logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-Link TD-W8960N jak ustawić indywidualnie porty lan

bociek25 03 Lip 2011 18:23 4590 27
REKLAMA
  • #1 9677746
    bociek25
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    witam
    chciałbym zrobić taki myk ze do 4 portu switcha chciałbym przypisać podsieć czyli główna sieć 192.168.1.1 a dodatkowa sieć na porcie 4 192.168.0.1 oraz chciałbym żeby te dwie sieci nie widziały się wzajemnie. Sieć 192.168.0.1 poleci na switch na 5 kompów.
  • REKLAMA
  • #2 9677902
    jlmrafael
    Poziom 18  
    Ocena: 33
    Witam
    Trochę powinieneś ogarnąć ten post bo nie bardzo wiadomo o co Ci chodzi na porcie CZWARTYM chcesz mieć zarówno 192.168.1.1 jaki i 192.168.0.1. Nie napisałeś jakim sprzętem dysponujesz o ile czymkolwiek czy te switche o których piszesz to zarządzalne (w to wątpię).

A teraz do rzeczy (bazuje na domysłach). Jeśli chcesz dwie podsieci - kupujesz dwa routery w jednym ustawiasz adres 192.168.1.1 w drugim 192.168.0.1, jeden wpinasz na port 3 drugi na port 4 i na tych portach masz te podsieci - sieci nie będą się widziały gdyż, aby zaczęły się widzieć trzeba by było jeszcze odpowiednio tablice routingu ustawić, ale ponieważ tego nie chcesz to z automatu masz łatwiej.
  • REKLAMA
  • #3 9677937
    bociek25
    Poziom 10  
    w temacie jest opis sprzętu czyli tp-link TD-W8960N i o ustawienia w tym konkretnym routerze mi chodzi. Jak sobie z tym poradzić na 2 routery czy przy pomocy switcha zarządzalnego Vlan to ja doskonale wiem:)
  • #4 9678067
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    To urządzenie nie umożliwia takich "myków". Nawet najbardziej wypasione modele TPLinków tego nie umożliwiają.
    Rzeźbienie na linuxie na wspierających go modelach routerów(i odpowiednim chipie ethernetowym), trzy routery albo może jakiś Draytek?
  • REKLAMA
  • #5 9678100
    bociek25
    Poziom 10  
    cytat opisu routera na jednym z portali:

"W routerze możemy sterować switchem. Każdy port może być niezależny i może należeć do innej podsieci. Router umożliwia przydzielenie drugiego zakresów adresu IP co może nam się przydac przy rozdzieleniu sieci zachowując inną adresację."
  • #6 9678179
    jlmrafael
    Poziom 18  
    Coś mi się wydaje że umożliwia. Zajrzałem do instrukcji i trochę zszokowały mnie możliwości tego (tej klasy) sprzętu. Niestety konfiguracja jest bardziej porąbana niż Lady Gaga :).
    Nie opiszę Ci wszystkiego dokładnie bo jest tego zbyt wiele (pretensje do producenta). Pobierz sobie instrukcję Link.

1. Strona 63 - Lan Ports. Tu ustawiasz wirtualny port na LAN 4.
    2. Strona 25 - ustawiasz tak jak w instrukcji eth0.2/LAN4 (wcześniej musi być ustawiony wirtualny port na LAN4 co jest też wskazane w instrukcji - czyli krok 1 jeśli nie ma takiego ustawienia wróć do krok 1).
    3. Strona 62 - Interphace Grouping configuration. Tam powinno pojawić się w available Lan interface ustawiona wirtualna sieć z punktu 3. Podajesz tu jeszcze swoją nazwę "podsiec" i przyporządkowujesz interfejs WAN (ten który zapewnia dostęp do internetu)
    4. Strona 37 - teraz w liście rozwijanej Group Name pojawi Ci się nazwa "podsiec" wybierz ją i ustaw takie adrey IP, Maskę jak sobie wymarzyłeś dla podsieci na porcie 4.

UWAGA!!! Jestem więcej niz pewien że lekko coś mi się namieszało ale ciężko w takim zamęcie skonfigurować wszystko w głowie. Skup się na tych krokach co opisałem wprowadz odpowiednie poprawki (sądzę że metoda prób i błędów będzie dobra) i powinieneś osiągnąć swój efekt.
  • #7 9678443
    bociek25
    Poziom 10  
    właśnie oto chodzi że jest strasznie namieszane:) i jakoś nie chce to działać:)
    w zakładce ETH WAN Configuration ustawia się port lan który ma robić za port Wan czyli jeżeli chcemy do routera podłączyć inny niż wbudowany modem
  • #8 9678813
    jlmrafael
    Poziom 18  
    A powiedz mi co masz w Interface Grouping Configuration (str. 62 instrukcji) w kolumnie Available LAN Interface.
    Jeżeli masz tam port 4, jako osobny interfejs lub jako LAN4 czy jakoś tak, to po prostu dodaj ten port do Grouped LAN interface, nadaj swoją nazwę "podsieć" i zrób tak jak opisałem w poście powyżej krok 4.
  • #9 9678834
    bociek25
    Poziom 10  
    tyle ze w lan ports nic nie da się ustawić poza enables
  • #10 9678875
    jlmrafael
    Poziom 18  
    Chyba nie mówimy o tym samym, ja nie ma tego routera w domu więc nie wiem o co chodzi z lan ports. Poprosiłem abyś podał co masz w kolumnie Available Lan Ports ze strony 62 instrukcji - tamnie ma żadnego Lan ports enable/disable.
  • #11 9678889
    bociek25
    Poziom 10  
    dziwne bo na sttr 62 mam ustawienia wifi:)
  • REKLAMA
  • #12 9678894
    jlmrafael
    Poziom 18  
    OK mój błąd to jest strona 55 (dół strony) 62 w dokumencie pdf.
  • #13 9678921
    bociek25
    Poziom 10  
    no i tam wybieram lan4, w zakładce lan (str 30) pojawia sie nowa podsieć tyle ze niestety net przez ta podsieć nie leci:(
  • #14 9678947
    jlmrafael
    Poziom 18  
    OK bardzo dobrze. jesteśmy już prawie na końcu. Czyli masz tu skonfigurowany LAN4 jako grupę i tak jak to napisałem w tym pkt 4 na tej grupie skonfigurowaną podsieć. I na koniec Internet nie leci bo na tej samej stronie 55 (62pdf) w polu WAN interface used in the grouping musisz ustawić odpowiedni interfejs WAN który zapewnia Ci dostęp do internetu dla tej grupy (która jest podsiecią).

Musisz wybrac ten interfejs WAN (jego nazwę) który zapewnia Ci dostęp do internetu. Już mam - nazwę możesz sprawdzić w zakładce WAN Service w polu "Enter Service Description" lub WAN SETUP Summary w polu "SERVICE NAME" i tą nazwę wybierz w polu "WAN interface used in the grouping" ze strony 55 (62pdf)
  • #15 9679024
    bociek25
    Poziom 10  
    WAN Interface used in the grouping: no interface:( w tym polu nie mam opcji wybory :)
  • #16 9679118
    jlmrafael
    Poziom 18  
    Skoro nie masz żadnego interfejsu do wyboru to jedyne co przychodzi mi do głowy to że przy konfiguracji portu WAN nie wpisałeś nazwy w polu "Enter Service Description" i po tej nazwie są wyświetlane interfejsy. Edytuj ustawienia portu WAN i uzupełnij ta nazwę - zobacz np. instrukcja str. 29 (36 pdf) tam jest wpisane pppoe_eth0.3. Ty w ustawieniach WAN wpisz sobie własną np. INTERNET, wówczas ta nazwa powinna Ci się pojawić w polu "WAN Interface used in the grouping:" wybierzesz ją i powinno już być wszystko dobrze.
  • #17 9679157
    bociek25
    Poziom 10  
    no niestety i też nic
  • #18 9679169
    jlmrafael
    Poziom 18  
    To pokaż mi listę (obraz) interfejsów WAN. Tą samą co znajduje się na stronie 23 (30 pdf) bo coś mi tu nie gra.
  • #19 9679209
    bociek25
    Poziom 10  
    Dodano po 3 [minuty]:

TP-Link TD-W8960N jak ustawić indywidualnie porty lan
  • #20 9679280
    jlmrafael
    Poziom 18  
    Zaczynają kończyć mi się pomysły bo według tego co widzę to w polu "WAN Interface used in the grouping:" powinieneś mieć do wyboru "pppoa_0_0_35/ppp0" a z tego co mówisz nie masz. A dodaj jescze jeden port WAN o identycznych ustawieniach VPi VCI itd. wiesz co mam na myśli tak żęby działał i nadaj mu inna nazwę tylko i zobaczymy czy wówczas się coś pojawi więcej.

Zmniejsz zdjęcie bo Cię moderator udusi :wink:
  • #21 9679289
    bociek25
    Poziom 10  
    przy próbie dodania wyskakuje no interface ja juz tracę siły tak powalonego routera jeszcze nie miałem
  • #22 9679295
    jlmrafael
    Poziom 18  
    zresetuj go jeszcze może coś go przymuliło.
  • #23 9679317
    bociek25
    Poziom 10  
    można dodać tylko że trzeba ustawić także nowe połączenie w layer2 interface które musi być rożne od tego które tam jest ale w ogólnym rozrachunku to i tak nic to nie daje
  • #24 9679334
    jlmrafael
    Poziom 18  
    no to musisz wam w layer 2 połączyć nowe usawienie WAN z ta siecia (podsiecia). Czyli ustaw jednak na LAN4 ten wirtualny port połącz to tam w layer2 i powinno być ok. Jak będzie problem po polecimy krok po kroku.
    zyli tak jak pisze w instrukcji "To make sure the ETH port available, you should first choose Advanced Setup “LAN Ports” to enable the Virtual LAN Ports feature"

Przechodzimy na stronę 56 (63 pdf ) i tam na LAN4 ustawiamy ten wirtualny port, po czym wracamy do ustawień ETH interface i łączymy ten port z WAN i na koniec konfigurujemy wreszcie nowy port WAn oczywiście o identycznych ustawieniach jak dotychczas lecz innej nazwie.
  • #25 9679366
    bociek25
    Poziom 10  
    chyba nie da rady to jest tak pokręcone:0 w layer 2 mam juz ustawienie gotowe czyli to za pomocą którego łącze się z internetem, takiego samego juz nie dodasz musisz zmienić parametry, a zmieniając je już powstaje zupełnie inne połączenie. Sprawa 2 w wan service też nie dodasz nowego zapisu, bo to sie wiąże z layer2:) A bazując na tym co jest czyli na obecnym dobrym i działającym ustawieniu w layer 2 jak i w wan nie da sie znowu wykryć interfejsu w interface grouping configuration
  • #26 9679379
    jlmrafael
    Poziom 18  
    Wiesz co, chyba na dziś sobie daruję, choć na prawdę chciałem pomóc - routerek fajnie się prezentuje od strony możliwości, niestety producent dał ciała na całej linii i bardziej porąbanej konfiguracji nie dałoby się już chyba wymyślić.
  • #27 9679383
    bociek25
    Poziom 10  
    makabra łatwiej bedzie kupić 2 najzwyklejszy za 50 zl:) dzięki za próbę pomocy;)
  • #28 9679899
    bociek25
    Poziom 10  
    no niestety :) to co wygląda jak złoto nie zawsze złotem jest i tak jest w przypadku tego routera:) niby jest podział na porty ale go nie ma:) jest tylko podział na sztywni po adresach ip nie można podzielić pasma na poszczególne porty lan

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość skonfigurowania routera TP-Link TD-W8960N w taki sposób, aby port 4 działał w innej podsieci (192.168.0.1) niż główna sieć (192.168.1.1), z zamiarem izolacji tych dwóch sieci. Odpowiedzi wskazują, że router nie obsługuje takiej konfiguracji bez dodatkowego sprzętu, jak dwa routery lub zarządzalny switch VLAN. Użytkownicy sugerują, że router może mieć ograniczone możliwości konfiguracyjne, a instrukcja obsługi jest skomplikowana. W końcu, po wielu próbach, użytkownik stwierdza, że lepiej byłoby zakupić prostszy router, ponieważ obecny model nie spełnia oczekiwań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA