logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS do HP NC6400 wspierający modem WWAN MC8775 - jak zdobyć?

jaros85 09 Cze 2011 19:06 2931 6
REKLAMA
  • #1 9594026
    jaros85
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Witam.
    Mam laptopa HP NC6400 laptop jest przystosowany do pracy z wewnętrznymi modemami WWAN.
    Wiem że ten laptop i inne HP mają blokadę biosu i współpracują tylko z niektórymi modemami WWAN.
    Wyczytałem że z modemem MC8775 laptop powinien działać. Wynika to z poniższego linka ze strony HP: http://forums13.itrc.hp.com/service/forums/questionanswer.do?admit=109447627+1307638997383+28353475&threadId=1418314

Gdy wkładam modem do laptopa i go odpalam pojawia się komunikat że modem WWAN nie jest obsługiwany i że należy go wyjąć.
    Oznacza to że ten modem jednak nie działa prawidłowo z moim laptopem.

Moje pytanie brzmi następująco czy ktoś ma przerobiony BIOS do laptopa NC6400 wspierający ten modem :?:
  • REKLAMA
  • #2 9598887
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Pierwsze pytanie czy ten modem nagle dołożyłeś czy on był już wcześniej w Twoim laptopie? Jeżeli dołożyłeś to po prostu nie jest on przeznaczony do sprzętu HP. To jest taki wymysł niestety że wszelkiego typu karty czy to będzie wifi czy wwan muszą być dedykowane do HP bo inaczej właśnie będziesz dostawać komunikat bodajże numer 104 czy 105 przy starcie komputera. Jedyne rozwiązanie to modyfikacja biosu. Sporo tego jest na necie polecam wątek:

http://forums.mydigitallife.info/printthread.php?t=7681&pp=10&page=153
  • REKLAMA
  • #3 9601492
    jaros85
    Poziom 20  
    Modem oczywiście kupiłem i w specyfikacji HP jest napisane że z tym modemem ten HP powinien działać. Widocznie jest tak że są dwie wersie tego modemu obydwie wyglądają tak samo tyle że jeden działa z HP a drugi nie. Ja trafiłem na ten model który nie działa.
    Co do błędu to laptop wstaje normalnie a później wyświetla się komunikat ale bez żadnego kodu błędu.

Jeżeli chodzi o ciekawostkę to komputer wstaje normalnie jak wykręcona jest klawiatura ale modem nie zostaje wtedy wykryty przez system. Pod klawiaturą obok gniazda na karty SIM jest taki mały wyłącznik jak się podniesie klawiaturę to wtedy laptop z modemem się uruchomi ale modem będzie wyłączony. Dziwne to jest bo to tylko ten jeden element wyłącza ten wyłącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9712876
    bioly2500
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    jaros85 napisał:

Moje pytanie brzmi następująco czy ktoś ma przerobiony BIOS do laptopa NC6400 :?:

Proszę Link
  • REKLAMA
  • #5 9726537
    jaros85
    Poziom 20  
    Witam dzięki bioly2500 udało mi się uruchomić modem wwan MC8775 który nie jest wersją HS2300 wcześniej ten modem nie działał tzn laptop się nie odpalał a teraz wszystko śmiga :D

Dziękuję bardzo za pomoc.
  • #6 9727294
    bioly2500
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Czy modem został zainstalowany w systemie poprawnie i można z niego korzystać?
    Bo coś kojarze że on będzie działał tylko z laptopem dell, no ale dzięki temu bios z wymazaną czarną listą możesz zainstalować każdy inny modem pomijając właśnie te z dell.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa HP NC6400 napotkał problem z modemem WWAN MC8775, który nie był rozpoznawany przez BIOS, co skutkowało komunikatem o braku wsparcia. Po wymianie informacji na forum, okazało się, że istnieją różne wersje modemu, z których tylko jedna jest kompatybilna z laptopami HP. Użytkownik uzyskał pomoc w postaci zmodyfikowanego BIOS-u, który umożliwił prawidłowe działanie modemu. Dodatkowo, wątek zawiera linki do źródeł, gdzie można znaleźć BIOS-y z odblokowanymi listami modemów WWAN i WiFi dla modeli HP NC6400 i 6910p.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA