logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Makro złącz teksty dla zmmiennej ilości komórek

marcindargiewicz 28 Lip 2011 23:00 7055 6
REKLAMA
  • #1 9770003
    marcindargiewicz
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    czy ktoś napisał makro które było by odzwierciedleniem formuły złącz teksty.

Dane znajdują się kolumnie a w nieokreślonej ilości wierszy. Może to być zarówno kilka jak i kilka tysięcy. Czy jest możliwość napiania takiego stwora który rozpoznałby ilość wierszy niepustych i po takim rozpoznaniu złączył ze sobą watości tych komórek oddzielająć je od siebie znakami ", ".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9770542
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    Pętla (lub dwie zagnieżdżone w zależności od układu) i warunkowe przypisanie (tekst = tekst & ", " & nextTekst).
  • REKLAMA
  • #3 9771669
    marcindargiewicz
    Poziom 10  
    Dzięki za info. Spróbuję i pokarzę rezultat. Teraz klecę wcześniejsze etapy. Skończyłem 1. czyli przenoszenie danych. Teraz zaczynam 2 czyli układanie danych i usuwanie dubli, a łączenie tekstu będzie w 3 etapie

Dodano po 5 [godziny] 39 [minuty]:

Mam prośbę o krótki przykład. Nie dałem rady sam nic zdziałać. Dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9772958
    adamas_nt
    Np takie coś
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    i w efekcie
    Makro złącz teksty dla zmmiennej ilości komórek
  • REKLAMA
  • #5 9773664
    marcindargiewicz
    Poziom 10  
    Dzięki, ale mi by zależało aby ten złączony tekst nie pojawiał sie jako komunikat tylko żeby buł wklejony do komórki E2 jako tekst, bez łączy, bez zaijania tekstu w komórce
  • Pomocny post
    #6 9773918
    adamas_nt
    zamiast: MsgBox tekst
    wpisz: [e2]=tekst
    i sformatuj komórkę E2...
  • #7 9788528
    marcindargiewicz
    Poziom 10  
    Dzięki za jak zwykle niezawodną podpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał makra w Excelu, które mogłoby zrealizować funkcję łączenia tekstów z nieokreślonej liczby komórek w kolumnie A, oddzielając je przecinkami. Odpowiedzi sugerowały użycie pętli do iteracji przez wiersze oraz warunkowego przypisania tekstu. Użytkownik otrzymał przykładowy kod VBA, który łączył teksty, a następnie poprosił o modyfikację, aby wynik był wklejany do komórki E2 zamiast wyświetlania w oknie komunikatu. Ostatecznie, zaproponowano prostą zmianę w kodzie, aby osiągnąć zamierzony efekt.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA