logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexmark Optra E312 - zacina kartkę przy poborze, możliwa usterka płyty sterującej

Bitels85 09 Cze 2011 19:44 1578 2
REKLAMA
  • #1 9594182
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Witam, był już taki temat ale został zamknięty. Niestety żadne z rozwiązań nie dało efektów. mój lexmark zacina kartkę przy poborze. nie jest to kwestia ani rolki ani czujników ani tonera. Rolka wycacana novogumem, kiedy załącza się sprzęgło poboru praktycznie w tej samej chwili odskakuje a rolka obraca się tylko raz o 360o. Następnie mija dłuższa chwila i sprzęgło znów zwalnia mechanizm poboru a rolka obraca się tylko raz i wyskakuje paper jam. papier nie dochodzi do czujników ani bębna zatrzymuje się 2 cm przed czujnikiem. zastanawiam się czy to nie wina płyty sterującej, rolka powinna obrócić kilkakrotnie...
  • REKLAMA
  • #2 11294339
    krx9
    Poziom 1  
    Witam !!!
    Odświeżam pytanie mam ten sam problem co kolega wyżej. Całą drukarkę przeczyściłem laser się kręci trochę go nasmarowałem i już mi brakuje pomysłów.
  • #3 11298563
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Te drukarki mają słabej jakości mechanizm podawania papieru, albo zacina, albo pobiera zbyt dużo kartek naraz, niezależnie od stanu separatora. Ja w mojej drukarce przerobiłem rolkę odrywającą na "pełną" (jest cała okrągła) i dodałem sprzęgło jednokierunkowe z dodatkowym zabierakiem opóźniającym obrót rolki na początku - poprawiłem lekko fabrykę. Dopiero wtedy drukarka zaczęła normalnie pobierać papier.
REKLAMA