logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór grzejnika KERMI K22-554-700/880W do pokoju 10m2 - czy moc wystarczy?

Ćwiara 11 Cze 2011 08:36 13879 9
REKLAMA
  • #1 9598974
    Ćwiara
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam!

Chciałem wymienić grzejnik w pokoju 10m2, obecnie jest tam klasyczny grzejnik żeliwny 5 żeberkowy. W zimie zauważyłem jednak, że słabo dogrzewa pokój, stąd moje poczynania. Chciałbym zakupić Grzejnik KERMI tzw. modernizacyjny K22-554-700/880W, jednak nie wiem, czy moc nie będzie za mała.

Niby jedno żeberko liczy się jako 150W, czyli obecnie mam grzejnik o mocy 750W, ale nie wiem dla jakich parametrów temperatury wody jest to podawana moc.

Tak samo nie wiem dla jakich parametrów wody KERMI podaje swą moc grzejnika.
    Z tego co gdzieś czytałem, KERMI podaje moc przy niższej temp. (chyba ok. 60 stopni) wody, niż dla grzejników żeliwnych, stąd moc KERMI instalując go w miejscu grzejnika żeliwnego powinna być większa niż 880W (temp. wody w sieci grzejnika żeliwnego oscyluje w granicach 80-90 stopni).

Co o tym sądzicie?
    Nie chciałbym wydać pieniędzy, ażeby afekt grzewczy pozostał bez zmian...
    Nie chcę też instalować niepotrzebnie zbyt dużego gabarytowo grzejnika...
  • REKLAMA
  • #2 9599003
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    Takie pytanie powinno poprzedzać info nt klasy energetycznej lokalu, albo przynajmniej info z jakich lat budynek, jaka grubość ścian, ilość typ okien, wielkość powierzchni zewnętrznych.
  • #3 9599106
    Ćwiara
    Poziom 12  
    Barton-wlkp napisał:
    Takie pytanie powinno poprzedzać info nt klasy energetycznej lokalu, albo przynajmniej info z jakich lat budynek, jaka grubość ścian, ilość typ okien, wielkość powierzchni zewnętrznych.

Masz rację, ale nie pytam dokładnie, czy taka moc wystarczy na wspomniany pokój, lecz czy moc grzejnika jaki chce zastosować (KERMI 880W wg. producenta) będzie mocą większą niż obecnie zastosowanego żeliwnego 5 żeberkowego grzejnika.

A co do budynku (pokoju), jedno okno plastikowe dwukwaterowe, budynek z 1980 roku, "wielka płyta", grubość ściany zewnętrznej ok.20 cm. Ścianą zewnętrzną jest ściana z oknem, ściany boczne sąsiadują z pozostałymi pokojami. Wysokość 2.5 metra, wymiary 3.5X3m.
  • REKLAMA
  • #4 9599124
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    O zachowaniu mocy nominalnej przez grzejnik żeliwny Zapomnij, był pewnie 5 razy malowany
    Teoretyczna moc żeberka to 130-150W, więc Masz mniej niż 650-750W obecnie.
    Jeżeli w instalacji CO Masz temperatury przy których liczy się teoretyczną moc dla Kermi, to będzie teoretyczny zysk 100-200W (ale tylko teoretyczny)

Moim skromnym zdaniem lepiej dać 100W/m2 i głowicą regulować niż niedowymiarować
  • REKLAMA
  • #5 9599273
    kabee84

Poziom 24  
    Ocena: 164
    NORMALNE firmy posiadają tabele grzejnikowe z mocami przy danych parametrach wody.

Oprócz temperatury wody zasilającej, wazne jest tzw. wychłodzenie czyli różnica (delata) pomiędzy temperaturą wchodzącą do grzejnika i wychodzącą (powrotną), oraz obliczeniowa temperatura wewnątrz pomieszczenia.

Grzejniki żeliwne mają 125-150W mocy z jednego żeberka przy parametrach 90/70/20 (90-zasilanie, 70-powrót, delta=20stC, temp. w pomieszczeniu-20stC)
    Jeśli masz 5 żeberek, grzejnik ma moc 625W przy parametrach 90/70.
    Przy parametrach 75/65/20 jego moc wynosi około 500W. Grzejnik Purmo C22 600x400
    przy tych parametrach ma moc 684W czyli teoretycznie więcej. Dla bezpieczeństwa dał bym albo C22 600x500 albo C21 600x600 i było by dobrze.
    Konto firmowe:
    FEMAX Łazienki. Ogrzewanie. Instalacje.
    Szczęśliwa 25, Gdańsk, 83-110 | Tel.: 664 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: femax.pl
  • #6 9599316
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1538
    5-żeberkowy grzejnik na 10m2 powierzchni to napewno nie jest mało (ja mam w jednym z pokoi - 6m2 grzejnik zaledwie 3-żeberkowy, a i tak często musi być zakręcony - notabene pokój ma okno na południe oraz jest to aż VI piętro, chociaż okna są nieszczelne). Trzeba zmienić na odpowiednik tego 5-żeberkowego. Może nie dogrzewać np. z powodu złego przepływu (zamulenie kryzy, złe kryzowanie) lub bywa zapowietrzony (przy wymianie grzejnika na nowy warto zwrócić uwagę na to, by w nim był zamontowany odpowietrznik).
  • REKLAMA
  • #7 9599817
    kabee84

Poziom 24  
    Ocena: 164
    Zbigniew Rusek napisał:
    5-żeberkowy grzejnik na 10m2 powierzchni to napewno nie jest mało (ja mam w jednym z pokoi - 6m2 grzejnik zaledwie 3-żeberkowy, a i tak często musi być zakręcony - notabene pokój ma okno na południe oraz jest to aż VI piętro, chociaż okna są nieszczelne). Trzeba zmienić na odpowiednik tego 5-żeberkowego. Może nie dogrzewać np. z powodu złego przepływu (zamulenie kryzy, złe kryzowanie) lub bywa zapowietrzony (przy wymianie grzejnika na nowy warto zwrócić uwagę na to, by w nim był zamontowany odpowietrznik).

Nie mierz wszystkich swoją miarą. Jeśli pisze że za zimno, to za zimno. Większy grzejnik nie zaszkodzi (a różnica w cenie między 600x400 a 600x500 jest znikoma).
    Ponadto 5 żeberek w pokoju 10m2 to w jednym przypadku dużo w drugim mało. Wszystko zależy od wielu czynników, na które niejednokrotnie nie mamy wpływu. Ja mam w pokoiku 6m2 również 5 żeberek, z tym że nie wiem czy to mało czy dużo bo to jest tylko sypialnia i mam na głowicy ustawioną temperaturę ok. 17st (jedynka - półtora). Tak jak pisałem - nie można uogólniać. Każdy ma inne wymagania.
    Konto firmowe:
    FEMAX Łazienki. Ogrzewanie. Instalacje.
    Szczęśliwa 25, Gdańsk, 83-110 | Tel.: 664 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: femax.pl
  • #8 9602215
    Ćwiara
    Poziom 12  
    kabee84 napisał:
    Zbigniew Rusek napisał:

Nie mierz wszystkich swoją miarą. Jeśli pisze że za zimno, to za zimno. Większy grzejnik nie zaszkodzi (a różnica w cenie między 600x400 a 600x500 jest znikoma).
    Ponadto 5 żeberek w pokoju 10m2 to w jednym przypadku dużo w drugim mało. Wszystko zależy od wielu czynników, na które niejednokrotnie nie mamy wpływu. Ja mam w pokoiku 6m2 również 5 żeberek, z tym że nie wiem czy to mało czy dużo bo to jest tylko sypialnia i mam na głowicy ustawioną temperaturę ok. 17st (jedynka - półtora). Tak jak pisałem - nie można uogólniać. Każdy ma inne wymagania.

Dokładnie, wszystko zależy od wielu współistniejących warunków, które na dodatek czesto ulegają zmianie. U mnie w zimie mimo intensywnego grzania pięcio żeberkowy kaloryfer gorący (głowica na 5) w pokoju panowała temperatura oscylująca w granicach 20 stopni, trochę za chłodno jak na pokój dla małego dziecka. Na zewnątrz była wówczas temperatura około -10. Podejrzewam, że straty ciepła (np. przenikanie przez ściany) są duże stąd efekt niedogrzania.

Dlatego planuje grzejnik 700 (długość), mam nadzieję, że w nieco większym stopniu dogrzeje pokój niż obecne 5 żeberek grzejnika żeliwnego.
  • #9 9631118
    Ćwiara
    Poziom 12  
    kabee84 napisał:
    NORMALNE firmy posiadają tabele grzejnikowe z mocami przy danych parametrach wody.

Oprócz temperatury wody zasilającej, wazne jest tzw. wychłodzenie czyli różnica (delata) pomiędzy temperaturą wchodzącą do grzejnika i wychodzącą (powrotną), oraz obliczeniowa temperatura wewnątrz pomieszczenia.

Grzejniki żeliwne mają 125-150W mocy z jednego żeberka przy parametrach 90/70/20 (90-zasilanie, 70-powrót, delta=20stC, temp. w pomieszczeniu-20stC)
    Jeśli masz 5 żeberek, grzejnik ma moc 625W przy parametrach 90/70.
    Przy parametrach 75/65/20 jego moc wynosi około 500W. Grzejnik Purmo C22 600x400
    przy tych parametrach ma moc 684W czyli teoretycznie więcej. Dla bezpieczeństwa dał bym albo C22 600x500 albo C21 600x600 i było by dobrze.

No dobrze, a jaką moc będzie miał przy tych parametrach (tzn. 90/70) grzejnik Kermi K22-554-700/880W, bo nie wiem dla jakich parametrów wody producent podaje te 880W.

A tak na marginesie, liczba 700 w nazwie grzejnika to długość 70 cm??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę grzejnika w pokoju o powierzchni 10m2, obecnie wyposażonym w grzejnik żeliwny 5 żeberkowy, który nie zapewnia wystarczającego ciepła. Rozważa zakup grzejnika KERMI K22-554-700/880W, ale ma wątpliwości co do jego mocy w porównaniu do obecnego grzejnika. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące mocy nominalnej grzejników, różnice w parametrach temperatury wody oraz wpływ na efektywność grzewczą. Użytkownicy sugerują, że moc grzejnika KERMI może być niewystarczająca, a także zwracają uwagę na inne czynniki, takie jak izolacja budynku i przepływ wody w instalacji. Wskazano również na potrzebę uwzględnienia parametrów temperatury wody przy obliczaniu mocy grzejnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA