logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp UX-310 - nieczytelne dokumenty, podejrzenie uszkodzenia płyty głównej

netcomers 17 Lis 2004 00:43 2105 25
REKLAMA
  • #1 991346
    netcomers
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    Przesyłany lub kopiowany dokument jest mało czytelny. Problem tki (tak myślę) w płycie głównej. Skaner sprawdzałem na innym UX-310 i jest OK. Podmieniałem też zasilacz i płytę liniową. Wszystko wyeliminowałem i została tylku płyta główna. Co może być przyczyną?
    Załączniki:
    • Sharp UX-310 - nieczytelne dokumenty, podejrzenie uszkodzenia płyty głównej Fax00000008.jpg (142.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 991687
    andya
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam
    Na warsztacie miałem kilka takich modeli z identyczną usterką i zawsze była to kwestia zabrudzonych luster. Raczej nie stawiałbm w tym przypadku na elektronikę, chociaż zastanawia fakt działania tego skanera w innym faksie. Może należałoby jeszcze sprawdzićć, czy nie jest brudny sam czytnik CCD- ale z tym ostrożnie!!! Ruszenie go bez bardzo dokładnego zaznaczenia pozycji względem śrubek mocujących może się fatalnie skończyć.
    pozdrawiam
  • #3 991841
    netcomers
    Poziom 20  
    Jak już napisałem wcześniej skaner w tym faksie działa normalnie na innym. Poza tym on nie ma luster (obudowa zamknięta). Skanery oparte na lustrach były w UX-70-85 ale nie w tym modelu.
  • #4 991919
    bahet
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Może reset pomoże.
  • #5 991929
    netcomers
    Poziom 20  
    Próbowałem, nie pomogło...
  • REKLAMA
  • #6 992052
    andya
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Z tego wynika że jest to skaner typu CIS, i albo jest uszkodzony czytnik, albo jest prawdopodobnie wyschnięty elektrolit na płycie głównej albo w zasilaczu. Spróbuj jeszcze zrobić reset przez odłączenie baterii podtrzymującej na cyfrówce.Powodzenia
  • #7 992133
    netcomers
    Poziom 20  
    Wymieniłem wszystkie elektrolity na płycie głównej, w zasilaczu (chociaż inny 310 na tym działał OK), wylutowałem na chwilę baterię i nadal jest tak jak było.

Problem na 1000% tkwi w płycie głównej, więc nie piszcie proszę żeby sprawdzić skaner lub zasilacz bo podminiam płytę od innego 310 i jest OK.
  • REKLAMA
  • #8 992323
    val73
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam
    Chyba nigdy nie robiłem tego modelu faxa, ale wg mnie jest to coś ewidentnie z optyką. Jakoś nie widze powodu zeby płyta główna robiła takie numery...Rozumiem że wydruki robi dobrze. Czy wyczyściłeś element który dociska skanowany orginał do skanera? (zwykle jest biały ale jak jest mocno przybrudzony to może być taki efekt) wiem że to zbyt proste zeby było prawdziwe ale o takich zeczach często sie zapomina. BTW jak już zacząłeś wszystko podmieniac to czemu nie podmieniłeś płyty?

pozdro

val
  • #9 992335
    netcomers
    Poziom 20  
    Mam trzy faksy Ux-310. jeden jest na 100% sprawny, pozostałe dwa mają identyczny problem ze skanerem. Wszystko co możliwie sprawdziem na tym sprawnym ux-310, czyli skanery, zasilacze, płyty liniowe, cała mechanika. gdy podmienię tylko płytę głowną to jest problem, więc jestem przekonany że uszkodzenie jest po stronie płyty głównej.
  • #10 1767339
    Malin
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam Netcomers.
    Napisz czy cos zrobiles z tym sprzetem, bo ja mam taki sam problem i ewidentnie lezy cos na plycie glownej.
    Bede wdzieczny za podpowiedz.Uplynelo juz troche czasu i moze cos zmajstrowales :).
    A nigdzie na elektrodzie nie moge znalezc nic o tej usterce.
    Pozdrawiam
  • #11 1767428
    netcomers
    Poziom 20  
    Witam,

niestety nic w tym temacie nie wymyśliłem. Próbowałem na różne sposoby, poszedł w ruch oscyloskop i nic. Powymieniałem parę części, w sumie niepotrzebnie bo i tak dalej d..a. Płyta służy mi teraz do testów. Pozdr.
  • #12 3357534
    tytanik1
    Poziom 14  
    Widze chłopaki że sie meczyćie ztym samym uszkodzeniem co ja sie meczyłem bardzo długo i nadal to robie niestety bez efektu .Tezwedług mnie uszkodzenie na płycie głowenj bo podstawiałem tak jak ty i kapa musze do tego użyc oscyloskopu jak cos znajde dam znac
  • #13 3362287
    tomekzen
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam
    Troszke w innej sprawie .
    Poszukuje instrukcji do SHARP UX310 .
    Czy moze ktos podesłąc na e-mail
    programatory(_at_)programatory.com
    Pozdrawiam TOmek
    Zdrowych i wesołych swiat
  • #14 3362573
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    Panowie a co tu sie meczyć.
    Trzeba wejść w kody serwisowe i ustawić Wzmocnienie CIS'a

Nazywa sie to "Shading" czy cos takiego.(nie pamietam, bo robie to z zamknietymi oczami i odruchowo)
    Robi sie to automatycznie, tylko trzeba mieć odpowiednia kartke z czarnym pasem przez całą szerokość .
    Do tego jest specjalna karta testowa Sharp'a, ale ja robie ja na kopiarce.
    A że Sharp'y daja swietną czerń, to i "testówka" wychodzi super :D
  • #15 3362636
    tytanik1
    Poziom 14  
    A możesz napisac ajk wejsc w ten kod serwisowy i jak zienic .Bo niestety bez serwisówki trudno tego dokonać .A i gdzie mozna wzór tej kartki pobrac .BYłbym wdzieczny za odpowiedz gdyż z tym problemem meczy sie wielu uczesników elektrody a pomoc w rozwiazaniu jego dało by ci dużo punktów.
  • #16 3363001
    SławekSS
    Poziom 24  
    No tak. Hmmm w serwisówce wszystko jest opisane.

W kody wchodzi sie tak:
    Nacisnąc klawisz "Fukction", albo po polsku " Fukncje"
    następnie kombinacja klawiszy: 7*8#9
    Pojawi sie wersja firmware, następnie "Start"

i poruszamy sie klawiszami * i #.

Trzeba znaleźć pozycje dla faxów z CCd "CCD shading"
    a dla CIS hmmm, zastrzel mnie ale nie pamietam, robie to odruchowo i nigdy sie nie zastanawiałem.

Po świętach moge spojrzeć i zanotować co tam jest napisane.
  • #17 3363176
    tytanik1
    Poziom 14  
    Módłbys sie upewnić z ta kombinacja klawiszy do wejscia do menu serwisowego .Bo cos nie tak przy takiej kombinacji nigdzie sie nie wchdzi a sprawdzłem na dwóch faxach ux310 i ux470 .BYłbym wdzieczny za odpisanie ,ewentualnie udostepnienie namojego meila serwisówki to bym sam przeczytał procedure albo tylko tej strony serwisówki która to zawiera jesli resza jest dla ciebie w jakis sposub tajna
  • #18 3363202
    SławekSS
    Poziom 24  
    sorry, masz racje, pisałem z pamieci. Teraz patrze na aparat i bedzie to tak7#8*9 albo w odwrotnej kolejności. Sprawdź.

Serwisówki nie mam, ale we wszystkich faxach Sharp'a
    wejście w kody jest takie samo.
    Weź serwisówke od jakiegokolwiek faxa Sharp'a.

zajrzyj tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic139193.html

jest serwisówka od ux310
  • #19 3363609
    tytanik1
    Poziom 14  
    Miałem inna serwisówke od faxu SHARPA i sprawdziłem ten kod .Wszedłem do menu i zrobiłem tak jak mówiłes tylkonie miałem tej czarnej kartki z pasami o której wspomniałes i teraz mi wychodza w dwóch miejscah pasu bo przepusciłem zwykła przez skaner (zadrukowana teksem ).I w jednu\ym i w drugim faxiemamtepasy baiłę w podobnym miejscu wiec chyba wina tego dokumentu co przepusciłem ,wiec jak bys mógł udostepnic wzór tej artki srwisowej to sobie wydrukuje i przepuszcze i mam nadzije ze usunie to .Oczywiscie twoja omoc bedzie doceniona przezemnie .Bo juz pomogłesmi rozwiazacuszkodzenie z którym miałem bardzo duzy problem.
  • REKLAMA
  • #20 3363809
    SławekSS
    Poziom 24  
    Cytat:
    bo przepusciłem zwykła przez skaner (zadrukowana teksem )
    No właśnie. Musi być konkretny wzór.
    Cytat:
    wiec jak bys mógł udostepnic wzór tej artki srwisowej to sobie wydrukuje i przepuszcze i mam nadzije ze usunie to

Wzór jest w serwisówce.

ogólnie wyglada to tak:

Kartka papieru A4 ustawiona pionowo
    od góry ok 5-6cm białe pole
    następnie ok5cm pas czarny w poprzek
    i dalej wszysko białe

Mysi być ten czarny pas i to na dodatek bardzo mocno czarny.

kartke wpuszczasz do autokalibracji zaczynajac od krawędzi przy której jest najblizej czarny pas

Sharp UX-310 - nieczytelne dokumenty, podejrzenie uszkodzenia płyty głównej
  • #21 3364149
    tytanik1
    Poziom 14  
    Ok zrobiłem i pomogło długo sie z tym uszkodzeniem meczyłem dlatego super dzieki za pomoc oczywiscie ,odznacze w rubryce że mi pomogłes i informuje wszystkich którzy skorzystaja z informacji na w tym poscie także żeby przyznali ci punkty gdyz do tej pory nikt tej proceduryniechił pokazać na żadnym forum .A meczyło się z nia troche serwisantów .
    Mam jeszce pytanie czy czasem nie masz na sprzedaż kuwety z zebatkami (ta w ktura sie mocuje folie transferowa ) do UX310 .Poszukuje także zebatek do UX 510 jesbi by ktokolwiek miał prosze o kontakt na emeila brittani(_at_)wp.pl .Z checia zakupe po przyzwoitej cenie :)
  • #22 3364195
    SławekSS
    Poziom 24  
    Cytat:
    Mam jeszce pytanie czy czasem nie masz na sprzedaż kuwety z zebatkami (ta w ktura sie mocuje folie transferowa ) do UX310 .Poszukuje także zebatek do UX 510 jesbi by ktokolwiek miał prosze o kontakt na emeila brittani(małpa)wp.pl .Z checia zakupe po przyzwoitej cenie Smile

Rozumiem, że chodzi Ci o tą ramke, co trzyma folie?
    Jesli tak to cena w autoryzowanym serwisie wynosi ok 12zł netto
    zebatki tez do folii? tez grosze kosztują.

Po swietach moge podać Ci symbole i dokładna cene.

Pozdrawiam, i zycze wszystkim
    Wesołych Świat :)
  • #23 3373531
    SławekSS
    Poziom 24  
    prosze ceny
    AH-29.13
    AE-13.86
    AD-12.25
    AC-7.99

poz5(ramka) 23.11
    ceny netto.
    w załączniku rysunek i nr częśći oraz ceny
    Załączniki:
    • scan.pdf (159.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 3373868
    tytanik1
    Poziom 14  
    Mam jeszcze proźbę czy mógłbyś mi podać cene zebatek do faxu ux510 .I pytanko czy nie ma czegoś z odzysku :) bo te ceny wcale nie takie małe ,jak sie sumuje to wychodzi za kówete pół wartości faxu :)
  • #25 3374263
    SławekSS
    Poziom 24  
    uzywek brak (z reguły klienci własnie te cześci wyrzucaja-gubia)

koszt rolek do ux-510 to
    3xAE i 1XAC
  • #26 3616650
    Malin
    Poziom 11  
    Witam.
    W nawiązaniu do kartki serwisowej, za pomocą której "uczymy skaner" w faksie Sharp to można ją wydrukowac gdy wejdziemy w kody serwisowe.
    Znajduje się to w pozycji CHECK PATTERN.
    Faks zaciągnie kartkę i wydrukuje gotową kartę.
    Wejście do kodów serwisowych to:
    FUNCTION, 9*8#7 i start.
    Dzięki takiemu "nauczeniu" i wykalibrowniu skanera naprawiłem częstą bolączkę Sharpa, czyli pionowe paski na dokumencie kopiowanym i/lub wysyłany.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z nieczytelnymi dokumentami przesyłanymi lub kopiowanymi na faksie Sharp UX-310 najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia płyty głównej. Skaner typu CIS działa poprawnie na innym egzemplarzu tego modelu, a wymiana zasilacza, płyty liniowej oraz elektrolitów nie rozwiązała problemu. Wskazano, że problem nie leży w optyce ani zabrudzonych lustrach, gdyż UX-310 nie posiada skanera opartego na lustrach. Proponowano wykonanie resetu urządzenia przez odłączenie baterii podtrzymującej, co również nie przyniosło efektu. Rozwiązaniem okazała się kalibracja skanera poprzez wejście do kodów serwisowych i ustawienie wzmocnienia CIS („Shading”) za pomocą specjalnej kartki testowej z czarnym pasem na białym tle. Procedura ta pozwala na automatyczną autokalibrację skanera i usunięcie pionowych pasów na dokumentach. Wejście do menu serwisowego realizuje się kombinacją klawiszy (np. FUNCTION, 7#8*9 lub 9*8#7), a w menu znajduje się opcja CHECK PATTERN umożliwiająca wydrukowanie wzoru kalibracyjnego. Dodatkowo omówiono dostępność i ceny części mechanicznych, takich jak ramki i zębatki do modeli UX-310 i UX-510.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA