logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne zachowanie się RDS-u, ale tylko na 98,8 MHz - Pioneer F-502 RDS.

ADEK1000 10 Cze 2011 07:34 2283 1
REKLAMA
  • #1 9595623
    ADEK1000
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Witam,

Od kilku lat posiadam tuner Pioneer F-502 RDS. Tuner był już jakieś 2 lata temu naprawiany w autoryzowanym serwisie w Warszawie. Naprawa dotyczyła wymiany kodera RDS-u w tym tunerze, bo RDS przerywał / przycinał się. Od tego czasu, tak jak wcześniej, tak aż do teraz tuner w 100% pracował i pracuje prawidłowo. Ale od około 2 - 3 miesięcy zauważyłem coś b.dziwnego, mianowicie, do odbioru sygnału radiowego na UKFie używam 3 el. Yagi zainst. 3 m nad dachem na maszcie ant. W puszcze ant. mam symetryzator. Symetryzator jest podłączony z odbiornikiem (tunerem) 75 OHM przewodem koncentrycznym. Z racji tego, że zwykle pobieram sygnał z RTCN Płock / Rachocin oraz RTCN Łódź / komin EC4 antena jest zainstalowana w pol.poziomej (H).

Wprawdzie RTCN Raszyn, pracuje w pol.V ale sygn. Raszyna w Nowym Modlinie gdzie mieszkam jest b.silny, do tego stopnia, że nawet z włączonym tłumikiem jest dalej czyste stereo na stacjach odbieranych z Raszyna. Odl. do Raszyna 50 km.

Co się dzieje? Już piszę.

Do tej pory wszystko jedno czy antenę odbiorczą podłączyłem do tunera i wszystko jedno czy ją zainst. w pol.H czy w pol.V oraz wszystko jedno w którą stronę ją obróciłem (w stosunku do kierunku na Raszyn) to zawsze 98,8 MHz (Polskie Radio Program 3) oraz 102,4 MHZ (Polskie Radio Program 1) sygnał był czyste stereo z bezproblemowym RDS-em. Jednak od 2-3 miesięcy na 98,8 MHz (ale tylko na 98,8 MHz, na 102,4 MHz jest dalej OK) mimo czystostereofonicznego sygnału i maxymalnych wskazań sygn. na mierniku sygnału wbudowanym w tuner RDS na 98,8 MHz (PR3 z Raszyna) po prostu się wcale nie wyświetla tylko cały czas mryga, tak samo jakby był za słaby sygnał stacji radiowej. A sygnał jest b.silny. Proszę o Odp. dlaczego taka dziwna sytuacja ma miejsce i co jest jej przyczyną. Jeszcze raz napiszę, że na całej reszcie stacji radiowych w paśmie UKF RDS zachowuje się normalnie, tak jak zwykle, na 102,4 MHz z Raszyna też. Proszę o Odp. Nadajnik w Łazach k.Raszyna pracuje na 98,8 MHz i 102,4 MHz. W obu przypadkach w pol.V z mocą po 120 kW ERP każdy.

Dla próby podłączyłem do głowicy antenowej tunera 1 z 2 (bo tuner ma 2 wejścia ant.) 150 cm antenę pokojową, przewodową na której zawsze nawet w domu, wewnątrz było czyste stereo na stacjach z Raszyna i ... owszem tak jak zwykle dalej jest i było czyste stereo, zarówno na 98,8 MHz jak i na 102,4 MHz, ale na 98,8 MHz - RDS - mimo że ant. była w pol. V i mimo że sygn. był max - czyste stereo - mimo tego, to RDS na 98,8 MHz mrygał i się nie wyświetlił.
    Dlaczego? Proszę o Odp.
    Na 102,4 MHz było i jest bez zmian - normalnie. Na innych częstotliwościach - stacjach radiowych - też jest bez zmian - normalnie - i normalne zachowanie RDSu.

Czekam na Państwa Odp. w związku z rozwiązaniem mojego nietypowego problemu.

Pozdrawiam.

-Adam-
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9597580
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 215
    Możliwe, że coś się dzieje u Emitela w Raszynie?
    Ja na ten przykład mam problem na 96,6MHz (RMF FM) z Rusinowa.
    RMF FM z Rusinowa gra ciszej niż każdy inny i w ogóle nie nadaje RDS albo też mi "mryga".
    Warto byłoby zapytać Emitela, bo gdy ostatnio byłem we Warszawie to na 98,8MHz miałem tylko szum. Tak jakby coś siało albo przesterowany sygnał.
REKLAMA