logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować adapter USB-LPT dla Willem PRO 4 ISP na Dell Inspiron 1525?

10 Lip 2011 20:10 5753 9
REKLAMA
  • #1 9703176
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 9703384
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Trzeba było zapytać przed kupnem adaptera lub przeczytać archiwum. To urządzenie działa jako drukarka i nic się nie da się z tym zrobić.
  • REKLAMA
  • #3 9703624
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 9704018
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Nie, generalnie jest problem w dostępności sensownych przejściówek USB-LPT.
    Nie spotkałem takiej w pełni i bezproblemowo udającej port LPT. To co jest, nadaje się z reguły tylko do drukarek.
  • REKLAMA
  • #5 9704745
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 9704841
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Witam
    Na Twojej stronie znalazłem komputer używany za 99 zł. Myślę że będzie się idealnie nadawał do współpracy z tym programatorem. Inną kwestią jest fakt że z willemem nie poszalejesz za bardzo, ja osobiście przesiadłem się na VP990 i skończyły się problemy z portami, zworkami itd.
  • #7 9910167
    bpm
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Witam serdecznie,

chciałbym odświeżyć temat z powodu zakupu programatora Willem Pro 4 ISP właśnie. Niestety, tak jak kolega mjab, w laptopie ani w komputerze nie posiadam LPT, jedynie RS232 żeński. Z tego co koledzy wypowiadali się tu na forum, żadne adaptery LPT/USB nie działają.

Czy może ktoś doradzić jakie konkretnie okablowanie/adaptery kupić aby laptop współpracował z w/w programatorem? Czy istnieje takie coś w ogóle?

Mam również VP990, ale niestety problemy też z nim są, nie ma dopisanych kilku układów na których mi konkretnie zależy.

Ale wracając do tematu, skoro mam już Willem'a nie chciałbym, żeby leżał bezużytecznie. Będę naprawdę wdzięczny za pomoc.
  • #8 9928026
    radio-service
    Poziom 35  
    Ocena: 212
    bpm napisał:
    Witam serdecznie,

chciałbym odświeżyć temat z powodu zakupu programatora Willem Pro 4 ISP właśnie. Niestety, tak jak kolega mjab, w laptopie ani w komputerze nie posiadam LPT, jedynie RS232 żeński. Z tego co koledzy wypowiadali się tu na forum, żadne adaptery LPT/USB nie działają.

Czy może ktoś doradzić jakie konkretnie okablowanie/adaptery kupić aby laptop współpracował z w/w programatorem? Czy istnieje takie coś w ogóle?

Mam również VP990, ale niestety problemy też z nim są, nie ma dopisanych kilku układów na których mi konkretnie zależy.

Ale wracając do tematu, skoro mam już Willem'a nie chciałbym, żeby leżał bezużytecznie. Będę naprawdę wdzięczny za pomoc.

Do willema musi być fizyczny sprzętowy port LPT i basta :) . Jeśli w laptopie lub komputerze takowego nie ma , willem pracować nie będzie . Najprostszym rozwiązaniem jest zakup starego laptopa lub komputera z zamontowanym na płycie portem LPT . Dodam na koniec że nawet z niektórymi droższymi przejściówkami (PCMCIA , Express Card) bywają problemy .
  • #9 9929116
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 9969943
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Witam,

Jesli chodzi o komputery stacjonarne to zawsze można kupić coś takiego :
    http://nokautimg1.pl/p-d7-42-d74282ee099970e5...ci-na-port-rownolegly-parallel-lpt-4world.jpg

Ten sprzęt zadziała - sprawdzone.
    Ceny wynoszą ok 20-30 zł.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada programator Willem PRO 4 ISP oraz laptopa Dell Inspiron 1525, jednak napotyka problemy z podłączeniem adaptera USB-LPT, który jest rozpoznawany jako "Uniwersalna drukarka USB" zamiast portu LPT. W odpowiedziach na forum podkreślono, że większość adapterów USB-LPT nie działa poprawnie z programatorami, ponieważ są one zaprojektowane głównie do drukarek. Użytkownicy sugerują zakup starszego komputera lub laptopa z fizycznym portem LPT, jako najprostsze rozwiązanie. Alternatywnie, można rozważyć zakup karty PCI do stacjonarnego komputera, która zapewni port równoległy. Wspomniano również o problemach z innymi programatorami, takimi jak VP990, oraz o konieczności posiadania sprzętowego portu LPT dla prawidłowego działania Willem'a.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA