logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta grzewcza Elektrolux 55HAD56AO gasną palniki w parze

sumrako 13 Cze 2011 21:01 5825 6
REKLAMA
  • #1 9608402
    sumrako
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Mam problem z dwoma palnikami po lewej (patrz foto) a mianowicie przy używaniu obydwu palników naraz po chwili same się razem gaszą i zapalają nie utrzymując temperatury. Wymieniłem wcześniej dwa przekaźniki na module bo były przegrzane i w ogóle nie kontaktowały, poprawiłem przy okazji wszystkie pozostałe luty od przekaźników. Jak się używa palników nie w tym samym czasie to jest ok. Problem pojawia się gdy grzeją razem.
    Płyta grzewcza Elektrolux 55HAD56AO gasną palniki w parze Płyta grzewcza Elektrolux 55HAD56AO gasną palniki w parze

Dodano po 1 [minuty]:

Mam jeszcze pytanie jak uruchomić rozkręconą płytę za pomocą sensorów bez nakładania na niej szyby
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9608810
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    sumrako napisał:
    Mam jeszcze pytanie jak uruchomić rozkręconą płytę za pomocą sensorów bez nakładania na niej szyby

No jak - tak samo jak z szybą.Podpinasz moduł sterowania i dotykasz palcami tam gdzie są diody.

Zasilanie sprawdzałeś ? Może jedna faza być "słaba".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9618013
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Sprawdź jeszcze raz luty na płytce przekaźników, zwłaszcza od tych od pól, które się wyłączają. Wyprowadzenia przekaźników tych płyt grzewczych mają naprawdę kiepską jakość .
    Wymieniłeś przekaźniki od tych pól, które teraz naraz się wyłączają?
  • Pomocny post
    #4 9628535
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 729
    Po stronie pierwotnej masz obwód złożony z rezystora 1kΩ,kondensatora 100nF/305v transoptora ( od strony Led) i równolegle dołączonej do transoptora diody 1N4148. Wymień właśnie ten 100nF.
  • REKLAMA
  • #5 10069757
    sumrako
    Poziom 16  
    Witam po długiej nieobecności w temacie, ale dopiero niedawno wróciłem do rozwiązywania problemu z kuchnią. Wymieniłem kondensator 100nF , a nawet ten drugi . Oba nie miały właściwej wartości ( i to dużo poniżej). Myślałem że to pomoże w rozwiązaniu zbyt niskiego napięcia na cewkach od przekaźników grzałek (zamiast 12V jest 6,7V) Przekaźniki co prawda łapią , ale nie wiem skąd tak niskie napięcie. Wyłączanie dwóch pól naraz podczas pracy było spowodowane złym przekaźnikiem na zerze od tych grzałek , puszczały styki po nagrzaniu od prądu przepływającego. Po wymianie , przelutowaniu wszystkich styków od przekaźników kuchnia zaczęła działać normalnie . Czekam na sygnał jakby coś było nie tak , ale sprawa zbyt świeża , więc nie zamykam tematu. Może ktoś ma pomysł skąd tak niskie napięcie zasilania na przekaźnikach ? Bo ja podejrzewam procesor . Napięcie na układ scalony z tranzystorami sterującymi cewkami przekaźników dochodzi 12V , ale wychodzi 6,7V a on jest sterowany z procesora. Notabene jego też wymieniłem ale nic się nie zmieniło.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 10072879
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 729
    PWM sterowane. Najpierw ok 1 s. pełne wypełnienie ok 99%. Później ok 54% procent wypełnienia. Stąd to napięcie mierzone wynosi tak jak wyżej pomierzono. Wymysł producenta w celu zaoszczędzenia zasilacza.Rozwiązanie jak najbardziej ok. Zatrzaskujemy przekaźniki a później podtrzymujemy kotwę. W Twoim temacie będzie działać.
  • #7 10118034
    sumrako
    Poziom 16  
    Dziękuję wszystkim za zabranie głosu w temacie, a zwłaszcza "Iskrownikowi" który oświecił mnie w sposobie pracy przekaźników. Kuchnia na razie hula bez zarzutu.

Dodano po 24 [sekundy]:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z płytą grzewczą Elektrolux 55HAD56AO, gdzie dwa palniki po lewej stronie gasną podczas jednoczesnego użytkowania. Po wymianie przekaźników na module oraz poprawie lutów, problem nadal występował. Użytkownik podejrzewał niskie napięcie na cewkach przekaźników, które wynosiło 6,7V zamiast 12V. Po wymianie przekaźnika na zerze, płyta zaczęła działać poprawnie. W dyskusji poruszono również kwestie związane z kondensatorami oraz sposobem uruchamiania płyty bez szyby.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA