logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica AWST 10L błąd E21 – czy wymienić sterownik czy silnik? Objawy i diagnostyka

dakotaa 11 Cze 2011 14:15 3981 3
REKLAMA
  • #1 9599888
    dakotaa
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Mam taki problem, że podczas prania na długie pranie wywala błąd e21(płukanie extra i wyłączenie wirowania na żółto a start/pauza na czerwono). Ale silnik pracuje dobrze, tylko zaraz przed błędem słychać tykanie przekaźnika i błąd, a czasem zaczyna kręcić bębnem i nagle dostaje większych obrotów i po chwili tykanie przekaźnika i błąd. Płytka sprawdzona. I moje pytanie brzmi, czy to raczej sterownik do wymiany?? By po wymianie nie okazało się, ze to silnik.
  • REKLAMA
  • #2 9601432
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 9601790
    dakotaa
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Raczej na 100% do wymiany, po kilkunastu próbach załączania zrobiło się zwarcie na nóżkach zasilania microcipa.
  • #4 9886037
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Witam serdecznie.

Miałem to samo w AWST09L i jako elektronik, za punkt honoru postawiłem sobie naprawić moduł.
    Usterka okazała się banalna. Rozrysowałem z płytki schemat zasilania modułu, bo słyszałem, że przekaźniki przerywają przy załączaniu i to jest przyczyną zawieszania. Uznałem, że spadła wydajność prądowa zasilacza.
    Zasilanie modułu realizowane jest w prymitywny sposób, przez tłumik RC 2,2uF/820k. Stabilizacja na 12V elektrolitem 470uF/25V a na 5V elektrolitem 1000uF/10V.
    Ponieważ usterka ma charakter pojawiania się po kilku latach eksploatacji doszedłem do wniosku, że w tak prostym układzie albo wyschły elektrolity albo spadła pojemność kondensatora blokowego 2,2uF. Dla pewności wymieniłem wszystkie trzy.
    Tak jak się spodziewałem pomogło.
    Tylko uwaga, ten kondensator MKP 2,2uF to nie jest zwyczajny monolityczny kondensator! To jest kondensator: "na prąd zmienny", nazywany też: "filtracyjnym". Zwróćcie uwagę przy kupnie żeby na nowym było oznaczenie prądu przemiennego oraz oznaczenie: "x2"!
    Jeśli zastosujecie zwyczajny, monolityczny kondensator źle się to skończy!
    Pozdrawiam.
REKLAMA