logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router WiFi do rozdzielenia internetu radiowego w domu?

wojtek_r22 16 Lip 2011 18:31 3036 3
REKLAMA
  • #1 9725699
    wojtek_r22
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam!
    Być może taki temat już był niejednokrotnie omawiany, ale chciałbym się dowiedzieć jaki router kupić aby podzielić internet radiowy w domu?

Sprawa wygląda tak:
    W tej chwili od anteny do komputera stacjonarnego (a w zasadzie do wbudowanej w nim karty sieciowej) idzie kabel. Jednak chciałbym zrobić tak aby rozdzielić ten internet w domu najlepiej za pomocą WiFi.

Z tego co się dowiedziałem potrzebowałbym do tego:
    1. TP-LINK TL-WR543G AP ROUTER CLIENT 54Mbps wys.2,99
    2. TP-Link Router WiFi DSL TL-WR340G UPC ASTER wi-fi
    3. KABEL SIECIOWY UTP RJ45 LAN

Czy to by wystarczyło aby rozdzielić internet, czy potrzeba coś jeszcze?

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć do czego podpiąć ten kabel (UTP RJ45 LAN) w danym routerze, i czy kabel od anteny który na końcu jest wkręcany (nie wiem jak fachowo się on nazywa) można podpiąć do routera. No i czy konfiguracja tych 2 routerów to będzie problem.

Z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 9726602
    mateusz2920
    Poziom 20  
    Ocena: 44
    Witam.
    No i to będzie wszystko. Ja u siebie tak podzieliłem radiówkę. I to w dodatku na takim samym sprzęcie.
  • REKLAMA
  • #3 9726883
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Trochę się tu nie zgadza - o ile nie masz jakiejś ewenementowej płyty głównej to wbudowane złącza to raczej karty sieciowej LAN - wtyk RJ45/8P8C - prostopadłościenna wtyczka z zatrzaskiem i ośmioma stykami, wtykana. Jeśli tak jest, to potrzebujesz tylko dwóch ostatnich pozycji.
    Jeśli natomiast do komputera przychodzi zakręcana końcówka kabla współosiowego, to potrzebujesz wszystkie trzy.
  • #4 9727800
    wojtek_r22
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Ok dzięki za informację, ale czy konfiguracja tych routerów jest skomplikowana?
REKLAMA