logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP, brak zakładki Tło w 'Ekran' i inne ciekawostki

r4pc10 17 Lis 2004 15:53 2237 16
REKLAMA
  • #1 992497
    r4pc10
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam!

Ostatnio po instalacji SP2 i System Mechanica 5 + Kaspersky AntyVirus zaczęły dziać się dziwne rzeczy. A mianowicie:
    - zniknęła mi zakładka Tło w ustawieniach ekranu [próba włączenia jej GPEdit'em nie pomogła, tak jak by coś blokowało zmianę]
    - brak popularnych zadań w folderach [cały czas są wyłączone we włąsciwościach/wydajność [w opcjach folderów nawet nie mogę tego włączyć - opcja ta jest za mgiełką - nieaktywna] próba włączenia nic nie daje, i po resecie nadal są wyłączone].

Co może być przyczyną tych anomalii? Zaznaczem, iż odinstalowałem System Mechanica + Kaspersky AntyVirus.

P.S.
    Pamiętam na amidze był sobie taki fajny programik, a zwał się SnoopDos. Jego zadaniem było pokazywanie co się dzieje w naszym systemi [otwieranie bibliotek/nieudane otwarcia/operacje wejścia/wyjścia - dosłownie wszystko co było potrzbne do analizy dlaczego dany program nie działą]. Czy istnieje może coś podobnego na Windy?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 992875
    r4pc10
    Poziom 15  
    Hmmm... Raczej nie pomoze bo mialem zawsze jakies softy do tego celu służące zainstalowane [AdAware 6, Search and Destroy, MKS Vir, a później Kaspersky Antyvirus], ale przeskanuje.

AdAware wykrył coś ciekawego :/ Kilka programików [EZula, jakieś inne klucze rejestru do IE, etc.] po usunięciu bez zmian :/ Nadal to samo :/

Czy istnieje może taki program jak napisałem w poprzednim poście do analizy systemu?
  • #4 992902
    tk1001
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    W narzedziach administracyjnych jest podglad zdarzen. Sprobowalbym tez przywracania systemu (o ile masz wlaczone;)). Do monitorowania mam zainstalowany JV16PowerTools (jak na razie nie byl mi potrzeby).
  • #5 992906
    tk1001
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    W narzedziach administracyjnych jest podglad zdarzen. Sprobowalbym tez przywracania systemu (o ile masz wlaczone;)). Do monitorowania mam zainstalowany JV16PowerTools (jak na razie nie byl mi potrzeby).
  • #6 993204
    Ziemniak
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Są takie programy nazywają się FileMon i RegMon, ale jak nie wiesz co chcesz znaleźć i nie ustawisz odpowiednio filtrów to zasypie cię informacjami (w systemie naprawde dużo się dzieje :) )
  • #7 993205
    r4pc10
    Poziom 15  
    Niestety nie mam przywracania systemu ;( I zresztą nigdy nie potrzebowałem :D Aż do tej chwili :/ Narzędzia administracyjne/Podgląd zdarzeń - żadnych błędów [tylko przy uruchamianiu systemu wychodzą jakieś, mało istotne związane z usługą Telefonia]. Ściagam właśnie PowerTools, może to mi pomorze.

Choć boję się, że biblioteki systemowe zostały podmienione :/ [istnieje możliwość sprawdzenia bez pojedyńczego podglądania wersji i rozmiaru pliku *.dll?]

P.S.
    Ściągnęłem te dwa programiki i filtrowałem dla nie znalezionych plików i oto co znalazłem przy próbie włączenia popularnych zadań w folderach:
    - nie znaleziono pliku fpicon.exe
    - nie znaleziono pliku url.dll
    - trochę komunikatów typu Buffer Overflow i Range Not Locked. Pozatym wszędzie success.
    Pozostaje pytanie czy te nie znalezione pliki mogą mieć coś wspólnego z moim problemem? I jak je znaleźć w miarę szybko w archiwach instalacyjnych windy xp?
  • REKLAMA
  • #8 993400
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    hm moze przeskanuj system hijackthis i wklej tu zawartosc loga, mozliwe ze jakis robal zostal :-)
  • REKLAMA
  • #9 993444
    r4pc10
    Poziom 15  
    Leci log z HiJackThis:
    Załączniki:
    • hijackthis.txt (3.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 993465
    Miecio2000
    Poziom 12  
    Witam

A może spróbuj recznie zmienić ustawienia przez regedit-a:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System]

"NoDispBackgroundPage"=dword:00000000
    "NoDispScrSavPage"=dword:00000000
    "NoDispAppearancePage"=dword:00000000
    "NoDispSettingsPage"=dword:00000000
    "NoDispCPL"=dword:00000000

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\ActiveDesktop]

"NoChangingWallPaper"=dword:00000000

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

lub jak chcesz masz reg-a do pobrania. Wszystkie zakładki powinny być odkryte.

Pozdro
    Załączniki:
    • Reg.rar (1.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 993621
    r4pc10
    Poziom 15  
    Gdyby to było takie proste... Oczywiście, że to robiłem, całkowicie pousuwałem te klucze. Bez zmian. Ale dla pewności zrobiłem jak piszesz. Zastosowałem te regi co mi wysyłasz. Dalej to samo :/. Nadal nie mam zakładki Tło w ustawieniach ekranu...

Ohhh... Obawiam się, że czeka mnie reinstalacja systemu, czego bym bardzo chciał uniknąć...

P.s.
    Jeszcze jedna sprawa mnie zastanawia. Jaki program dodał zakładkę Slideshow we Właściwościach ekranu?
  • #12 993757
    Kolobos
    Spec od komputerów
    log z hijackthis wyglada ok, sprobuj moze przywrocic poprzednia kopie rejestru z czasu kiedy jeszcze wszystko dzialalo F8 podczas startu i ostatnia dobra konfiguracja czy jakos tak :-)
    Ale skoro probowales to wlaczyc w rejestrze i nic to nie wiem czy to pomoze ale sprobowac mozna.
  • #13 994047
    r4pc10
    Poziom 15  
    Spróbowałem i nic. Dalej bez zmian. Nawet nie zauważyłem aby cokolwiek się zmieniło :/ Dziwne. Zaczynam się robić naprawdę wściekły [nie lubię jak dziwne rzeczy dzieją mi się w systemi bez mojej wiedzy].

Zamieszczam zrzut z Opcji folderów.

P.S.
    I dodatkowo właśnie też nie mogę wybrać pojedyńczego kliknięcia, które otwierało by mi plik [i tak tego nie używam ale wole by było normalnie :)]
    Załączniki:
    • Windows XP, brak zakładki Tło w 'Ekran' i inne ciekawostki ciekawostka.jpg (41.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 994056
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Chyba nie pozostaje Ci nic innego jak odinstalowanie SP2, ktory i tak wiecej szkodzi niz pomaga.
  • #15 994074
    r4pc10
    Poziom 15  
    Trzeba będzie spróbować :) Gorzej jak nie pomorze :/

P.S.
    Moim zdaniem jednak jest bardziej udany niż SP1 :) Więcej zabezpieczeń, połatane dzióry etc.

P.S.2
    Poniżej kolejne ciekawostki. Przy usługach w widoku standardowym już można zmieniać ustawienia.

Przez to całe zamieszanie związane z bałaganem w moim systemi zapomniełem powiedzieć, że zamiast loga windows przy wylogowywaniu z systemu mam niebieskie tło. Przy uruchamianiu windy mam okienko logowania [zwykłe okno do wpisania hasła] - jak to wyłączyć? I ogólnie już nie wiem co nowego mi się przypomni :/ A właśnie... Jak dam start/wyłącz to zamiast ładnego okienka z XP do wyboru opcji Zamknij/Uruchom ponownie, mam zwykłe okienko niczym z windowsa 2000 - z polem wyboru a nie z przyciskami. Jak na to wszystko zaradzić?

P.S.3
    Te wszystkie anomalie nie wystąpiły odrazu po instalacji SP2 - tak więc proszę nie zwalać wszystkiego na tą łatkę tylko na programy, które później instalowałem [System Mechanic, etc.]
    Załączniki:
    • Windows XP, brak zakładki Tło w 'Ekran' i inne ciekawostki uslugi.jpg (26.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows XP, brak zakładki Tło w 'Ekran' i inne ciekawostki konta.jpg (18.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 997405
    r4pc10
    Poziom 15  
    Niestety usunięcie SP2 nie dało niczego wspaniałego, a nawet pogorszyło sytuację. Przy uruchamianiu wyskakiwał błąd, że explorer nie może załadować jakiegoś modułu startowego i koniec. Można było tylko OK wcisnąć i podziwiać tapetę, nic po za tym. Próba odpalenia w trybie awaryjnym to samo, ostatnia znana dobra konfiguracja to samo. Tak więc już nie miałem wyjścia i musiałem instalowac od nowa XP'ka.
    Jednak skusiła mnie opcja Napraw system w instalatorze. Skorzystałem z niej i po jakichś 30min. odpalił się ekran ładowania systemu, później czarno i restart, i tak w kółko, w trybie awaryjnym to samo. Zdenerwowany powiedziałem dość i postawiłem od nowa XP. Zaraz po instalacji już wszystko było dobrze [inaczej już być nie mogło - no chyba, że winny byłby sprzęt]. Zajęłem się spokojnie instalacją SP2, później Antywirus i Ad-Aware. Jak narazie wszystko jest w porządku [jednak wolę nie ryzykować i nie instaluje System Mechanica, Kaspersky Antywirus owszem, znalazł się na moim dysku - spodobał mi się ten typ ;P ].

Już w sumie mam problem z głowy, ale zastanawia mnie co było przyczyną, skoro mieszanie w rejestrze i włączanie zakładek nie pomogło, ani naprawa z poziomu instalatora :/ Ale to pewnie pozostanie tajemnicą mojego komputera.

Dziękuję wszystkim za pomoc i pozrdrawiam.
    Rafał.
  • #17 1000713
    r4pc10
    Poziom 15  
    Bardzo przepraszam za pisanie teraz pod postem, ale chcę aby dużo osób to przeczytało.

Znalazłem winowajcę odpowiadającego za znaczną część anomalii dziejących się w moim komputerze.
    W celu obadania jak się zachowa komputer bez antywirusa zmieniłem nazwę folderu, w którym się znajdował. I moim oczom ukazał się opisany wyżej problem [co prawda mogłem włączać i wyłączać 'Popularne zadania w folderach' ale co do reszty to tak jak w poprzednich postach.
    Gdy po zmianie nazwy folderu uruchomiłem system od nowa pojawił się komunikat 'System Windows nie jest obecnie zabezpieczony program Anty wirusowym' i kilka jeszcze informacji, które prawdopodobnie poprzednio przeoczyłem. Po przywróceniu normalnej nazwy i resecie nie było już problemów tylko komunikat 'Ochrona antywirusowa systemu aktywna'.
    Co do folderów to jeszcze do tego nie doszedłem, ale próbuję nadal.

Pozostaje tylko pytanie jak to się stało, że folder z programem antywirusowym zmienił nazwę? Co prawda skanowanie Ad-Awarem ujawniło ponad 50 obiektów! Ale nie wydaje mi się aby to one zrobiły :/ Czyżby nowe zagrożenie dla programów antywirusowych? Najpierw by zmieniały nazwę folderu z antywirusem a dopiero później by się aktywowały nie zauważone przez programy antywirusowe?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    Rafał.

P.S.
    Mam nadzieję, że komuś sie ten post przyda.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po instalacji Windows XP SP2 oraz programów System Mechanic 5 i Kaspersky AntiVirus pojawiły się problemy: zniknęła zakładka "Tło" w ustawieniach ekranu, a opcja "Popularne zadania w folderach" była nieaktywna i nie dało się jej włączyć. Próby naprawy obejmowały skanowanie antywirusowe (AdAware, MKS Vir, Kaspersky), edycję rejestru (usuwanie kluczy blokujących zmiany w ustawieniach ekranu), monitorowanie systemu za pomocą narzędzi FileMon i RegMon oraz analizę logów HiJackThis, które nie wykazały istotnych zagrożeń. Próby przywracania systemu i użycia ostatniej znanej dobrej konfiguracji nie przyniosły efektu. Usunięcie SP2 pogorszyło sytuację, uniemożliwiając normalne uruchomienie systemu, co wymusiło reinstalację Windows XP. Po reinstalacji i ponownej instalacji SP2 oraz antywirusa problemy ustąpiły. Dodatkowo odkryto, że zmiana nazwy folderu z programem antywirusowym powodowała komunikaty o braku ochrony i wpływała na anomalie w systemie. W dyskusji pojawiły się sugestie użycia narzędzi do monitorowania systemu podobnych do SnoopDos, takich jak FileMon i RegMon, oraz JV16 PowerTools. Problemy dotyczyły także zmienionych ustawień logowania, wyglądu okien i braku możliwości wyboru pojedynczego kliknięcia w opcjach folderów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA