Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Texa Poland
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nissan micra k10 91r. gasnie jak zimny

21 Lip 2011 22:34 4270 7
  • Poziom 14  
    Witam forumowiczów.
    Mam problem z w/w samochodem. Gaśnie jak jest zimny, szczególnie w sytuacji kiedy dojeżdża się do skrzyżowania lub w chwile po tym jak wciśnie się sprzęgło.
    Na biegu jałowym wszystko gra, aż do momentu wciśnięcia gazu, gdy się go puści obroty spadają i gaśnie. Do tego na zimnym silniku przy dodaniu gazu ma tendencje do szarpania(dławienia) gadzina. Oczywiście jak temperatura skoczy samochód pracuje tak jak powinien.
    Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
  • Texa Poland
  • Poziom 17  
    czujnik temperatury... nie ten od wskazówki tylko ten co współpracuje z sondą lambda. Aż dziw, że w tym roczniku występuje :) ale wszystko na to wskazuje, że on jest winowajcą.
  • Texa Poland
  • Poziom 14  
    Wspolpracuje tzn. ze sa polaczone przewodami? w ktorym miejscu on jest zamontowany?

    To ten czujnik na rurce wody do nagrzewnicy?
    Do czujnika jest doprowadzony 1 kabel, zeby symulowac jego dzialanie trzeba go zmasowac?
  • Poziom 17  
    Współpracuje tzn., że masz jakąś jednostkę centralną odpowiedzialną za przeliczanie mieszanki. W samochodach z gaźnikiem było ssanie, w autach z wtryskiem jest elektronika, która bada dwie zmienne
    1. temperaturę
    2. lambdę spalin
    na podstawie tego wnioskuje, czy ma dać więcej benzyny czy mniej...
    Niewłaściwe działanie auta wyłącznie na zimnym silniku daje sygnał, że czujnik temperatury nie podaje niskiej wartości temperatury dlatego silnik podaje normalną = uboższą mieszankę paliwa... niestety nie jest ona w stanie pociągnąć zimnego silnika więc on ciągle gaśnie. Zaś jak się rozgrzeje to wszystko wraca do normy. Silnik dalej myśli, że jest mu ciepło i dalej podaje normalną mieszankę.
  • Poziom 14  
    Male sprostowanie. To auto ma gaznik, nie wtrysk.
  • Poziom 9  
    Panowie mam ten sam problem nissan micra k11 1.0 tylko nie wiem gdzie ten czujnik się znajduje możecie wrzucić jakieś zdjęcie ?? i jakie wartości powinie wskazywać ten czujnik??
  • Poziom 2  
    Witam. Dołączam się do pytania. Mam problem z moją Micrą K10, o którym jeszcze nikt nie pisał. Kupiłem ją i od samego początku paliła 15/100. Okazało się, że poziom paliwa w komorze pływakowej był dwukrotnie wyższy niż trzeba. Całe szklane oczko było zanurzone w benzynie a nie do połowy jak wynika to ze znaków. Dodatkowo ktoś zaślepił podciśnienie od map sensora i auto cały czas chodziło na bogatej mieszance. Po usunięciu tych wszystkich błędów auto zaczęło palić około 6litrów. Również zielona dioda na module elektroniki pod siedzeniem pasażera zaczęła migać co oznacza prawidłową pracę komputera. Jest tylko jedno ale. Silnik od czasu do czasu ma dziwne objawy. Kiedy jedziemy na jedynce lub dwójce na niskich obrotach i trzeba dodać gazu silnik prawie przygasa a następnie jest takie bardzo mocne szarpnięcie i dopiero wtedy auto jedzie. Jest to bardzo niebezpieczne zwłaszcza jak trzeba nagle przyspieszyć, bo auto zachowuje się wtedy nieobliczalnie. Mam nowe świece, gaźnik po gruntownym umyciu i przedmuchaniu wszystkich możliwych dysz, nowy filtr paliwa i powietrza, nowe węże podciśnień podłączone na 100% dobrze, bo wszystko było sprawdzane wg książki Haynesa. Map sensor wygląda na dobry, również czujnik temperatury ECU jest ok, sonda lambda nowa bo stara była całkiem zanagarowana, sprawdzany był nawet czujnik prędkości auta VSS i też jest ok. Jedynie czego nie sprawdzałem, bo nie mam czym to czujnik położenia wałka rozrządu w elektronicznym aparacie zapłonowym. Wszystkie zawory jak EGR czy AIV działają bez zarzutu, pali na dotyk. Tylko ta jedna, jedyna rzecz. Auto ma gniazdo diagnostyczne i myślę o podpięciu pod komputer. Niestety nie łatwo jest znaleźć kogoś kto ma program i interfejs do Micry K10 z 1991r. Może ktoś z Was miał podobny problem? Problem występuje zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku. Zastanawiam się czy map sensor nie działa ze zbyt dużym opóźnieniem, bo kiedy zaraz na początku kiedy silnik się dławi podpompujemy pulsacyjnie pedałem gazu to silnik się zbiera. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • Poziom 1  
    Witam. Jestem nowy w klubie Nissana, a więc bardzo proszę o wyrozumiałość;-) Mam następujący problem z moją Micrą. Po odpaleniu na zimnym silniku w cieplejsze dni dosyć szybko wyłącza mi się ssanie. Kiedy się to stanie przy próbie szybszego dodania gazu silnik się dławi. Wystarczy, że przy zdjętej pokrywie filtra powietrza przymknę ręcznie przepustnicę ssania na krótką chwilę i silnik pięknie przyjmuje obroty. Oczywiście po lekkim zagrzaniu silnika problem znika a samo autko chodzi pięknie i fantastycznie wkręca się w obroty. Jedynym problemem przy gorącym silniku jest od czasu do czasu szarpanie przy jeździe na dwójce na małym gazie przy próbie szybszego dodania gazu. Wymieniłem kopułkę i świece. Cewka i kable są OK. Gaźnik jest po czyszczeniu. Poziom paliwa w gaźniku ustawiony na znaki. Zapłon również. Czujnik temperatury ECU pokazuje 2.1 kohm przy około 25 stopniach i 450ohm przy około 70stopniach, a więc też jest sprawny. Wyglądało mi to na jakieś lewe powietrze, dlatego wymieniłem wszystkie wężyki podciśnień na nowe. Podciśnienia są podpięte wg książki Haynesa. Próbowałem psikać różnymi wynalazkami w okolicach kolektora ssącego i podciśnień w nadziei, że silnik być może przyspieszy i zlokalizuję coś jeszcze ale niestety nie udało się. Jedynie co mnie bardzo zastanawia to fakt, że po szczelnym zatkaniu gardzieli gaźnika nie zrobiło to na silniku żadnego wrażenia. Myślałem, że po tak szczelnym zatkaniu gaźnika silnik zaraz zgaśnie a tu nawet nie zmienił obrotów. Dopiero przy mocniejszym dodaniu gazu nieco się dławił ale wcale nie miał zamiaru zgasnąć. Jak myślicie koledzy? Czy to normalne? Po zatkaniu gaźnika próbowałem posłuchać czy nie będzie słychać jakiegoś świstu powietrza ale nie było słychać kompletnie nic. Silnik sprawiał wrażenie jakby sobie ciągnął powietrze z jakiegoś innego miejsca. Być może tu tkwi problem? Może ktoś z Was miał już podobny problem? Ja mam akurat gaźnik z elektroniczną dyszą i modułem pod siedzeniem pasażera. Bardzo proszę o pomoc, bo już długo się z tym męczę i nic, a auto na zimnym silniku lubi przygasnąć. Pozdrawiam.