logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie schematu wyłącznika czasowego z optotriakiem MOC3022 i triakiem BTA 12

piergiorgio 11 Cze 2011 20:13 2363 6
REKLAMA
  • #1 9601001
    piergiorgio
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam. Proszę o sprawdzenie poprawności schematu wyłącznika czasowego o niezależnych od siebie czasach załączenia i wyłączenia sterowanego urządzenia. Zastosowane tutaj rezystory (szeregowe sieci po 8szt.) służyć będą do konkretnych nastaw czasów pracy urządzenia.
    Głównie chodzi mi o sprawdzenia wyjściowej części układu. Zastosowałem tam optotriak (MOC3022) żeby oddzielić napięcia 24V z anody triaka od układu NE555 zasilanego 5,6V. Czy można by ten element pominąć i sterować triakiem impulsem wyjściowym z układu NE ?. Sam triak BTA 12 służył będzie tylko jako wyłącznik urządzenia na 24V pobierającego 8A.
    Wartości elementów mam dobrane.
    pozdrawiam

Dodano po 39 [sekundy]:

Sprawdzenie schematu wyłącznika czasowego z optotriakiem MOC3022 i triakiem BTA 12
  • REKLAMA
  • #2 9602816
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    piergiorgio napisał:
    Witam. Proszę o sprawdzenie poprawności schematu wyłącznika czasowego o niezależnych od siebie czasach załączenia i wyłączenia sterowanego urządzenia. Zastosowane tutaj rezystory (szeregowe sieci po 8szt.) służyć będą do konkretnych nastaw czasów pracy urządzenia.
    Głównie chodzi mi o sprawdzenia wyjściowej części układu. Zastosowałem tam optotriak (MOC3022) żeby oddzielić napięcia 24V z anody triaka od układu NE555 zasilanego 5,6V. Czy można by ten element pominąć i sterować triakiem impulsem wyjściowym z układu NE ?. Sam triak BTA 12 służył będzie tylko jako wyłącznik urządzenia na 24V pobierającego 8A.
    Wartości elementów mam dobrane.
    pozdrawiam

Witam
    Proponowałbym zostawienie optotriaka, a rażących błędów, po pobieżnym przejrzeniu nie znalazłem. Jedynie trzeba zmienić miejsce włączenia LED 1, bo w tej konfiguracji układ ci nie zadziała.
    Proponowane rozwiązanie:
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 9615976
    piergiorgio
    Poziom 10  
    Witam ponownie. Zmontowałem już ten układ. Wprowadziłem zalecaną zmianę i nie działa. Konkretniej do układu doprowadzam napięcie, zapala sie zielona dioda i podłaczając do pinów X3-1 oraz do masy miernik ten pokazuje napięcie 24V, czyli jest ok. Nastepnie dioda gasnie i miernik pokazuje 0V czyli działa poprawnie. A teraz podłączam do wyjścia żarówkę o mocy 120W/24V. Doprowadzam napięcie do układu i żarówka zaczyna świecić. Następnie dioda gaśnie, a żarówka dalej świeci tak jakby zanik prądu bramki triaka w ogóle nie wpływał na jego pracę, a przecież chyba powinien ?.
    Zastosowałem triak BTA 12. Zasilam z akumulatora 24V, co robię źle ?

Dodano po 57 [sekundy]:

Piny X3-2 oraz X2-1 są połączone przewodem.

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Trochę myślałem, albo przypuszczam że myślałem i przyszedł mi do głowy taki pomysł. Czy takie zastąpienie triaka i optotriaka tranzystorem zdało by egzamin ?

• #4 9624732
    mungo
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    (opto)Triak nie wyłączy ci się po zaniku prądu bramki... Wyłączy Ci go zanik prądu anodowego albo odwrócenie polaryzacji (sprawdź sobie co to jest triak). Z tym optotriakiem to chyba główny powód użycia optoelementu to izolacja galwaniczna. Poza tym jeśli już miałby być klucz tranzystorowy to wyjście raczej w gałęzi kolektora. Co tam ma być obsługiwane na wyjściu??
  • REKLAMA
  • #5 9624874
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 9625027
    piergiorgio
    Poziom 10  
    Poradziłem już sobie z układem nieco wcześniej. Zamiast triaka dałem tranzystor na wyjście układu NE ( pomyłka z mojej strony, żarówkę podłączyłem w obwód kolektora), ale nie był to zadowalający efekt. Zarówka nie świeciła z pełną mocą i tranzystor potrzebował dużego radiatora. Zmieniłem plany, w obwód kolektora dałem cewkę przekaźnika, a jego styki działają tak, jak miałem nadzieje będzie działał triak. wszystko jest ok.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 9631401
    mungo
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Jeśli zrobiłeś na przekaźniku nie zapomnij o diodzie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosił o sprawdzenie schematu wyłącznika czasowego z optotriakiem MOC3022 i triakiem BTA 12. Zastosowanie optotriaka miało na celu izolację galwaniczną między układem NE555 a triakiem. Po wprowadzeniu sugerowanych zmian, układ nie działał poprawnie, co prowadziło do dyskusji na temat działania triaka i możliwości zastąpienia go tranzystorem. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na użycie przekaźnika, co przyniosło oczekiwany efekt. Wskazano również na konieczność dodania diody do obwodu przekaźnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA