logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaimportować plik XLS do programu w Visual Studio przy użyciu VB?

krzysiek_programista_18 15 Lip 2011 16:43 3402 2
REKLAMA
  • #1 9721861
    krzysiek_programista_18
    Poziom 10  
    Witam korzystam z Visual Studio i chcę w języku vb podpiąć plik do programu aby np wykonywać na komórkach operacje matematyczne .Szukam jakiegoś przykładu programu stron z info. jak się to robi, morze ktoś ma jakiś mały program demonstracyjny abym mógł podglądnąć jak się to robi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9722152
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Możesz spróbować dwóch sposobów (przykłady które zamieszczam są pod C#, ale po lekkim przerobieniu powinny też działać pod VS Visual Basic - choć nie próbowałem ;)):

1. Sprawdź bibliotekę NPOI: tutaj, w wersji 1.2.4 jest to alpha, na codeplex znajdziesz 1.2.3 jeśli wolisz "stabline" wydanie. Mimo że biblioteka bywa niedopracowana i działa tylko z .xls, to generalnie najlepsza darmowa jaką do tej pory spotkałem. W dziale downloads znajdziesz examples - przykładowe projekty z jej wykorzystaniem.

2. Jeżeli potrzebujesz tylko pobrać dane z arkusza w postaci tabelarycznej, możesz wykorzystać ADO do połączenia przez Jet OLE DB, tutaj przykład (ponownie C#, ale w VB będzie bardzo podobnie): tutaj
  • #3 9724584
    krzysiek_programista_18
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc na pewno się przyda
REKLAMA