logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z dysku Maxtor RAID-0 po awarii NAS?

Glow 12 Cze 2011 22:43 1166 5
REKLAMA
  • #1 9604939
    Glow
    Poziom 11  
    Witam!

Posiadam dysk:

http://sidweb.mine.nu/cms/projects/nas/15.html

są w nim 2 dyski sata po 500 gb, całość skonfigurowana na raid-0 (całkowity rozmiar 930 GB). Miałem na nim mnóstwo danych, niestety urządzenie NAS padło i nie mam dostępu do danych. Moja niewystarczająca wiedza mogła by uszkodzić znajdujące się tam dane, stąd powód wystosowania wątku na forum. Znalazłem w internecie solucje pomagające odbudować raid'a programem DMDE, jednak nie wiem czy koniecznie trzeba to robić w ten sposób.

Próbowałem również odzyskać dane pod Windowsem, jednak wszystkie odzyskane pliki są nie do odczytu.

Po zamontowaniu pod linuxem dysku nr 1 widze następujące partycje

1. 256MB
    2. 256MB
    3. 256MB
    4. 512MB
    5. Tutaj powinny być dane, jednak partycji w ogóle nie widać, nie istnieje ona po prostu

drugi wygląda identycznie

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9605106
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    1) Czy jesteś pewny co do RAID 0 ? jeśli tak to doucz sie jaki to rodzaj RAID-u i dlaczego jeden dysk nic nie da.
    2) Można złożyć RAID wiedząc jak jest złożony (pasek przesunięcie itp.) w programie DMDE wykonać kopię posektorową na dysk potem użyć testDisk-a do odzyskania danych. (jeśli to linuxowy system plików ext)
  • REKLAMA
  • #3 9605134
    Glow
    Poziom 11  
    Wydaje mi się, że to RAID 0 skoro z dwóch dysków 500gb miałem danych 1tb, gdyby było danych 500 GB to oznaczało by to raid 1, czyli mirroring, akurat te podstawy się nauczyłem przed napisaniem posta i zdałem sobie sprawę, że jeden dysk nic nie da, po czym zdecydowałem się na napisanie posta.

Co do pkt. 2 wyczytałem, że można złożyć RAID'a z powrotem, jednak po to założyłem temat bo nie bardzo wiem jak to zrobić, nie bardzo wiem jak ustalić jak został utworzony RAID wcześniej na tym urządzeniu
  • REKLAMA
  • #4 9605365
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    No to czeka cię analiza na podstawie MFT i lub pliku tekstowego tudziesz zdjęcia większego niż dwa razy strip. Problem w tym że tu nie ma MFT a więc znalezienie odpowiedniego ustawienia nie będzie takie jak przy NTFS.

Pozostają programy do analizy składania RAID-a lub dokumentacja urządzenia.

Model dokładny urządzenia podaj.
  • REKLAMA
  • #6 9613185
    Glow
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany, wystarczyło zastosować pod linuxem narzędzia mdadm.

Pozdrawiam
REKLAMA