logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV nie wyłącza się samoczynnie po wyłączeniu dekodera pilotem (DM 500S)

PH0ENIX 15 Cze 2011 00:41 13959 6
REKLAMA
  • #1 9613701
    PH0ENIX
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Witam

Nie wiem czy tak sformułowany temat jest zrozumiały dlatego napiszę w czym problem.

Każdy (prawie) telewizor ma funkcję automatycznego wyłączenia się przy zaniku sygnału. Problem w tym, że po zakupie dekodera DBOX Dm500 już się tak nie dzieje, bo dekoder po wyłączeniu z pilota co prawda obrazu nie wyświetla ale sygnał jest cały czas (widać np zegarek na ekranie).

Czy jest jakaś możliwość takiego skonfigurowania dekodera żeby po jego wyłączeniu sygnał nie był podawany na eurozłącze i żeby TV rozpoznał to wyłączenie jako "BRAK SYGNAŁU" ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9637789
    PH0ENIX
    Poziom 14  
    TV to SHARP AQUOS LC37D65E. Telewizor z całą pewnością ma taką funkcję gdyż wyłączając inny dekoder (lub cokolwiek innego) na TV pokazuje się informacja, że "odbiornik wyłączy się samoczynnie przy braku sygnału po xxx minutach".
    Problem jest na 100% po stronie wspomnianego dekodera. Nie wiem jednak w jaki sposób go skonfigurować aby rozwiązać ten problem. Dekoder to wspomniany Dreambox DM500S na sofcie Gemini 4.7
  • REKLAMA
  • #4 9637972
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    Dobrze, wyłączy sie telewizor, jeśli nie będzie żadnego sygnału. Napisałeś, że na ekranie masz zegar. Telewizor to czyta jako sygnał i nie wyłączy się. Automatyczny wyłącznik pracuje na zasadzie braku impulsów odchylania. Do prawidłowego odczytu zegara, (czytaj synchronizacji) podawane są impulsy z dekodera z treścią obrazu, w tym przypadku zegara. Jeśli masz taką możliwość wyłącz zegar, abyś go nie widział na ekranie, telewizor wyłączy się po czasie.
  • REKLAMA
  • #5 9638161
    PH0ENIX
    Poziom 14  
    Bez zegara też się nie wyłącza. Zegar włączyłem po jakimś czasie używania tego dekodera i zauważyłem, że po wyłączeniu dekodera zegar jest nadal widoczny - co zdziwiło mnie tym bardziej.
  • #7 12770625
    PH0ENIX
    Poziom 14  
    Aby zamknąć temat, napiszę dlaczego tak się działo, może komuś się to przyda.

Dekoder ten, a w zasadzie jego procesor nie obsługuje trybu głębokiego uśpienia, przez co po wyłączeniu go pilotem jedyne co się dzieje to to, że nie wyświetla już obrazu, cała reszta jego funkcji jest nadal aktywna, można w dowolnym momencie po LAN-ie go obudzić, można na TV wyświetlić zegar itp. Oczywistą wadą jest to co opisałem na początku jak również to, że cały czas pobiera całkiem sporo energii. Zaleta jest chyba tylko jedna - ma bardzo krótki czas ponownego startu.

To tyle w temacie. Zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem SHARP AQUOS LC37D65E, który nie wyłącza się automatycznie po wyłączeniu dekodera Dreambox DM500S pilotem. Po wyłączeniu dekodera, mimo braku obrazu, sygnał pozostaje aktywny, co uniemożliwia telewizorowi rozpoznanie braku sygnału i automatyczne wyłączenie. Użytkownik poszukiwał sposobu na skonfigurowanie dekodera, aby po jego wyłączeniu sygnał nie był przesyłany przez eurozłącze. Ostatecznie stwierdzono, że dekoder nie obsługuje trybu głębokiego uśpienia, co powoduje, że po wyłączeniu pozostaje aktywny, a jego funkcje, takie jak wyświetlanie zegara, są nadal dostępne.
REKLAMA