logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym są schematy ideowe i jakie mają zastosowanie?

liber18 17 Lis 2004 12:23 41927 5
REKLAMA
  • #1 992017
    liber18
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Pilnie potrzebuje teori na temat schematow ideowych!
    co to jest, do czego sluza , itd

Temat poprawiono, następnym rezem będzie ostrzeżenie.<Acula>
  • REKLAMA
  • #2 992033
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Schematy ideowe służą do tego, abyś wiedział z czego się składa dane urządzonko (obwód). Poszukaj sobie oznaczeń poszczególnych elementów w dowolnym poradniku, a potem zerknij na dowolny schemat i spróbuj je zidentyfikować. Oznaczenia literowe, typu R,C, też powinny być. Oprócz schematu trzeba by poznać zasadę działania, abyś mógł zidentyfikować za co dane elementy są odpowiedzialne.

To jest początek wstępu do preludium ;)

Nie wiem do czego Ci to potrzebne, jak do jakiegoś referatu, to moja wypowiedź Ci nie pomoże. Jak chcesz zacząć przygodę z elektroniką, to potraktuj to jako wskazówki.

Pewnie inni powiedzą więcej. Jak masz konkretne pytania - będzie łatwiej.
  • REKLAMA
  • #3 992102
    liber18
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    zgadza sie! te informacje potrzebne mi sa do referatu!
    O schematach blokowych juz mam ale nie moge nic znalezc o schematach ideowych :( A ten referat musze oddac jutro !
  • REKLAMA
  • #4 992142
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Schemat ideowy to graficzne przedstawienie rodzaju elementów elektronicznych (elektrycznych, hydraulicznych, pneumatycznych) użytych w układzie oraz ich wzajemnych połączeń. Schemat zawiera także numery porządkowe elementów (R1, T1 itp) oraz ich typy fabryczne (np. BC 107). Dodatkowe inforamcje to: napięcia, prądy czy przebiegi elektryczne w układzie oraz stany układu w jakich je pomierzono. Schematy mogą być jedno- i wielostronicowe. W przypadku tych drugich poszczególne schematy powinny zawierać informacje o przejściach poszczególnych sygnałów pomiędzy poszczególnymi schematami będącymi częściami całości i powinien istnieć jeden schemat główny (układ hierarchiczny) opisujący powiązania pomiędzy poszczególnymi schematami i umiejscowienie wszystkich bloków w całym projekcie.

Poszczególne schematy powinny zawierać, dla zwiększenia czytelności, logiczne (w sensie konstrukcyjnym) bloki układu. Schemat powinien być w miarę możności tak narysowany by kierunek przepływu sygnałów był zgodny z kierunkiem czytania (od lewej do prawej) a napięcia zasilające im wyższy potencjał tym wyżej na schemacie.
    Tabliczki informacyjne schematu podają: nazwę projektu, nazwę schematu, autora, datę utworzenia, datę modyfikacji, nr kolejny schematu, ilość wszystkich schematów.
  • REKLAMA
  • #5 7889870
    LukasSandyra
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam, mam problem bo jestem początkujący, jak mam interpretować ten obwód który zakreśliłem czerwoną obwódką?

Czym są schematy ideowe i jakie mają zastosowanie?

z niego mam zasilać układ mikroprocesora czy jak??
  • #6 7889912
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Witam.
    Jest to obwód scalonego stabilizatora napięcia, na którego wyjściu jest stabilizowane napięcie stałe o wartości 5V. Wydajność prądowa tego układu w zależności od typu stabilizatora może wynosić 1A ewentualnie 1,5A. Z pkt oznaczonego jako +5V i GND możesz zasilać z zachowaniem odpowiedniej polaryzacji tak jak piszesz właśnie np mikroprocesor. Obok na rysunku znajduje się właśnie Atmega8 - pin 7 Atmegi to pkt, do którego podłączasz +5V a pin 8 to masa.
REKLAMA