logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa warsztatowa LED 30 - JOBI nie świeci mimo ładowania - co sprawdzić?

DjCriss 11 Cze 2011 08:06 5301 17
REKLAMA
  • #1 9598931
    DjCriss
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam, dostałem nową lampę jw., która od nowości już nie działa tzn. po podłączeniu do ładowarki dioda wskazuje ładowanie aku. lecz po włączeniu lampy nic się nie świeci. Diody są w porządku bo jak robiłem obejście by je sprawdzić to świecą. Może wie ktoś dlaczego to ustrojstwo nie chce świecić normalnie? Jakiś błąd w podłączeniu zrobiony przez chinola?
    Dołączam zdjęcia poglądowe.

Lampa warsztatowa LED 30 - JOBI nie świeci mimo ładowania - co sprawdzić? Lampa warsztatowa LED 30 - JOBI nie świeci mimo ładowania - co sprawdzić? Lampa warsztatowa LED 30 - JOBI nie świeci mimo ładowania - co sprawdzić?

Robiłem obejście pod podłączonym gniazdem ładowania w sposób wskazany na zdjęciu - lampa świeci w 2 trybach, część lub wszystkie diody.
  • REKLAMA
  • #2 9598958
    gilus1
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Uszkodzone akumulatorki lub wyłącznik. Jeśli diody masz sprawne to zasil je bezpośrednio z akumulatorków pomijając wyłącznik. Do sprawdzenia także poprawność połączeń i ciągłość przewodów.
  • REKLAMA
  • #3 9599102
    merolPL
    Poziom 27  
    Ocena: 45
    Możliwe, że jest coś namieszane w wiązkach, dowiedz się za co odpowiada każdy przewód i dojdziesz do tego, dlaczego nie działa.
  • #4 9601088
    DjCriss
    Poziom 14  
    Niestety nie bardzo się orientuję, który kabel za co odpowiada. Lampa jest w zasadzie nie rozbieralne (klejona). Może mała podpowiedź jak ją spiąć z pominięciem włącznika?
  • #5 9601103
    merolPL
    Poziom 27  
    Na początku pierwszy pin włącznika z środkowym, potem 3 pin włącznika z środkowym.
  • #6 9601139
    DjCriss
    Poziom 14  
    Podłączałem tak jak piszesz i niestety lampa nie świeci w cale. Dodam że aku które były zastąpiłem nowymi Pentagrama, które polutowałem tak jak były oryginalne.

Lampa po podłączeniu do ładowarki wskazuje, iż odbywa się ładowanie natomiast nie chce nawet mrugnąć.

P.S Otrzymując lampę przekazano mi że mogą być jakieś kłopot z aku. (ładowaniem) Niestety nie mogę dojść do tego jaki.
  • REKLAMA
  • #7 9601186
    merolPL
    Poziom 27  
    Zgłupiałem od tej plątaniny kabli. Masz może miernik? Jeżeli nie to postaraj się dowiedzieć za co odpowiadają poszczególne przewody. Chociaż jeżeli podłączyłeś tak jak mówiłem i nie zadziałało to obawiam się, że uszkodzony jest sam sterownik. Zrób taki pakiet, ale zwykłych paluszków i wepnij się w oryginalne miejsca, a i nie podłączaj pod ładowarkę.
  • #8 9601202
    DjCriss
    Poziom 14  
    Kolejno:
    czarny - masa
    czerwony - zasilenie
    zielony - funkcja świecenia 10 ledów
    niebieski - funkcja świecenia 30 ledów
    żółty - ?
    biały - ?

Mogę zrobić lepsze zdjęcia.
  • #9 9601223
    merolPL
    Poziom 27  
    A co robi przewód połączony z zielonym przy włączniku? A i podstawowe pytanie, czy baterie są naładowane? Jeżeli możesz to podłącz żółty przewód z środkowym czerwonym na włączniku i sprawdź czy działa, oczywiście zmieniając położenie włącznika.
  • #10 9601247
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    Żółty i biały wyglądają jak zasilanie czerwonej diody informującej o ładowaniu.
    Podaj niezależne, pewnie zasilanie na czarny - minus i niebieski lub zielony - plus. Jeśli diody nadal nie będą świecić, to dobrać się musisz do panelu z nimi i sprawdzić, bo tam leży problem.
    Zielony nie jest łączony z żadnym innym (zdjęcie takie koślawe), to czerwony jest rozdzielony na wyłączniku na zasilanie zielonego lub niebieskiego i na stałe jest pociągnięty do panelu z diodami, co wskazywałoby na jakąś przetwornicę na panelu.
  • Pomocny post
    #11 9601272
    merolPL
    Poziom 27  
    Autor zamieścił w pierwszym poście obrazek i opis informujący dokładnie o tym samym o czym napisałeś. Czyli "pewne" zasilanie z ładowarki łącząc żółty-niebieski i żółty-zielony i wtedy działało. czyli wadliwe są akumulatorki, albo włącznik. Sposób który ukazałem w poście wyżej eliminuje włącznik jako przyczynę awarii, czyli jeżeli kolega zrobi tak jak napisałem wyżej i będzie działało to będzie na 99% wina akumulatorków.
  • REKLAMA
  • #12 9601289
    DjCriss
    Poziom 14  
    Zielony nie jest połączony z czerwony. Podłączam lepsze zdjęcia. Aku są na pewno naładowane.

Lampa warsztatowa LED 30 - JOBI nie świeci mimo ładowania - co sprawdzić? Lampa warsztatowa LED 30 - JOBI nie świeci mimo ładowania - co sprawdzić? Lampa warsztatowa LED 30 - JOBI nie świeci mimo ładowania - co sprawdzić? Lampa warsztatowa LED 30 - JOBI nie świeci mimo ładowania - co sprawdzić? Lampa warsztatowa LED 30 - JOBI nie świeci mimo ładowania - co sprawdzić?
  • Pomocny post
    #13 9601316
    merolPL
    Poziom 27  
    Jak ty je podłączyłeś!!! Przecież łączy się + do - i na odwrót. Podłączyłeś przewód żółty do tych dwóch czerwonych i zmieniłeś położenie włącznika? Oczywiście z podpiętym zasilaniem.
  • #14 9601348
    DjCriss
    Poziom 14  
    Może i właśnie w tym leży przyczyna. Ja połączyłem nowe aku dokładnie tak samo jak chinol, który może właśnie źle to zrobił. Możesz mi narysował prosty schemat jak prawidłowo powinny być podłączone te aku? Będę ogromnie wdzięczny :)

Poniżej dokładniejsze zdjęcia obecnego podłączenia aku.

Lampa warsztatowa LED 30 - JOBI nie świeci mimo ładowania - co sprawdzić? Lampa warsztatowa LED 30 - JOBI nie świeci mimo ładowania - co sprawdzić?
  • #15 9601358
    merolPL
    Poziom 27  
    Już wysyłam, tylko je zrobię.

Oto i on:

Chinol popełnił kardynalny błąd.
  • #16 9601375
    DjCriss
    Poziom 14  
    Ale skucha. Faktycznie bubel. Biorę za lutownice i przerabiam... .
  • #17 9601377
    merolPL
    Poziom 27  
    Mam nadzieję, że to pomoże.
  • #18 9601475
    DjCriss
    Poziom 14  
    Gotowe. Działa! Wszystko polutowałem i śmiga taka jak powinno. Taka prosta rzecz. Chinole źle polutowali to już w fabryce (...). Ślicznie dziękuję za okazaną pomoc. Pozdrawiam serdecznie!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z lampą warsztatową LED 30 marki JOBI, która nie świeci mimo wskazania ładowania akumulatora. Po sprawdzeniu diod, które działają, użytkownik podejrzewa uszkodzenie akumulatorów lub włącznika. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie połączeń kabli oraz podłączenie diod bezpośrednio do akumulatorów. Użytkownik wymienił akumulatory na nowe marki Pentagram, jednak lampa nadal nie działała. Po dalszych wskazówkach dotyczących podłączenia kabli, użytkownik odkrył, że oryginalne połączenia były błędne, co prowadziło do awarii. Po poprawnym przylutowaniu akumulatorów lampa zaczęła działać prawidłowo.
REKLAMA