logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wysłać e-mail na numer telefonu komórkowego?

SQ9PXB 13 Lis 2004 22:35 5469 18
REKLAMA
  • #1 983532
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Witam.

Czy ktos zna sposob aby wyslac e-maila na koma? tzn chodzi mi o cos takiego, ze wysylam jakby zwyklego mejla (z outlocka - nie istotne), i jako adres podaje cos w stylu nr_koma(_at_)bleble.pl i mejl ten dojdzie na komorke nr_koma ....? trochu zamotalem:)

pozdr
  • REKLAMA
  • #2 983565
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    W plusie i simplusie +48xxxxxxxxx@text.plusgsm.pl (zamiast x należy wpisać cyfry numeru telefonu ).
    Należy wysyłać jako tekst a nie kod html.
  • #3 983566
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Dlaczego zalezy ci na e-meilu?
    Przeciez bez problemu mozesz wysylac sms-y z kompa na komorke,
    poprzez bramke sms , do prawie wszystkich sieci.
    Sory - zadales żle pytanie.
  • #4 983711
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    arnoldk_20 napisał:
    W plusie i simplusie +48xxxxxxxxx@text.plusgsm.pl (zamiast x należy wpisać cyfry numeru telefonu ).
    Należy wysyłać jako tekst a nie kod html.

Niestety nie na każdy numer (zależy chyba od modelu telefonu) i gdy wpiszesz temat wiadomości również nie dojdzie.
  • #5 983713
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    mankament w tym, ze potrzebuje cos takiego w idei zrobic....a co do sms to do mojego celu sie takie cos nie nadaje, bo potrzebuje wpisac ten komorkowy adres email na pewnej stronce www, aby mejle przychodzily mi na koma, a nie na skrzynke, i nie chodzi mi wcale o powiadomiene przez sms o nowym mejlu, tylko poprostu o mejlu na koma, dokladnie o tym co pisal arnoldk_20, tylko ze w idei....

pozdr
  • REKLAMA
  • #6 983722
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    brofran napisał:
    Dlaczego zalezy ci na e-meilu?
    Przeciez bez problemu mozesz wysylac sms-y z kompa na komorke,
    poprzez bramke sms , do prawie wszystkich sieci.
    Sory - zadales żle pytanie.

Dlaczego? A może religia tak koledze nakazuje i ma taka potrzebę :D ja tez jestem ciekaw. Ja sam np darmowych smsów i tak nie używam bo nie mam do tego nerwów, ograniczone ilości a i tak jak wyślesz to dojdzie albo nie ... Bez problemu wysyłam natomiast maile z komórki na kompa w formacie: adres@mailowy#temat#tekst pod +48602969696 w erze. A jak w drugą stronę? Pozdrawiam :)
  • #7 983768
    Krist0
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam.
    voodoogo37 napisał:
    potrzebuje wpisac ten komorkowy adres email na pewnej stronce www, aby mejle przychodzily mi na koma, a nie na skrzynke, i nie chodzi mi wcale o powiadomiene przez sms o nowym mejlu, tylko poprostu o mejlu na koma

Jaki problem, założyć "mBox-a Premium" za 6,10zł./m-c i to wszystko.

Tu masz > adres <. Wszystko jak na dłoni :wink:

P.S.
    Oczywiście trzeba jeszcze skonfigurować "koma" pod maila.

pozdrawiam :).
  • #9 983836
    Krist0
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    voodoogo37 napisał:
    odpada, to ma byc za free;))) mbox się nie nadaje:))

A kto jest taki dobry i robi to za free ?.

Powodzenia :).
  • #10 983849
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    juz o to sie nie boj, w necie cuda mozna za free zrobic, ot chociazby darmowe 1 gb skrzynki mejlowe:)) albo nawet samo w sobie wysylanie sms'ow , kiedys dawno temu, kto by pomyslal ze takie "cos" moze byc za freeko? zreszta, w plusie to dziala, ale ja potrzebuje do idei......

pozdr
  • REKLAMA
  • #11 1079404
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    heh, no i tak, mbox standard jak sie okazalo jest za free:)), powiadamianie dziala, tylko ze z 2 dniowym opoznieniem.... TOTALNY BEZSENS....ehh, nie zna ktos czegos lepszego?

pozdrawiam
  • #12 1079491
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Znalazłem tą strone niestety niemam telefonu w erze i idei to nie wiem czy działa
    http://bramkaemailsms-bramkawwwsms-zasieg.w.interia.pl/

paweliw napisał:

Niestety nie na każdy numer (zależy chyba od modelu telefonu) i gdy wpiszesz temat wiadomości również nie dojdzie.

To nie zależy od modelu telefonu tylko każdy ma możliwość blokady SMS z netu .
    W plusie zeby zablokować należy wysłać SMS o treści "Nie" na numer 481199.
    Aby odblokować należy wysłać SMS o treści "Tak" na numer 481199.
    W innych sieciach jest podobnie.
  • REKLAMA
  • #14 1080134
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    niestety to juz nie dziala - nawet na forum komputer swiata pisze,w tym 3 ostatnim linku
  • #15 1080276
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    arnoldk_20 napisał:
    paweliw napisał:

To nie zależy od modelu telefonu tylko każdy ma możliwość blokady SMS z netu .
    W plusie zeby zablokować należy wysłać SMS o treści "Nie" na numer 481199.
    Aby odblokować należy wysłać SMS o treści "Tak" na numer 481199.
    W innych sieciach jest podobnie.

Niestety zależy od modelu telefonu również. Testowałem dwa modele w Simplusie i np. Sagem odbiera e-maile (z dołączonym tytułem już nie) a Nokia nie odbiera e-maili wogóle. Oba mają aktywowane funkcje odbioru e-maili z netu.
    Być może są jeszcze jakieś inne "uwarunkowania" możliwości odbioru e-maili ale nie zagłębiałem się dalej w temat (może jakieś ustawienia w telefonie ?).
  • #16 1080416
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Koledze arnoldk_20 chodzilo chyba o otrzymywanie sms'ow z internetu - dla tego przypadku ma racje, ale jesli chodzi o "klasyczne" mejle na komorke, to doszedlem do podobnych wnioskow jak Kolega paweliw, nie zapominajmy jeszcze, ze sa uslugi, ktory jakoby przerobia mejla, poszatkuja go na sms'y i przysla na komorke, wlasnie jako sms, w tresci ktorych, bedzie zawarta tresc pierwotnego mejla, i wlasnie o takie uslugi caly czas pytam......ehh, o takie ktore dzialaja....

pozdrawiam
  • #17 1080417
    Group_W
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    voodoogo37 napisał:
    niestety to juz nie dziala - nawet na forum komputer swiata pisze,w tym 3 ostatnim linku

i dlatego mam neca e616v!!! kup sobie nec'ka, a bedziesz odbieral nawet czyste emaile

www.handzlowka.prv.pl - 'nasze' forum
  • #18 1080425
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    ta odpowiedz chyba nie na temat....pozatym skoro wiedziales ze nie dziala, to dlaczemu wyzej podawales te bledne informacje?dotego chciales PREZENT:> moge dac ROZGE!!! , a po drugie kto powiedzial ze to ja mam odbierac?? moze chce to zrobic osobie, ktora nie bedzie miala zielonego pojecia co sie dzieje?... :)

heheh, pozdrawiam

wesolych swiat!!!
  • #19 1080443
    Group_W
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    voodoogo37 napisał:
    ta odpowiedz chyba nie na temat....pozatym skoro wiedziales ze nie dziala, to dlaczemu wyzej podawales te bledne informacje?dotego chciales PREZENT:> moge dac ROZGE!!! , a po drugie kto powiedzial ze to ja mam odbierac?? moze chce to zrobic osobie, ktora nie bedzie miala zielonego pojecia co się dzieje?... :)

heheh, pozdrawiam

wesolych swiat!!!

dzieki i nawzajem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wysyłania e-maili bezpośrednio na numer telefonu komórkowego, tak aby wiadomość trafiała na urządzenie mobilne jako e-mail, a nie SMS. W sieciach Plus i Simplus istnieje możliwość wysyłania wiadomości tekstowych na adres w formacie numer_telefonu@text.plusgsm.pl, jednak wymaga to wysyłania wiadomości w formacie tekstowym, nie HTML. W praktyce odbiór e-maili na telefonach zależy od modelu urządzenia oraz ustawień, a nie wszystkie telefony obsługują tę funkcję – przykładowo Sagem odbiera e-maile, Nokia już nie. Usługi takie jak mBox Premium oferują odbiór e-maili na komórkę, ale są płatne lub mają opóźnienia w dostarczaniu wiadomości. Darmowe rozwiązania są ograniczone i często przekształcają e-maile na SMS-y, co nie spełnia wymagań autora. Wskazano również, że niektóre bramki SMS umożliwiają wysyłanie SMS-ów z komputera na telefon, ale nie jest to tożsame z odbiorem klasycznych e-maili na komórce. W sieci dostępne są adresy bramek e-mail na SMS, jednak wiele z nich jest już nieaktywnych. Ostatecznie, odbiór e-maili na telefon komórkowy jest uzależniony od operatora, modelu telefonu oraz konfiguracji, a bezpłatne i niezawodne rozwiązania są trudne do znalezienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA