logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić grubość czcionki Century Gothic w HTML?

Xerof0p 13 Cze 2011 13:20 2862 4
REKLAMA
  • #1 9606166
    Xerof0p
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Do strony www pasuje mi czcionka Century Gothic. Zrobiłem najpierw projekt w Photoshopie. Potem w html. W html ta czcionka wyświetla mi się bardzo cienko. Jej grubość to pojedynczy pixel monitora komputerowego.

Natomiast jako bold jest nieładna i za gruba.

Jak zaradzić temu problemowi?

W html są różne parametry dla font-weight , jakieś 500 , 600 , bolder itp. Czy to warto stosować ? Czy jest jakaś podobna czcionka, którą by można zastosować ? Owszem znalazłem na guglach podobne czcionki, ale jaka jest pewność, że będą się ludziom wyświetlały w ich przeglądarkach ?

Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 9608546
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Jeżeli użytkownik czcionki nie posiada zaczynają się schody możesz próbować je osadzić ale efekty są różne. Dlatego też jeżeli fragment który chcesz upiększyć jest niewielki po prostu wrzuć w obrazek, jak masz tekstu więcej - masz problem.

Sama różnica pomiędzy wyglądam w PS, a już na stronie leży w źle (a właściwie w ogóle) skonfigurowanym przez Ciebie PS'ie. Używasz zapewne standardowego wygładzania którego nie mają już przeglądarki, lub też które działa w nich zupełnie inaczej.
  • REKLAMA
  • #3 9620118
    Xerof0p
    Poziom 20  
    Jak poprawić grubość czcionki Century Gothic w HTML?

O tę konfigurację chodzi?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9620136
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Tak o tą, ponadto przełącz się do z pt na px będziesz wiedział od razu jakie liczby klepać w CSS.
  • #5 9620534
    Xerof0p
    Poziom 20  
    Dzięki za te rady. Pozdrawiam.
REKLAMA