logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 2730 po zalaniu - krótki czas pracy baterii, co robić?

mimor555 15 Cze 2011 13:30 2075 8
  • #1 9614749
    mimor555
    Poziom 24  
    Ocena: 48
    Witam. Mam problem z w/w telefonem telefon po zalaniu bateria trzyma 1 dzień mimo jakichkolwiek czynności wykonywanych na telefonie. Oczywiście telefon wyczyszczony w wanience. Na innych bateriach też próbowany i dalej nic.
    Ma ktoś jakiś pomysł?

W telefonie do tego charczy głośnik, ale myślę że jest to kwestia jego wymiany na nowy( który już zamówiłem) na słuchawkach jest normalnie. Ale to narazie pomijam.

Jeśli będzie potrzebna serwisówka itp to proszę pisać to ją tutaj wstawię.
  • #2 9616554
    Sett
    Poziom 11  
    Wrzuć jeszcze do myjki może coś gdzieś jeszcze zostało.Mi czasami dopiero po pół godziny w myjce tel dawał oznaki życia. A płyta nie grzeje w jakimś miejscu i nie ma problemów z zasięgiem? Można jeszcze próbować wygrzać płytę hotem.
  • #3 9616818
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 345
    Prawdopodobnie gdzieś jest zwara. Ja w Izopropanolu moczę płytę nawet ok doby co jakiś czas włączając wannę. Próbuj jeszcze tak jak napisał kolega Sett wygrzać hotairem. I sprawdź czy na wtyku taśmy LCD nie ma korozji. Może i tam robić zwarę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 9617998
    mimor555
    Poziom 24  
    Płyta się raczej nie grzeje, nie zauważyłem. Myłem już kilka razy. Jeszcze troszkę popróbuję a jak nie to tak zostawię. Jaki powinien być przybliżony pobór prądu przez telefon z bateri?
  • #5 9618230
    Sett
    Poziom 11  
    Z tego co się orientuję to ok 0,3 A albo 0,34 A w stanie spoczynku a przy stanie czuwania nawet mniejszy. Możesz zainstalować na fonie program który Ci będzie sprawdzał pobór mocy ale nie jestem pewien czy Ci to pomoże zdiagnozować usterkę. Możesz spróbować programem Nokia energy profiler.
  • #6 9618403
    mimor555
    Poziom 24  
    Mógłbym sprawdzić np czy podczas łapania zasięgu itp i innych funkcji prąd jakoś gwałtownie wzrasta.
  • #7 9618759
    Sett
    Poziom 11  
    Na pewno nie zaszkodzi spróbować, zwróć uwagę jeszcze na styki baterii na płycie głównej czy dobrze i równo się trzymają bo też tam może być zwara.
  • #8 9621647
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Sett napisał:
    Możesz zainstalować na fonie program który Ci będzie sprawdzał pobór mocy ale nie jestem pewien czy Ci to pomoże zdiagnozować usterkę. Możesz spróbować programem Nokia energy profiler.

Możesz, pod warunkiem, że uda Ci się wgrać Symbiana ;)
  • #9 9621816
    Sett
    Poziom 11  
    Są też takie programy, lub podobne napisane też w javie. Albo wystarczy mieć dobrego znajomego informatyka:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Nokia 2730, który po zalaniu ma krótki czas pracy baterii, wynoszący zaledwie jeden dzień, mimo prób czyszczenia w wanience i wymiany baterii. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki i naprawy, w tym ponowne czyszczenie płyty głównej, sprawdzenie styków baterii oraz użycie programów do monitorowania poboru prądu, takich jak Nokia Energy Profiler. Wskazano również na możliwość występowania zwarcia oraz konieczność wymiany głośnika, który charczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA