logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna - jaka? Prosta, stabilna i mało awaryjna.

nioop 17 Cze 2011 22:15 2090 13
REKLAMA
  • #1 9624490
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3325
    Witam.
    Przymierzam się powoli do zmiany komputera.. Oczywiście sam będę go składał.
    Pierwszą rzeczą dla mnie jest wybór płyty głównej.
    Na czym mi zależy:
    -przede wszystkim stabilność..
    -by jak najmniej się grzała..
    -istnieje jeszcze coś takiego jak płyta dwuprocesorowa? :)
    -brak zintegrowanej muzycznej i graficznej karty, dobrze jakby tez nie było sieciówki, lecz niekoniecznie (chcę mieć to w PCI bądź AGP)
    -mała awaryjność
    -Im więcej PCI i USB tym lepiej..

To chyba tyle. Cenowo hmm... jeśli produkt mi się spodoba 600-700zł..
    Slot raczej nieistotny, dostosuję już się do procesora, bądź dwóch. ;p
    Choć dobrze by było, gdyby obsługiwała dwurdzeniowe procesory.
    Na zbyt wielkiej wydajności mi nie zależy. Bardziej na jak najmniejszym wydzielaniu ciepła przez nią.
    Nie szukam "kombajnu" a jedynie prostej, stabilnej, mało awaryjnej płyty.
    Pod którą podłączę sporo kart PCI, urządzeń peryferyjnych usb, itp i przy tym będę mógł ją dobrze schłodzić.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #2 9624594
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Nie będzie łatwo! Wymatgania stawiane przez ciebie, się wykluczają.

Oczywiście są płyty wieloprocesorowe. Nawet takie z 4 gniazdami, w każde z nich możesz włożyć 4 rdzeniowy procesor. Wszystkie obecnie produkowane, cywilne, płyty obsługują procesory wielordzeniowe. Tak samo, żadna płyta nie ma już AGP, gniazd PCI to maksymalnie 2, reszta to różne odmiany PCIex. Wszystkie płyty mają Dźwięk i Sieć zintegrowaną.

Dodatkowo, płyty "mało wydajne, ale pobierające mało mocy i mało się grzejące są jednocześnie mało wydajne! To w zasadzie laptopy przystosowane do zamontowania w standardowej obudowie. Tym nie mniej bardzo ciekawe jako komputery biurowo-multimedialne.
  • #3 9624655
    nioop

Specjalista AGD
    Właśnie zauwazyłem ze w duzej liczbie marek modeli wszystko jest tam zintegrowane..
    trudno juz mi było znaleśc płyte gdzie nie było by grafiki zintegrowanej.. Dlatego postanowiłem prosić o pomoc na forum..
    AGP moze nie jest konieczne.. Karte wybiore na PCI ex. , ale gniazda PCI to dla mnie konieczność, chociażby trzy - cztery..
    Komputer własnie miałby być biurowo-multimedialny . Internet, film , starsze gry..

Dodatkowo mam pytanie..
    Jaka jest optymalna temperatura pracy komputera? Tj. W środku obudowy.. Lub ogólnie podzespołow..

Własnie szukalem płyt dwuprocesorowych, ale mam z tym problem..
    Konto firmowe:
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #4 9624681
    trocero77
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Ano pomijając wzajemne wykluczenia proszę: ASUS P8H67 Rev.3.0
    http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8H67/
    Płyta kosztuje ok. 450 - 480 PLN. Do tego procesor INTEL CORE i7 2600K (procesor 4 rdzeniowy z technologią wielowątkowości) i masz zjefajny sprzęt który można jeszcze fajnie kręcić. Chłodzenie można dać zamiast boxowego coolera inne np. SCYTHE NINJA 3 albo coś podobnego i jest wydajnie i chłodno.
    Giggabitowa sieciówka na płycie eliminuje posiadanie karty na PCI (bo i po co?)
  • REKLAMA
  • #5 9624743
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Optymalna temperatura? Jak najniższa.

Po co ci aż 4 gniazda PCI? Po co ci 2 procesorowa płyta do zastosowań domowych? I to z tak małym budżetem?
  • REKLAMA
  • #6 9624791
    nioop

Specjalista AGD
    Mam pewien patent, i jeśli się nie myle bede w stanie osiągnąc temperature około 5 stopni w komputerze, we wnetrzu jak i na podzespołach.. Ale to dopiero w fazie "testów" , takze opiszę jak wszystko przebiegnie pomyślnie..
    PCI - karta tv , karta dźwiekowa (mimo iż była by zintegrowana) - jedno lub dwa "na zaś" :)

Miałem okazje kiedyś, kiedyś przetestować możliwości dwu procesorowej płyty, bodajze były to pentium IV o ile się nie myle.. Komputer zachowywał się tak rewelacyjnie , ze po moich przezytych doświadczeniach stwierdzam ze jest to lepsze - bynajmiej dla mnie niz procesor dwurdzeniowy.
    Płyty dwuprocesorowe sa az tak drogie?
    Konto firmowe:
  • #7 9624852
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Tak, są aż tak drogie. Nie ma fizycznej różnicy między płytą z 2 procesorami a taką z 1 dwu-rdzeniowym. Czasy P4 bezpowrotnie minęły. teraz komputery buduje się zupełnie inaczej.

