logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus K51AC - brak obrazu mimo działania diody i wentylatora, co sprawdzić?

Chamelleon 07 Cze 2011 13:26 15114 13
REKLAMA
  • #1 9585653
    Chamelleon
    Poziom 9  
    Witam.
    Ostatnio trafiłem na przypadek martwego Asusa K51AC. Może w skrócie opiszę go.
    Zasilacz i bateria sprawne a laptop po włączeniu reaguje jedynie zieloną diodą power, procek chodzi bo się grzeje, bios też chyba ok bo wiatrak na procku przy wyższej temperaturze włącza się. Rozbebeszyłem go na części pierwsze żeby sprawdzić czy nie zalany albo popalony, wizualnie płyta i reszta jak nówka. Odłączyłem wszystko (wlan, dysk, cd rom itd.) żeby sprawdzić czy coś zwarcia nie robi ale dalej nic. Matryca sprawna a na hdmi czy vga też brak reakcji. Oczywiście po włączeniu matryca nie podświetla i nie wyświetla (sprawdzałem pod światło czy to nie wina podświetlania. Nie jest to także kwestia kontrastu, podświetlania, ustawień zewnętrznego monitora czy jakiegokolwiek softwarowego ustawienia bo pierwsze co zrobiłem to reset biosu żeby to wyeliminować. Po 3 godzinach zabawy włączył się ale po resecie znowu padł. Po podłączeniu zasilacza dioda ładowania się świeci a bateria się ładuje. Na samym zasilaczu (bez baterii) wogóle nie startuje ani żadna dioda się nie świeci. Ciekawy przypadek, że na zasilaczu i baterii przy próbie wyłączenia (power button) sam się spowrotem włącza ale oczywiście nic poza tym. Po kilku kolejnych godzinach znowu się włączył więc z miejsca dostał najnowszy update biosu i było ok, dwa dni. Teraz znowu powrót do początku. Napięcie na baterii i zasilaczu ok, na baterii biosu 3.36V. Z racji tego, że to lapek znajomej, biednej studentki, początkującego grafika podjąłem się naprawy za free z jak najniższymi kosztami części ale tu pojawia się kolejny problem - płyta kompletnie niedostępna. Zaznaczę jeszcze, że obie kości ramu ok i procek też sprawdzony. Byłbym wdzięczny jeśli ktoś miałby jakieś sugestie względem tej ciekawej przypadłości lub ewentualnie od czego jeszcze można mu płytę wsadzić. K50 i K51 brak na allegro i ebay'u a w archiwum była jedna płyta z grudnia zeszłego roku ale już jej niet.
    Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 9587680
    Pawel Domagalski
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    skoro włączył się na dwa dni to czy nie pomógłby czasem reflow mostka północnego?
  • #3 10003450
    marquel
    Poziom 11  
    Witam,

Czy znalazło się rozwiązanie tego problemu, ponieważ zdarzyło mi się to samo.

Pozdrawiam
  • #4 10011960
    mintur
    Poziom 1  
    u mnie też taka sytuacja. oddałem do naprawy lapka i niestety stwierdzili nie sprawną płyte gł.
  • REKLAMA
  • #5 10016555
    nuda
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    mintur napisał:
    u mnie też taka sytuacja. oddałem do naprawy lapka i niestety stwierdzili nie sprawną płyte gł.

To dużo nie powiedzieli zapewne jeden z mostków wymaga postawienia nowych kulek pod układem, lecz ciężko powiedzieć coś więcej jak nie ma go sie na miejscu
  • #7 10246440
    rozan99
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Racja, na 99% to wina mostu północnego. Miałem podobny przypadek. Dla upewnienia czy to mostek, należy go podgrzać i wtedy włączyć kompa. Jeśli zacznie startować (w tym pojawi się obraz) to masz winowajcę - mostek północny. Jeśli nie masz czym go podgrzać to odłącz wentylator, włącz lapka na jakiś czas i poczekaj aż sam się zagrzeje porządnie, tak że jak dotkniesz heatpipe to prawie można się oparzyć. Następnie wyłączasz go i włączasz ponownie. Jak zacznie startować to mostek do reflow lub reballingu. Pozdr.
  • #8 10256754
    jr120065
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    rozan99 napisał:
    Racja, na 99% to wina mostu północnego. Miałem podobny przypadek. Dla upewnienia czy to mostek, należy go podgrzać i wtedy włączyć kompa. Jeśli zacznie startować (w tym pojawi się obraz) to masz winowajcę - mostek północny. Jeśli nie masz czym go podgrzać to odłącz wentylator, włącz lapka na jakiś czas i poczekaj aż sam się zagrzeje porządnie, tak że jak dotkniesz heatpipe to prawie można się oparzyć. Następnie wyłączasz go i włączasz ponownie. Jak zacznie startować to mostek do reflow lub reballingu. Pozdr.

Dobry pomysł lecz pewno wcześniej zadziała zabezpieczenie termiczne procesora i "północy".
  • #9 10256858
    rozan99
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    jr120065 napisał:
    Dobry pomysł lecz pewno wcześniej zadziała zabezpieczenie termiczne procesora i "północy".

Robiłem już tak i zabezpieczenie nie zdążyło samoczynnie go wyłączyć. Rozgrzał się porządnie aż prawie heatpipe parzył i wtedy zrobiłem restart i komp wystartował.
  • REKLAMA
  • #10 10260626
    jr120065
    Poziom 18  
    rozan99 napisał:
    jr120065 napisał:

Robiłem już tak i zabezpieczenie nie zdążyło samoczynnie go wyłączyć. Rozgrzał się porządnie aż prawie heatpipe parzył i wtedy zrobiłem restart i komp wystartował.

Mierzyłem pirometrem i przy 75-80 °C następowało wyłączenie płyty, to chyba trochę mało na jakieś "dolutowanie" teoretycznie oczywiście ale jaki widać teoria to jedno a praktyka to ...
  • #11 10520825
    szabranit
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam mam taki sam przypadek lecz podgrzewanie nic nie dało brak reakcji. Zrobiłem pomimo to dwa razy rebaling grafik niestety efekt identyczny zrobiłem refla pozostałego układu tutaj też bez efektu. Tak jak pisał kolega na początku wiatrak po jakimś czasie się załącza restartowanie biosu bez efektu zmieniłem procesor mimo to bez zmian. Na matrycy czy na zewnętrznym monitorze ciemność. Trochę ryzyko zakupić sobie układ graficzny który może okazać się mi nie przydatny czy ktoś ma jakiś inny pomysł ?
  • #12 10595977
    jr120065
    Poziom 18  
    szabranit napisał:
    Witam mam taki sam przypadek lecz podgrzewanie nic nie dało brak reakcji. Zrobiłem pomimo to dwa razy rebaling grafik niestety efekt identyczny zrobiłem refla pozostałego układu tutaj też bez efektu. Tak jak pisał kolega na początku wiatrak po jakimś czasie się załącza restartowanie biosu bez efektu zmieniłem procesor mimo to bez zmian. Na matrycy czy na zewnętrznym monitorze ciemność. Trochę ryzyko zakupić sobie układ graficzny który może okazać się mi nie przydatny czy ktoś ma jakiś inny pomysł ?

Działanie Rozan99 jest Ok przy sprawnym NB czy grafice w innym wypadku choć byś i wody święconej użył nic to nie da bo układ jest TRUP i niestety trzeba dokonać zakupów albo układów albo płyty.
  • #13 10599854
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    rozan99 napisał:
    Jeśli nie masz czym go podgrzać to odłącz wentylator, włącz lapka na jakiś czas i poczekaj aż sam się zagrzeje porządnie, tak że jak dotkniesz heatpipe to prawie można się oparzyć. Następnie wyłączasz go i włączasz ponownie. Jak zacznie startować to mostek do reflow lub reballingu.
    Większych bredni już dawno nie czytałem.
    1. "Podgrzewanie" pracujących chipsetów przez odłączenie wentylatora jest szkodliwe.
    2. Ten akurat rodzaj mostka jest podatny na reballing tak samo, jak "słynne" nVidie - w krótkim czasie padnie ponownie.
    Jedynie wymiana układu na nowy przywraca sprzętowi pełną sprawność.

Zanim więc Kolega znów wysili się na podobne "pierdoły", sugeruję nieco zaznajomić się z tematem.
  • REKLAMA
  • #14 10599870
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    "Zapultani we własną elokwencję" dyskutanci pomijają milczenie Autora (i tokują zawzięcie). - Kłódka.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Asus K51AC, który po włączeniu nie wyświetla obrazu, mimo że dioda zasilania świeci, a wentylator działa. Po sprawdzeniu wizualnym płyty głównej i odłączeniu wszystkich komponentów, problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie mostka północnego, co może wymagać reflow lub reballingu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że podgrzewanie mostka może czasami przywrócić działanie, ale nie jest to trwałe rozwiązanie. Wskazano również na wysokie koszty naprawy, w tym wymiany płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA