logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus P6300 - brak zasilania z baterii po zwarciu przy wymianie matrycy

tyka 14 Lis 2004 01:22 1673 4
  • #1 983823
    tyka
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    laptop asus p6300, wymieniałem sobie matryce, przed dokręceniem wsadzilem baterie zeby sprawdzic czy dziala.... wszystko bylo ok, zaczolem skrecac obudowe, przy zakladaniu oslonki zrobilem krótkie zwarcie, na kablu doprowadzającym prąd do invertera matrycy zwarłem kostke z ekranem tekoż to kabla. oczywiście wszystko zgasło. Po wpięciu zasilacza laptop dziala, po wypieciu wszystko gasnie, win pokazuje stan baterii "on-line", rozładowywanie.. :/ bateria daje normalne napięcie i jest naładowana... ma ktoś jakis pomysł??
  • #2 983862
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 863
    poszukaj bezpiecznikow. Trzeba sie przyjrzec bo to elementy SMD i czasem nie wygladaja jak tradycyjny bezpiecznik. Na plycie moga byc oznaczone przez litere F i numer
  • #3 986121
    tyka
    Poziom 11  
    białe z dużą 7 na sobie?? to moze byc bezpiecznik, na płycie jest oznaczenie L1
  • #4 986280
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 863
    L to bedzie cewka prawdopodobnie. Bezpiecznik moze wygladac jak biala kostka ceramiczna 2mmx2mmx5mm najczesciej z oznaczeniem ilosci amperow na "grzbiecie" np 2A. Na plycie bedzie np F1, F2 .
    zajrzyj na post https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic198997.html tam pod rysynkiem f.jpg znajdziesz wyglad bezpiecznikow o wartosci 5 amper oznaczonego naplycie jako F602 i F601
    oczywiscie nie zawsze bezpieczniki tak wygladaja a ja nie upieram sie, ze skutkiem "naprawy" jest tylko bezpiecznik uszkodzony
  • #5 987092
    tyka
    Poziom 11  
    :( elektornonik to ze mnie chyba nie bedzie.. :( patrzac na fotke widze ze jest to identyczne z tym z 7 (poza odznaczeniem na płycie) sprawdzilem miernikiem - brak przewodzenia ani w jedna ani w drugą str... zwarlem zeby zobaczyc co sie stanie, ku mojej radości zapaliły sie lampki i sybmbole na lcd wyswietlajacym stan laptopa, pomyslalem ze bedzie ok... niestety :( nic oprócz w/w sie nie zapala, nic nie startuje, wszedzie cisza :( albo zwarłem nie to o trzeba, albo uszkodzilem, cos jeszcze przy demontarzu/montarzu całości :/ do dupy... gorzej bo z zasilacza tez nie startuje... :( teraz juz nie wiem co zrobić...
REKLAMA