Karta TV - zrozumiałe. Ale jaką masz dźwiękówkę, że chcesz dokładać dodatkową? Pytam dla tego, że dzisiejsze integry są całkiem przyzwoite.
  • #8 9625281
    trocero77
    Poziom 16  
    Znaczy budżet 600 - 700 PLN na całość czy tylko na płytę.
  • #10 9630685
    trocero77
    Poziom 16  
    Tak jak pisałem do 500/600 zł. znajdziesz sporo fajnych płyt głównych zarówno pod procesory INTEL-a jak i AMD. Tuner TV jeśli już masz to sobie bez problemu podłączysz, jeśli nie, możesz go kupić na PCI lub na PCI-E. Sieciówki zintegrowane na płytach działąją dobrze (jeśli potrzebujesz 2 sieciówek to są płyty z dwoma kartami zintegrowanymi). Sieciówkę WiFi podepniesz na PCI lub PCI-E. Tak jak piszę Wojtek(KeFir) dzisiejsze komputery inaczej się montuje i procesor 2 rdzeniowy (z HT) lub 4 rdzeniowy (z HT) w zupełności wystarczą do domowych zapotrzebowań. Płyta 2 procesorowa (podstawka 1366) kosztuje około 1200 - 1300 PLN a i procesory INTELA są dość drogie. Rozwiązanie tego typu stosuje się raczej w serwerach niż w domowych komputerach.
    Moglibyśmy długo dyskutować o tym jakie płyty, procesory itd. Wszystko i tak by zależało od doświadczeń osób biorących udział w dyskusji.
    Ja od wielu lat jestem zwolennikiem płyt głównych ASUS-a. Zamontowałem ich dobrze ponad tysiąc sztuk i odstetek reklamacji był na poziomie 1% (10 sztuk).
    Poczytaj troszkę sobie o dzisiajszych procesorach, zdecyduj się na któryś i potem możemy Ci pomóc dobrać resztę podzespołów.
  • #11 9630757
    nioop

Specjalista AGD
    Właśnie na procesorze mi tak bardzo nie zalezy..
    Wiec tak.. Posiadam karte tv na PCI , karte dzwiekową na PCI oraz kontroler USB również na PCI.. Stąd moje wymagania co do ilośći PCI :)

Martwi mnie jedynie fakt ze 100% oferowanych na rynku płyt jest made in china..
    Konto firmowe:
  • #12 9630794
    trocero77
    Poziom 16  
    Ok. Jaką masz kartę dziwiękową? Jak pisał wcześniej kolega karty zintegrowane dzsiejsze są bardzo dobre. Kontroler USB na PCI też jest zbędny. NP na tej płycie (link do strony ASUS-a w moim poście wcześniej) jest 6 gniazd usb z tyłu i możliwość wyprowadzenia na śledziach kolejnych 6. Na płycie są 2 sloty PCI 2.0. Płyta chłodzona radiatorami. Moim zdaniem w zupełności wystarczy.
  • #13 9631016
    nioop

Specjalista AGD
    ASUS XONAR o ile dobrze pamietam..
    Kontroler niestety nie jest mi zbedny gdyż obecnie uzywam 10 gniazd USB..
    Karta TV równiez jest mi potrzebna, gdyż uzywam do zarówno do TV jak i do Playstation..

No właściwie coś bym mógł tam "wciupać" na PCI-E

Właściwie chodzi mi o dobrą, stabilną i mało grzejącą się płyte głowną..

Słyszałem natomiast ze firma MSI produkuje ponoć bardzo dobre płyty
    Konto firmowe:
  • #14 9631131
    trocero77
    Poziom 16  
    Przez pryzmat swoich kilkunastoletnich doświadczeń płyty główne pod względem awaryjności poukładałbym tak od najmniej awaryjnych do najbardziej:
    ASUS, EVGA, MSI, ASROCK, INTEL, GIGABYTE. Zaznaczam, że to moja subiektywna ocena.
    NP taka płyta: http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/SABERTOOTH_P67/
    Doskonale chłodzona ale tylko 1 slot PCI 2.0. Coraz więcej płyt posiada 1 lub wogóle nie ma slotów PCI.
    W przypadku MSI: http://pl.msi.com/product/mb/P67A-GD65.html
    Na płytach EVGA z chipsetem P67 nie widziałem wogóle złącz PCI.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować komputer, zwracając szczególną uwagę na wybór płyty głównej, która ma być stabilna, mało awaryjna i dobrze chłodzona. Wymaga płyty bez zintegrowanej karty dźwiękowej i graficznej, z co najmniej trzema slotami PCI oraz możliwością obsługi procesorów dwurdzeniowych. W odpowiedziach podano, że większość nowoczesnych płyt głównych ma zintegrowane komponenty, a płyty dwuprocesorowe są drogie i niekonieczne do zastosowań domowych. Rekomendowane modele to ASUS P8H67 oraz ASUS SABERTOOTH P67, które oferują dobrą stabilność i chłodzenie. Użytkownik wyraził również zainteresowanie marką MSI, która produkuje dobre płyty główne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA