logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Linksys wrt54gc - Sieć zanika po awarii zasilania, diody świecą losowo

masejj 26 Cze 2011 18:00 2217 6
REKLAMA
  • #1 9652443
    masejj
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.

Jakieś dwa lata temu zakupiłem Router linksys wrt54gc, działał przez ten czas bezproblemowo, natomiast ostatnio coś się psuje, (problemy zaczeły się w sumie po tym jak spalił mi się bezpiecznik główny na ścianie, i gdy został wymieniony miałem problemy z uruchomieniem, najpierw świeciły się wszystkie diody, chciałem go zrestartować do ustawień fabrycznych (z tego co pisze na instrukcji 30 sek wciśnięty przycisk reset) ale nie reagował, koniec z końcem udało się jakoś dziwnie go uruchomić i pomimo to że go restartowałem zostały nazwa i hasło i cała konfiguracja. Wszystko działało przez jakiś tydzień czy dwa, ostatnio zaczął przerywać, wczoraj z koleji, było tak że wyświetlała się sieć przez 5 minut, był internet wszystko ok. A później nagle sieć znikała a na modemie albo świeciły się wszystkie diody, albo wszystkie oprócz diody wireless. Dzisiaj internet sieć wyświetla się całkowicie losowo...

z góry dziękuje za szybkie odpowiedzi, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9652555
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    masejj napisał:
    z góry dziękuje za szybkie odpowiedzi, pozdrawiam

Najpierw wypadało by zadać jakiekolwiek pytanie, by oczekiwać odpowiedzi

Co do problemów z routerem, to jedyną skuteczną metodą bez odpowiednich umiejętności jest sprawdzić urządzenie w innym miejscu a u siebie inne urządzenie.
    Taka krzyżowa podmianka.
  • REKLAMA
  • #3 9652888
    masejj
    Poziom 10  
    Sądziłem że to jest na tyle jasne że inteligentni użytkownicy tego forum zrozumieją że jest problem i nie wiem jak go rozwiązać ...

Dzięki za odpowiedź, ale na tyle to ja wpadłem tylko nie mam drugiego takiego urządzenia żeby podpiąć i sprawdzić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9652930
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Stawiałbym na zasilacz, któremu się oberwało jakąś szpilką napięcia i nie pracuje stabilnie.

Niestety, też musisz mieć coś na podmianę...
  • REKLAMA
  • #5 9653248
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    masejj napisał:
    Sądziłem że to jest na tyle jasne że inteligentni użytkownicy tego forum zrozumieją że jest problem i nie wiem jak go rozwiązać ...

Nie spodziewaj się z drugiej strony więcej inteligencji niż z tej pierwszej, bo nikt jak Ty nie zna istoty zjawiska
    Podstawowym sposobem rozwiązywania problemu jest jego jasne postawienie

A wracając do problemu z urządzeniem, to reset niezbędny bo skoro ustawienia zostały zapamiętane, to coś nie tak.
  • #6 9655234
    masejj
    Poziom 10  
    Jeżeli chodzi o router, dzisiaj podłączyłem go ponownie i diody które się świeciły, nie świecą już tak mocno, są tak delikatnie podświetlone, jakby było za małe napięcie, czy to już ewidentna oznaka zepsutego zasilacza ?
  • Pomocny post
    #7 9655628
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Ewidentnie to nie - któryś z układów może pobierać za dużo prądu(więcej niż powinien) i to normalny objaw dla zasilacza.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z routerem Linksys WRT54GC, który przestał działać stabilnie po awarii zasilania. Po wymianie bezpiecznika router nie reagował na reset, a po uruchomieniu zachował wcześniejsze ustawienia. Po pewnym czasie sieć zaczęła zanikać, a diody świeciły losowo. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonym zasilaczu, który mógł ulec uszkodzeniu w wyniku przepięcia. Wskazują również na możliwość, że któryś z układów routera pobiera zbyt dużo prądu, co może być przyczyną niestabilności. Zaleca się sprawdzenie routera w innym miejscu lub podmianę zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA