logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostęp do bitu określonego przez zmienną w Step7.

krzysiekj18 16 Lip 2011 14:41 2390 6
  • #1 9724998
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Witam

Mam następujący problem, muszę podany fragment kodu ST przenieść do drabinki w Step7 (TIA 10.5 sterownik S7-1200).

Kod w ST ma następujący format:

Obecnosc_produktu := Kontrola_produktu.Miejsce_kontroli;

Bity zmiennej "Kontrola_produktu" typu UINT, są co odpowiedni czas przesuwane przy pomocy funkcji SHL, po czym jest w zależności o spełnionego warunku, ustawiany bit 0 tej zmiennej. W ten sposób powstaje obraz obecności produktu w danym momencie i w danym miejscu. Do tej pory sobie poradziłem, jednak muszę jeszcze z tak utworzonego obrazu odczytać konkretny bit. W ST zrobiłem to jak powyżej i działa. Natomiast w drabince mam problem, ponieważ operator musi mieć możliwość zmiany numeru bitu, którego stan jest odczytywany. W tym celu w ST wykorzystywałem zmienną Miejsce_kontroli.
    I teraz mój problem polega na tym jak zrobić to w drabince.

Jeśli wyraziłem się niejasno lub niezrozumiale, proszę pytać.

Pozdrawiam,
    krzysiekj18
  • Pomocny post
    #2 9729300
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 9729604
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Dzięki za pomoc, swoją drogą dziwne, że w takim oprogramowaniu nie ma funkcji odczytującej i zapisującej konkretny bit zmiennej.

PS. Mam jeszcze podobne pytanie o dostęp do odpowiedniej komórki tylko tym razem tablicy.
    Przykładowo mam tablicę z 16 elementami typu BOOL i chcę uzyskać dostęp do jej komórki o numerze określonym, przez inną zmienną.
  • Pomocny post
    #4 9731429
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 9731455
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Ok, a czy możesz mi polecić materiały lub książki, opisujące programowanie w STL, oraz czy można w tym języku programować sterowniki S7-1200 wykorzystując TIA 10.5 ?
  • #7 9734393
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przeniesieniem fragmentu kodu ST do drabinki w Step7 (TIA 10.5) dla sterownika S7-1200. W kodzie ST odczytuje konkretny bit zmiennej typu UINT, jednak w drabince musi umożliwić operatorowi zmianę numeru bitu. Odpowiedzi sugerują skopiowanie zmiennej do zmiennej tymczasowej, użycie przesunięcia bitowego oraz iloczynu bitowego do odczytu bitu. Wskazano również, że w języku LAD nie ma adresowania pośredniego, co wymusza korzystanie z języka STL dla bardziej zaawansowanych operacji. Użytkownik pyta o materiały dotyczące programowania w STL oraz jego zastosowanie w S7-1200.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA