logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozpoznanie modelu i prawdziwego producenta laptopa

winuser2 16 Cze 2011 22:45 3011 17
  • #1 9621276
    winuser2
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji sprzętu. Jest to mały laptop, przekątna matrycy wynosi około 12 cali. Po otwarciu widać naklejkę z logo firmy "HP". Niestety w internecie nie mogłem znaleźć nic konkretnego i sądzę że ta naklejka nic nie znaczy, dlatego liczę na Was. Google po wpisaniu modelu "223EI10" pokazuje dwa wyniki (nie związane z tematem). Dorzucam zdjęcia sprzętu.

Rozpoznanie modelu i prawdziwego producenta laptopa Rozpoznanie modelu i prawdziwego producenta laptopa Rozpoznanie modelu i prawdziwego producenta laptopa
  • #2 9621302
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    Zadzwoń na infolinię HP, to Ci odpowiedzą, czy to jakiś ich wynalazek, czy podróbka
  • #4 9621386
    winuser2
    Poziom 17  
    Hmm a czy ktoś ma jakieś dane sprzętowe tego komputera ? Dodam że naklejki pod klawiaturą to "Intel Core i5 Inside" oraz "Windows 7". Trochę dziwne żeby ten komputer obsługiwał Core i5, skoro podstawka pod procesor jest Socket-478, a złącze na dysk jest PATA (brak dysku, pamięci i CPU).
  • Pomocny post
    #5 9621397
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Mogę jedynie potwierdzić, iż jest to OLIDATA 223E10 jednym słowem chiński wynalazek.
  • #6 9621421
    winuser2
    Poziom 17  
    W takim razie mam jeszcze jedno pytanie. Czy złącza na zdjęciu są do zainstalowania pamięci DDR-2 ?

Do czego służy to złącze ? :

• Pomocny post
    #7 9621480
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    1-sze zdjęcie "rozmyte" ale na 99% DDR2.
    Policz piny kuknij do neta i porównaj z fotkami "kości" pamięci.
    2-gie to gniazdo WiFi.Pod papierkiem powinien być przewód(ody)anteny.
  • #9 9621534
    REVISOR
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Witam, ta naklejka z napisem intel core i5 to chyba dla bajeru, ddr2, złącze minipci i bios jeszcze w plcc to raczej laptop z przed przynajmniej 6-10 lat, wystarczy spojrzeć na design obudowy i kształt matrycy, płyta zapewne pod intele z rodziny dothan lub najwyżej yonach, rozkręć go dalej i zobacz jakie są tam mostki, będziesz wtedy wiedział ile jeszcze z tego można by wyćisnąć, choć na dzisiejsze czasu to do netu wystarczy i pewnie nic poza tym, grafika pewnie zintegrowana z nb więc pograć też za wiele nie porgasz, nazwa płyty głównej też coś może podpowie, producentów płyt głównych jest dosłownie kilku i robią na zamówienie wielu firm, często są one bardzo podobne do siebie i o kwestii marki często decyduje obudowa laptopa i reszta gratów i oczywiście wsad biosu z odpowiednim logiem firmy.
  • #10 9621541
    winuser2
    Poziom 17  
    Jedyne co wiem na chwilę obecną to napis na kostce bios : "AMIBIOS", gniazdo procesora "socket uPGA478M". Następnym razem podczas otwierania obudowy przyjrzę się bliżej. Ale chyba wygląda na to że były tam procesory Celeron M (wyszukałem w google według modelu OLIDATA podanego wyżej). Więc w sumie byłoby "OK" gdyby płyta główna obsłużyła chociaż Pentium M @ 1,6 GHz.
  • #11 9621642
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 9621651
    winuser2
    Poziom 17  
    Na załączonym obrazku widzę CPU "Dothan/Yonah". Z tego rozumiem, że istnieje możliwość zainstalowania tam Core2Duo ? Z drugiej strony znów chipset 915GM, z tego co się orientuję nie osbługiwał on Core2Duo.
  • #13 9975911
    winuser2
    Poziom 17  
    Witajcie, mój poprzedni temat : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2021340.html Problem dotyczy tego sprzętu. Kupiłem już procesor oraz pamięć jednak komputer zatrzymuje uruchamianie na BIOS. Wtedy należy wejść ustawić datę itd. Niestety klawiatura nie działa, nie reaguje na nic. Zewnętrzna na USB - działa. Teraz pytanie, czy można coś z tym zrobić ?
  • #14 9978327
    mayekk
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    A czy startuje z USB ? (Live USB np. Ubuntu)

BIOS trzyma ustawienia ?

Za mało informacji, być może klawiatura, taśma, może kontroler...
  • #15 9997549
    winuser2
    Poziom 17  
    Udało mi się rozwiązać problem z klawiaturą. Laptop został rozebrany do zera, podociskałem wszystkie tasiemki itd. Po złożeniu klawiatura działa. Oprócz tego wymieniłem jeszcze baterię od BIOS'u. Teraz jeszcze w planach zakup dysku na ATA oraz druga kość pamięci 1 GB i można go będzie sprzedać :D

I tutaj pojawia się pytanie, za ile bym mógł to sprzedać ? (chodzi mi o ocenę osób innych niż ja :P ).

A, byłbym zapomniał. Procesor to Pentium M @ 1,73 GHz / 2 MB L2. Pamięć będzie 2 GB DDR2-800, grafika z Intela (GMA-900), dysk ATA 80 GB, bateria działa (w zależności co się robi 1,5 do 3 godzin), napisano na niej 4400 mAh. Matryca błyszcząca TFT (1280 x 800). Oprócz tego jeszcze jest zainstalowany napęd - nagrywarka CD/DVD.
  • #16 9997673
    mayekk
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Nie wiem, czy Ci sie opłaci ta rozbudowa (o ile ma iść do sprzedaży). Ramy są tanie, ale za większy dysk ATA już troche zapłacisz...
  • #17 9999214
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Od wyceny jest dział komputery bazar, kokosów się nie spodziewaj, bez firmowa jednorazówka do której w razie awarii brak jest części. Dodatkowo bardzo słaba karta graficzna i procesor klasy Pentium M oraz dysk ATA (droga rozbudowa) osobiście nie dałbym za niego więcej niż 200-300zł.
  • #18 10176203
    winuser2
    Poziom 17  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;) Sprawę rozwiązano, zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał pomocy w identyfikacji laptopa z przekątną matrycy około 12 cali, z naklejką HP, jednak z nieznanym modelem "223EI10". Odpowiedzi wskazały, że jest to prawdopodobnie model OLIDATA 223E10, chińska konstrukcja. Użytkownik zauważył, że laptop ma złącze Socket-478 oraz oznaczenia "Intel Core i5 Inside" i "Windows 7", co budziło wątpliwości co do jego specyfikacji. Dyskusja dotyczyła również możliwości rozbudowy pamięci DDR2 oraz złącza miniPCI, które może obsługiwać różne karty rozszerzeń. Użytkownik rozwiązał problem z klawiaturą po rozebraniu laptopa i wymianie baterii BIOS. Ostatecznie, laptop został opisany z procesorem Pentium M @ 1,73 GHz, 2 GB pamięci DDR2, grafiką Intel GMA-900 oraz dyskiem ATA 80 GB. Użytkownik zastanawiał się nad wartością sprzedaży sprzętu, która została oszacowana na 200-300 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA