logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sygnał z nagrywarki HDD po kablu antenowym na telewizorze (modulator, UPC)

brighter 28 Cze 2011 21:35 4687 6
REKLAMA
  • #1 9659943
    brighter
    Poziom 2  
    Witam

Posiadam instalację TV cyfrowej+analogowej UPC + nagrywarkę stacjonarną LG HDD (nie UPC) + modulator do łączenia sygnału z nagrywarki z kablówką aby móc oglądać telewizję i nagrane audycje z nagrywarki na telewizorach w innych pomieszczeniach po kablu antenowym (TV 2 + TV 3 na schemacie).
    Na modulatorze ustawiam np 64, na telewizorze C64 (np na kanale 0) i dzięki temu oglądam nagrywarkę na TV w innym pokoju. Nieraz zdażało się ze UPC "coś zmieniało" (pewnie wchodził inny program w to pasmo) i wtedy nie było sygnału z nagrywarki po antenie. Zmieniałem wtedy na inny kanał na modulatorze, szukałem go na TV i wszystko było ok.

Niestety ok 2-3 tygodnie temu ponownie straciłem sygnał z nagrywarki po antenie, ale tym razem nie mogę go wyszukać na żadnym innym kanale w modulatorze i TV (tzn ustawiając np modulator na 57 i TV na C57 jest szum a w tle baaaaardzo słabo widoczny sygnał z nagrywarki). Co ciekawe jeżeli odłączę przewód antenowy z nagrywarki Ant Out ("A" na schemacie) to wtedy obraz z nagrywarki się pojawia, ale oczywiście wtedy tracę sygnał telewizyjny.

Nic nie było ruszane przy instalacji, modulator i nagrywarka są sprawne (sprawdzałem na bardzo podobnej instalacji u znajomego), rozdzielka też sprawna, zmieniłem przewód z modulatora do rozdzielki i kabel euro z nagrywarki do modulatora i też taki sam efekt.

Czy ktoś wie jak temu zaradzić? Czyli uzyskać obraz z nagrywarki po kablu antenowym na telewizorach (bez wypinania anteny z Ant Out w nagrywarce)?

TUTAJ SCHEMAT INSTALACJI:
    Sygnał z nagrywarki HDD po kablu antenowym na telewizorze (modulator, UPC)

Modulator: Signal Digital Classic
  • REKLAMA
  • #2 9664208
    zegar 32
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Prawdopodobnie UPC zajęło Ci wszystkie kanały na których może nadawać modulator.To ,że masz szum nie oznacza ,że nie ma tam sygnału.Cyfrowy sygnał wygląda jak szum ale bardzo dobrze zakłóca.Najlepiej dowiedz się w UPC na jakich kanałach nadają.Jeśli jakiś będzie wolny może pomoże wtedy wymiana modulatora na jednowstęgowy..
  • REKLAMA
  • #3 9664801
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Jeżeli filtr podziałowy internet/tv jest skuteczny to masz jeszcze do wykorzystania kanały R1 do R3.
    Z tego co czytam na forach to zajętość kanałów TV w UPC jest dość intensywna i jeżeli są jakieś wolne kanały od S1 do R69 to niebawem będą zajęte. Warto więc poeksperymentować z modulatorami kanałów 1-69 a nie tylko 21-69.
  • Pomocny post
    #4 9664820
    hojlo1
    Poziom 35  
    Ocena: 181
    Dodam do przedników że zmienił bym na transmitery(plus ewentualne dodatki).
    Wada - koszt (choć na 1TV to mniej niż 100zł)
    Zaleta - nieporównywalnie lepsze jakość i:
    - oprócz nagrywarki można dowolne inne źródło oglądać
    - można sterować sprzętem z docelowego pokoju.
    - nie interesują Cię zmiany kanałów UPC
    ....

Tak się składa że trochę montuje w podobny sposób w kablówce "Vectry" i w związku ze zmianami kanałów (częste zmiany, przesunięcia itp.) już stosuje tylko transmitery.

Sam w mieszkaniu mam w "salonie":
    - STB "Vectry"
    - nagrywarkę
    - dodatkowy tuner SAT
    - Xboxa
    - sygnał analogowy Vectry

Przy minimalnym wysiłku np. w sypialni jestem w stanie oglądać każdy z tych sygnałów i sterować pilotem( z sypialni) by np zmieniać kanały itp (wyłączyć sprzęt , czy nawet zmienić źródło , jak to możliwe).

Czyli nadal istniejący sygnał analogowy mam rozprowadzony przez splittery na wszystkie TV, zaś dodatkowy sygnał (nagrywarka, STB , Xbox , SAT...) jest podawany transmiterem.
  • REKLAMA
  • #5 9665335
    brighter
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedzi!

/// Wersja z MODULATOREM ///

Z tego co widzę to R3 jest już zajęte przez UPC, więc zostało by tylko R1 i R2 czyli 1-5.
    Wnioskuję z tego że wymiana np na taki modulator:
    http://www.dipol.com.pl/modulator_mt-30a_terr...wstegowy_kanaly_1-69_i_s1-s38_d-k_R871731.htm
    i ustawienie go C01 (lub inny do C05) mogłoby rozwiązać problem, ale do momentu aż UPC nie zajmie 1-5 ?
    Zastanawia mnie jeszcze że w puszcze UPC jest wyjście na 3 przewód (teraz zablokowane). Czy jeśli zamówiłbym montera UPC to mógłby z "Puszki UPC" wypuścić osobno sygnał cyfrowy który szedłby do dekodera (bez "Rozdzielki od UPC"), a osobny sygnal analogowy z puszki bezpośrednio do nagrywarki? Czy wtedy sygnały cyfrowe i analogowe nie "nakładały" by się i to rozwiązałoby problem?

/// Wersja z TRANSMITEREM ///

Bardzo mnie zainteresowało Twoje rozwiązanie!!!

1. Czy mógłbyś podać linki do transmitera/odbiornika których używasz? Czytałem że niektóre powodują zakłócenia z WIFI. Wolałbym uniknąć problemów z internetem.
    2. W którym miejscu na schemacie powinien być wpięty transmiter? Poprzez euro/chinche podłączam do niego nagrywarkę zamiast do modulatora? I podobnie z dekoderem UPC jeśli chciałbym oglądać programy których nie ma w paśmie analogowym na innym TV?
    3. "TV 2" i "TV 3" mają po kilkanaście lat i mają tylko złącze euro i antenowe. Czy będę mogł do nich podłaczyć taki odbiornik?
    4. "plus ewentualne dodatki" co masz na myśli? dodatkowy odbiornik?
    5. Czy każdy pilot działa z odbiornikami? Chodzi mi głównie o logitech harmony.
  • REKLAMA
  • #6 9665573
    hojlo1
    Poziom 35  
    Ocena: 181
    Wszystko ustalasz indywidualnie.

Ja używam starego "Teviona" (takie montowałem , a także "Mediony" "Philipsy" itp. - czyli co jest tanie i "pod ręką").

W zależności od możliwości sprzętu (np. nagrywarka na wyjście może wypuścić dowolne wejście) już jest 1wsze rozwiązanie.
    Czyli z np Wy Recordera puszczasz na transmitera, a na wejściu masz: albo sygnał Recordera, albo inne sygnały wejściowe co zapiąłeś na niego..

Stosowałem też rozdzielacze "Euro" np "Hamy".
    Nawet dekoder HD (Vectry) nie muszę rozłączać z HDMI , bo idzie na TV przez splitter HDMI "Vivanco" i wystarczą przełączenia guzików (i zmiana rozdzielczości) bym miał np HBO HD w sypialni na zwykłym TV.

O Wifi się nie martw (jak stoi w odpowiedniej odległości od np. Routera) - to raczej WiFi potrafi dźwięk w TV zakłócić, a nie odwrotnie (wiele od sprzętu komputerowego zależy i na nowym nie mam żadnych zakłóceń).

W TV docelowych wystarczą nawet "czincze" (a i większość transmiterów po antenie też puszcza = strata jakości....)

Logitech Harmony i inne pracują bez zarzutu (co dziwne. Logitech pracuje lepiej niż oryginalny pilot od dekodera)

Dodatki = rozdzielacze Euro itp. , by wszystko raz porządnie spiąć i mieć np wszystko w innym pomieszczeniu.

U mnie obojętnie co w salonie podłączę (choćby kamerę, itp na we przednie nagrywarki i już ten sygnał mam w sypialni.
    Mam w sypialni(sterowane pilotami):
    - kanały analogowe, albo
    - dekoder z Vectry (wszystkie kanały cyfrowe), albo
    - Xboxa, albo
    - nagrywarkę, albo????
    ...(co tam jeszcze można podpiąć)
    i jak wszystko ma czujniki pilota od transmitera (ja mam 4 czujniki) wszystkim sterujesz z sypialni i wstawać nie musisz , by to przełączyć/wyłączyć na finał.
  • #7 10016064
    Shinneko
    Poziom 10  
    A co jeśli bym chciał podzielić sygnał np. z odtwarzacza multimedialnego na 3 telewizory lub więcej? Ja myślałem żeby podpiąć się pod modulator i wtedy wpuścić w kabel. Do tego przedłużacz pilota i po sprawie. Chyba że jest jakiś trasmiter który obsługuje kilka odbiorników? W moim przypadku może być transmiter lan bo w domu będę miał rozprowadzoną sieć. Wtedy nie tracił bym na jakości. Niestety nie znalazłem odpowiedzi na pytanie jak wpuścić obraz HD w koncentryka bezstratnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada instalację telewizyjną UPC oraz nagrywarkę LG HDD, która jest podłączona do modulatora, umożliwiającego przesył sygnału do telewizorów w innych pomieszczeniach. Po utracie sygnału z nagrywarki, użytkownik zauważył, że UPC mogło zająć kanały, na których działał modulator. Użytkownicy sugerują sprawdzenie dostępnych kanałów oraz rozważenie wymiany modulatora na jednowstęgowy, co może pomóc w rozwiązaniu problemu. Alternatywnie, proponowane są transmitery, które oferują lepszą jakość sygnału i większą elastyczność w podłączaniu różnych źródeł. Użytkownik rozważa również możliwość podziału sygnału z odtwarzacza multimedialnego na kilka telewizorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA