logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows Server 2003 na Compaq Proliant DL380 bez CD i USB bootowania

boss44 05 Lip 2011 18:12 1593 6
REKLAMA
  • #1 9685442
    boss44
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Jakiś czas temu kupiłem sobie serwer :) Niestety prawdopodobnie jest uszkodzony napęd CD ,ponieważ gdy wkładam płytę z systemem Windows Server 2003 nic się nie dzieje. Czy jest jakaś inna możliwość zainstalowania systemu ?(Odrazu uprzedzam że próbowałem zainstalować z USB ale chyba bios nie ma takiej funkcji)

Parametry serwera:
    Procesor: 2x1.4Ghz
    RAM: 2gb
    HDD: 18gb
  • REKLAMA
  • #2 9687492
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Można zainstalować z sieci. Jednak jest to utrudnione. Lepiej zakupić sobie dodatkowy cdrom za 20zł compaqa np z tej aukcji 1703489809. Montaż innego napędu slim tez ma sens, jednak ten serwer jest wybiorczy co do współpracy z innymi napędami.

Dodano po 10 [minuty]:

Oczywiście moja rada jest dobra jeśli jest to błąd sprzętowy. W innym przypadku bootowanie odbywa się w sekwencji fdd-cdrom-hdd. czyli trzeba uruchomić serwer z dyskietki startowej systemu win 2008, a później według instrukcji pojawiających się na ekranie.

Dodano po 3 [minuty]:

Instalacja z cdromu może być ewentualnie uruchamiana za pomocą tego oprogramowania SmartStart v5.5 CD.

Dodano po 10 [minuty]:

W tym linku jest opis podobnego problemu wraz z zastosowanym rozwiązaniem Link
  • REKLAMA
  • #3 9688362
    boss44
    Poziom 10  
    Dzięki kolego,gdybyś mógł jeszcze podratować linkiem do tego SmartStart v5.5 CD bo szukałem na googlach to nigdzie nie ma :(

Dodano po 5 [minuty]:

Dobra już mam linka sam sobie poradziłem :)

Dodano po 5 [godziny] 22 [minuty]:

Niestety dalej nic... włożyłem płytę z tym programem SmartStart v5.5 CD i nic.
  • REKLAMA
  • #4 9698753
    boss44
    Poziom 10  
    Kupiłem ten napęd CD z linku wyżej może to pomoże.
  • #5 9699639
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Jesli to nie napęd to istnieje inna idei rozruchu tego serwera. Sądzę, ze rozruch instalacji systemu jakiegokolwiek następuje oprogramowaniem smartstart. Zastosował się kolega do poszczególnych kroków, które podałem w linku? Jest tam tez informacja o ewentualnej potrzebie zmiany biosu w celu uzyskania bootowania z napędu.
  • #6 9700173
    boss44
    Poziom 10  
    Co do SmartStart to nagrałem go na płytę wsadziłem do napędu i nic.... nie wiem może jak teraz mi paczka przyjdzie z allegro to w końcu zainstaluje ten system.
    PS: Może ktoś wie jak ściszyć wentylatory w tym serwerze bo chodzą na najwyższych obrotach ?Wiem że są na allegro specjalne regulatory obrotów i darmowe programy np.SpeedFan :)
  • REKLAMA
  • #7 9701097
    anu
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Ad. Wiatraki.
    W desktopach są czasami opcje regulacji obrotów w BIOSie. Sprawdź, czy masz "auto-prędkość" wiatraka CPU.

Oprócz ściszania hardware [allegro + wymyślne triki] i software pozostaje już tylko zakup nowych, cichszych. uwaga, żeby nie przegrzać sprzętu tą ciszą ;-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z instalacją systemu Windows Server 2003 na serwerze Compaq Proliant DL380 z uszkodzonym napędem CD. Zasugerowano kilka alternatywnych metod instalacji, w tym bootowanie z dyskietki startowej oraz instalację z sieci. Użytkownik rozważał zakup nowego napędu CD oraz użycie oprogramowania SmartStart v5.5 CD, jednak napotkał trudności z jego uruchomieniem. Dodatkowo, poruszono temat regulacji obrotów wentylatorów serwera, sugerując sprawdzenie ustawień BIOS oraz możliwość zakupu cichszych wentylatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA