logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana dysku DELL INSPIRON i powtarzający się bląd.

hudypatyk 13 Cze 2011 12:12 5179 9
REKLAMA
  • #1 9605999
    hudypatyk
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Dostałem laptopa od znajomego (DELL INSPIRON 1545) aby zlokalizować usterkę która polegała na notorycznym zawieszaniu się komputera podczas pracy. Programem Hiren's boot cd sprawdziłem pamięć a następnie dysk okazało się że jest on pełen badów kolega poprosił abym kupił i wymienił dysk - to też zrobiłem. Kupiłem na allegro nowy, identyczny dysk, wymieniłem i zacząłem instalować system i tutaj zaczynają się moje problemy. Gdy instalator załaduje wszystkie pliki z płyty to nagle wyskakuje blue screen, nowy dysk sprawdziłem na 2 innych laptopach i tam działał poprawnie bez żadnych problemów. W akcie desperacji myśląc, że to może CD-ROM nawala w laptopie włożyłem dysk do swojego i tam zainstalowałem system a następnie przełożyłem dysk spowrotem, ale podczas ładowania systemu dalej wyskakuje blue screen a następnie restart laptopa, wszystkie tryby awaryjne owocują tym samym widokiem co wcześniej.

błąd: 0x0000007B(...)

Czy jest możliwość, że jest uszkodzona płyta główna ?
  • REKLAMA
  • #2 9606031
    skyline81
    Poziom 2  
    Problemem może być ram lub płyta. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 9606033
    hudypatyk
    Poziom 9  
    ram też wymieniałem i problem dalej ten sam, oprócz tego do laptopa kolegi wkładałem inne, sprawne dyski i próbowałem zainstalować na nich system ale rezultat ten sam (po załadowaniu plików blue screen).
  • #4 9606062
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3545
    Jeżeli laptop ma taką opcję w biosie przełączyć dysk w tryb pracy IDE.

lub

Jeżeli instalujesz XP musisz zintegrować sterowniki SATA.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic925728.html#4725917
  • #5 9606084
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    hudypatyk napisał:
    włożyłem dysk do swojego i tam zainstalowałem system a następnie przełożyłem dysk spowrotem, ale podczas ładowania systemu dalej wyskakuje blue screen a następnie restart laptopa, wszystkie tryby awaryjne owocują tym samym widokiem co wcześniej.

błąd: 0x0000007B(...)

Znaleziono 246 wyników: +0x0000007b
    I to by było na tyle w sprawie tego wyjątkowego problemu.
    To, co wyżej oraz to, o czym Kasek21 napisał, można wesprzeć: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic925728.html
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #6 9606320
    strzala_123
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    miałem dziś to samo na tym samym modelu laptopa, pierwsza myśl dysk ale wystarczyło tylko zmienić opcje w BIOSie a więc tak:
    wchodzisz do BIOSu F2
    --> rozwijasz zakładkę "System configuration"
    --> następnie "SATA operation"
    --> i tu musisz zaznaczyć opcję "ATA" potwierdzasz, wychodzisz z BIOS'u i instalujesz Windowsa
  • #7 9606404
    hudypatyk
    Poziom 9  
    hmm tylko, że ja mam jakieś hasło na BIOS'a (tzn nie ja tylko kumpel) i nie mogę nic zmienić, da się to ominąć ?
  • #8 9606494
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3545
    Zanim zadasz Pytanie o hasła - przeczytaj to !
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic528988.html
  • REKLAMA
  • #9 9608745
    hudypatyk
    Poziom 9  
    cały dzień siedziałem nad szukaniem i zintegrowaniem sterowników ale nic to nie dało.
  • #10 9608764
    strzala_123
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    zapytaj kolegi o hasło do BIOS, zmienisz na ATA i po problemie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem DELL INSPIRON 1545, który zawieszał się podczas pracy. Po diagnozie okazało się, że dysk twardy ma wiele bad sektorów, co skłoniło do wymiany na nowy dysk. Po wymianie i próbie instalacji systemu operacyjnego wystąpił błąd blue screen (0x0000007B). Użytkownik próbował różnych dysków, ale problem się powtarzał. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmowały zmianę ustawień w BIOSie na tryb ATA oraz integrację sterowników SATA podczas instalacji systemu Windows. Użytkownik napotkał trudności z dostępem do BIOSu z powodu hasła, co utrudniało wprowadzenie zmian.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA