trzeba sprawdzić zapłon, stan świec, kabli zapłonowych. Musisz też sprawdzić czy pływak nie jest dziurawy, i czy zawór iglicowy jest szczelny.
  • REKLAMA
  • #4 982869
    guli101
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Sprawdź też filtr powietrza - może być brudny, zaolejony i ustawienie miesznki na wolnych obrotach. Zakładanie mniejszej niż orginał dyszy nie przyniesie efektu - kaszlak mniej nie spali bo braknie mocy. Na Allegro widziałem jakieś cuda do zawirowania mieszanki - może to pomoże.
  • #5 983277
    Spy_
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    a masza ten wężyk od powrotów z tyłu gaźnika??Jak powrót wypadnie to wtedy pali jak głupi i śmierdzi paliwem.....
  • #6 984436
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3606
    Jak powrót spadnie, to jest pożar, bo paliwko leci na kolektor wylotowy, he , he. 8-)
  • #7 985303
    yraff
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Oczywiście, że spalanie zależy od poziomu paliwa w komorze pływakowej. Im wyższy tym więcej siorbie, a jak za duży to nie zapali (za mały zresztą - też).
  • #8 985348
    Agrupa
    Poziom 10  
    A moze mi ktos napisac ile powininei byc ten plywak obnizony zeby maluch palil jak zwykly maluch na dyszy 115
  • #9 985376
    yraff
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kiedyś to robiłem zgodnie z książką serwisową, niestety musiałem zrezygnować z tego sposobu i wyregulować na oko. Chyba ze cztery razy wyciągałem gaźnik zanim zaczęło być jak powinno. Maluch to "fajny" pojazd...
  • #10 985991
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ocena: 338
    W załączniku jest ilustracja jak ustawić poziom paliwa w maluchu.
    Opis:
    Regulacja skrajnych położeń pływaka: 1 – pokrywa gaźnika; 2 – uszczelka; 3 – pływak; 4 – ramię pływaka; 5 – ogranicznik górnego położenia pływaka; 6 – ogranicznik dolnego położenia; 7 – iglica zaworu; 8 – dopływ paliwa; A – minimalna odległość pływaka od pokrywy (7mm); B (15mm) – maksymalna odległość pływaka od pokrywy.

Trzymasz w reku dekielek z gaźnika w pozycji pionowej jak na zdjęciu i regulujesz ograniczniki wkladajac miedzy plywak a uszczelke kontowniczek przygotowany jak na rysunku. Wymiar A=7mm i B=15mm

Co do zużycia paliwa to sprawdź drożnosc powrotu z gaźnika. Mogł Ci sie zabić jakimś paprochem i pompa wciska paliwo do gaźnika (ten otworek jest mały chyba ma kolo 1mm srednicy). Sprawdź to przed regulacją poziomu paliwa i sprawdź także czy zaworek iglicowy trzyma, jeśli nie to wymień na nowy. To podstawa przy poziomie paliwa. Maluch ma to do siebie ze zezre praktycznie wszystko co mu do gaźnika za dużo wleci :)
    Załączniki:
    • Fiat 126p - wpływ ustawienia pływaka na spalanie i dysze paliwa 115/190 clip_image002.gif (34.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 986057
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Witam
    Pozwólcie że wtrącę moje zdanko, wszystko jak wyżej z tym że ja zawsze poziom(oczywiście górny) "robiłem" na wiertło 10mm i było OK. palił w miarę mało i jeżdził w miarę dobrze, ale to jest maluch i każdy wymaga indywidualnego podejścia więc jak będzie za "hudo" to weź wiertło 9 albo 8 mm(to w zamian za "specjalny" przyrząd opisany w poście wyżej, kiedyś w zamierzchłych czasach w "fachowych" pismach tak radzono) :)
  • REKLAMA
  • #12 986476
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Gerri napisał:
    Jak powrót spadnie, to jest pożar, bo paliwko leci na kolektor wylotowy, he , he. 8-)

Niezupełnie musi być pożar, mi kiedyś spadł i leciało na skrzynię biegów, wylało się wtedy 10 litrów V-Power. :cry:
  • #13 986589
    Spy_
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Ja też bez powrotu jeździłem 2 dni cały bak w 2 dni poszedł :///

Podsumowanie tematu

✨ Zużycie paliwa w Fiacie 126p (maluch) zależy zarówno od wielkości dysz paliwa i powietrza, jak i od prawidłowego ustawienia poziomu paliwa w komorze pływakowej. Zbyt mała dysza paliwa (np. 115) może powodować spadek mocy silnika i zwiększone zużycie paliwa, podobnie jak nieprawidłowy poziom paliwa – zbyt niski skutkuje brakiem mocy i "dziurą w gazie", a zbyt wysoki może powodować zalewanie silnika i nadmierne spalanie. Regulacja poziomu paliwa odbywa się przez ustawienie skrajnych położeń pływaka względem pokrywy gaźnika, z zalecanymi wymiarami odległości 7 mm (minimalna) i 15 mm (maksymalna). Ważne jest także sprawdzenie szczelności zaworu iglicowego, drożności powrotu paliwa z gaźnika oraz stanu układu zapłonowego (świece, kable, zapłon). Brudny lub zatkany filtr powietrza oraz nieprawidłowe ustawienie mieszanki na wolnych obrotach również wpływają na spalanie. W przypadku problemów z poziomem paliwa zaleca się regulację zgodnie z instrukcją serwisową lub na oko, z uwzględnieniem indywidualnych cech pojazdu. Brak powrotu paliwa powoduje nadmierne zużycie paliwa i wycieki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA