logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego RAID 0 po awarii zasilania?

Storme 10 Cze 2011 20:04 1641 14
REKLAMA
  • #1 9597644
    Storme
    Poziom 10  
    Pierwszy post na forum, więc witam :)

Były sobie cztery partycje, dwie systemowe(100MB + 60GB), dodatkowa(25GB) oraz magazyn(845GB). Chciałem usunąć partycje dodatkową, by powiększyć magazyn. Pech chciał, że w połowie procesu wywaliły mi korki. Na szybko poprzez pena z systemem naprawiłem MBR by uruchomić system.

Oczywiście obie partycje znikły. Zakasałem rękawy i... uruchomiłem Acronisa by kontynuował swoją żmudną pracę. Niestety nie chciał tego zrobić pod dosem, więc nie chcąc mu niegrzecznie przerywać, pozwoliłem mu to robić przy włączonym systemie. Niestety, sam program okazał się niekompetentny i na koniec(zapewne jak chciał zapisać tablice partycji) wywalił błąd i koniec. Po restarcie oczywiście system już nie wstał- raid się posypał na jednym z dysków.

Na samej macierzy mi już nie zależy- kupiłem SSD i HDD mają służyć jako magazyn. Teraz kwestia odzyskania danych została.
    Z partycją systemową, jako że ruszana nie była- problemu nie było. DMDE tutaj dał radę.

Niestety został pieroński magazyn.
    Obraz sytuacji:

Jak odzyskać dane z uszkodzonego RAID 0 po awarii zasilania? Jak odzyskać dane z uszkodzonego RAID 0 po awarii zasilania? Jak odzyskać dane z uszkodzonego RAID 0 po awarii zasilania?

Jedynie do czego mam dostęp w tej chwili, to foldery z głównego katalogu, nic więcej.
    Poradzicie coś panowie?
    Załączniki:
    • dyski.zip (3.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 9597790
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Odpowiedz na pytanie co się stało z RAID-iem jaka jest obecna sytuacja bo RAID to DWA dyski a RAID 0 to bezwzględnie dwa dyski inaczej nie ma danych.
  • REKLAMA
  • #3 9597803
    Storme
    Poziom 10  
    Oczywiście to jest RAID 0- inaczej by nie było problemu :)
    Macierz, jak pisałem, rozleciała się po próbuje dokończenia zmian w modyfikowaniu wielkości partycji.
  • #4 9597837
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ale jaki jest stan obecny jest złożona czy po prostu próbujesz odzyskiwać z jednego dysku ?

Poczytaj jak działa RAID0 jeśli nie masz go złożonego i sprawnego to trudno tu mówić o odzysku danych.

Do puki nie poznam obecnego stanu nie powiem ci co masz zrobić bo to jest od tego zależne.

Masz menagera RAID pod systemem operacyjnym ? Jaki to RAID ?
  • #5 9597866
    Storme
    Poziom 10  
    Nie, dyski nie są razem, system leci z SSD, a RAID0 składany wirtualnie przez DMDE.
    Strip ustawiony na 32 KiB. Jakich danych potrzebujesz jeszcze?
  • #6 9598106
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Czy to jest ten strip ? zwykle w RAID-ach jest 128 jaki model RAID-a ?
  • REKLAMA
  • #7 9598143
    Storme
    Poziom 10  
    Raid na intelu stoi. Dodatkowa fotka poglądowa.
    Jak odzyskać dane z uszkodzonego RAID 0 po awarii zasilania?
  • REKLAMA
  • #9 9598208
    Storme
    Poziom 10  
    1) Stripa ustawiałem ręcznie na 32 przy zakładaniu macierzy
    2) Świetnie :)
    3) Wstawione są w pierwszym poście

IMM mogę zainstalować w każdym momencie, jeżeli taka potrzeba zajdzie.
  • #10 9598236
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    łatwiej to robić na IMM. Usuwa się raida rozłącza potem złącza tworzy tak jak był nazwa strip i masz RAID. Potem pozostanie przywrócenie partycji SCAN NTFS i znalezienie odpowiedniej partycji. Potem otwiera się taka znalezioną partycję ze skanu. Następnie otwiera się okno partycji w DMDE ona się pokaże i to okno podasz. Można ją wtedy dodać (wstaw) do MBR na początek będzie to wirtualnie do puki nie dasz zastosuj.
  • #11 9599134
    Storme
    Poziom 10  
    Niestety system na SSD wysypuje się po przełączeniu na tryb RAID, więc zabawa z IMM odpada. W tym przypadku mogę zrobić to tak jak opisane jest w poradniku?

Drugie pytanie- jak wirtualnie poskładałem RAIDa i zrobiłem skan NTFS, to pojawił się śmietnik jak na trzeciej fotce w pierwszym poście- czy jak poskładam to już porządnie, to nie pokaże się dokładnie to samo?
  • #12 9599166
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    1) System się wykłada bo instalowałeś go bez RAID. Więc nie ma sterowników do RAID.

2) Zasada jest taka :
    a) Instalujesz system z wyjętymi dyskami z RIAD na pojedynczym dysku ale z włączonym w BIOS RAID-em (kontroler na RAID w kontrolerze widać dysk jako no-Raid), Podajesz odpowiednie sterowniki do RAID-a
    b) Po zainstalowaniu tak systemu instalujesz IMM potem podłączasz dyski RAID-owe uruchamiasz system z pojedynczego dysku (uwaga dobrze ustawić bootowanie w BIOS)
    c) Wtedy masz IMM i możesz wykonywać dalsze prace na RAID-ie

Co do składania w DMDE jeśli złożysz prawidłowo RAID powinno być poprawnie . Jeśli masz przesunięcie lub i inne ustawienia RAID-u będziesz miał sieczkę. Możesz też mieć kolejność dysków pozmienianą. Zwykle RAID analizuje się na jednym tekstowym pliku, który zawiera więcej niż Dwa razy pasek i na MFT partycji.
  • #13 9599187
    Storme
    Poziom 10  
    Czyli rozumiem że bez reinstalki systemu się nie obędzie?
  • #14 9599229
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Jeśli chcesz złozyć RAID to tak chyba, że znajdziesz jakikolwiek inny dysk podepniesz i zainstalujesz tylko do celów przywrócenia nowy system.
    Plusy nie musisz reinstalować systemu
    Minusy System na którym będziesz pracował nie obsłuży nigdy RAID.
  • #15 9603833
    Storme
    Poziom 10  
    Ok, system postawiony na nowo, w IMM RAID usunięty i utworzony na nowo, teraz przez najbliższe 3-4h będzie skanowanie w poszukiwaniu partycji NTFS, zobaczymy co wykaże.

EDIT. Niestety, skan NTFS'a nie pokazał niczego więcej, niż wcześniej, czyli cała partycja systemowa i trochę śmieci z magazynu. Coś z tym fantem można jeszcze zrobić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum napotkał problem z odzyskaniem danych z uszkodzonego RAID 0 po awarii zasilania, która miała miejsce podczas modyfikacji partycji. Po awarii, system operacyjny przestał działać, a RAID uległ uszkodzeniu. Użytkownik próbował użyć Acronisa oraz DMDE do naprawy, jednak napotkał trudności. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące stanu RAID, ustawień strip (32 KiB), oraz konieczności użycia Intel Matrix Manager (IMM) do przywrócenia RAID. Użytkownik zainstalował nowy system operacyjny, usunął i utworzył RAID na nowo, jednak skanowanie NTFS nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. Uczestnicy forum sugerowali wykonanie kopii posektorowej oraz prawidłowe składanie RAID w DMDE, aby uniknąć problemów z danymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA