Mam w Netii internet i telefon na modemie ADSL (Zyxel).
Chciałem wykorzystać drugi port SIP i podłączyć tel VOIP innego providera by oszczędzić. Odkryłem, że Netia poblokowała firmware i nie da sie (patrz tu).
A więc chciałem wymienić modem Zyxel na inny, który daje taką możliwość. Niestety nie mam hasła telnetowego do Zyxela, a z interfejsu webowego nie wyczytam danych konfiguracyjnych.
Czy ktoś może pomóc skąd te dane wziąć?
Natomiast jest druga sprawa. Kontaktowałem się z Netią w celu uzyskania tych danych. Bazując na przekonaniu, że nie jestem formalnie związany z urządzeniem ale kupuję u nich usługę. Poniżej zamieszczam zapis czatu z serwisem.
Czy to nieudostępnianie danych to nie jest wymuszenie i jakaś nieuczciwa praktyka dostawcy? Usuwam dane osobowe:
Chciałem wykorzystać drugi port SIP i podłączyć tel VOIP innego providera by oszczędzić. Odkryłem, że Netia poblokowała firmware i nie da sie (patrz tu).
A więc chciałem wymienić modem Zyxel na inny, który daje taką możliwość. Niestety nie mam hasła telnetowego do Zyxela, a z interfejsu webowego nie wyczytam danych konfiguracyjnych.
Czy ktoś może pomóc skąd te dane wziąć?
Natomiast jest druga sprawa. Kontaktowałem się z Netią w celu uzyskania tych danych. Bazując na przekonaniu, że nie jestem formalnie związany z urządzeniem ale kupuję u nich usługę. Poniżej zamieszczam zapis czatu z serwisem.
Czy to nieudostępnianie danych to nie jest wymuszenie i jakaś nieuczciwa praktyka dostawcy? Usuwam dane osobowe:
Cytat:
Serwis:
Witaj id, Klienta. W czym mogę pomóc? W trosce o najwyższą jakość rozmów prowadzonych na chacie, są one rejestrowane.
id, Klienta:
Witam, mój nr umowy to xxxxx.
id, Klienta:
Chciałbym użyć innego modemu ADSL niż ten który mam. Wybrałam Fritz
Serwis:
witam
Serwis:
rozumiem
id, Klienta:
Nie wiem czy mam wszystkie informacje do paramteryzacji konta SIP. tzn sipproxy user i haslo.
id, Klienta:
Chyba, ze user to jest ten z konta głownego tj xxxxxxxx(_at_)net24.com.pl
Serwis:
przykro mi, niestety tych informacji Pani nie udzielimy
id, Klienta:
to wtedy znam haslo, Czy jest taka mozliwosci i czy podane dane wystarcza do parametryzajci konta SIP na innym modemie?
id, Klienta:
Proszę wyjaśnić. Czy nie może Pan przesłać ich chatem, czy umowa zabrania użycia innego użądzenia?
Serwis:
przykro mi, niestety w przypadku telefonu możliwe jest korzystanie wyłącznie z naszego urządzenia, niestety nie podajemy danych do konfiguracji konta VoIP, przykro mi
id, Klienta:
Proszę mi odpowiedzieć czy umowa z netią obliguje mnie do użycie jedynie modemu od nietii. Wg mnie tak nie jest.
id, Klienta:
ja chce użyć innego modemu, zarówno do internetu jak i telefonu. Więc muszę przeniesieść konfigurację
Serwis:
oczywiście nie Pani obowiązku korzystania z naszego urządzenia, ale musi to Pani robić jeżeli chce Pani aby telefon działał
Serwis:
korzystając z okazji czy w przyszłości żąda Pani wysyłki informacji z Netii drogą elektroniczną? (chodzi o zmiany w regulaminie, cenniku, potwierdzenie przedłużenia umowy lub zmiana taryfy)
id, Klienta:
zaraz, jak to nie muszę skoro z innego nie będzie telefon działał. Proszę odpowiedzieć czy umowa mnie obliguje. Bo jeśli nie to zgodnie z przepisami muszę mieć możliwość przejścia na inne urządzenie. Jak mam to zrobić skoro zabraniacie Państwo. M
id, Klienta:
Nie chodzi mi o wyciąg z regulaminu tylko o poradę w konfiguracji, którą w myśl umowy musi mi Netia udzielić.
Serwis:
konfiguracji urządzenia tak, ale nie świadczymy dla Pani usługi telefonicznej VoIP i zgodnie z umową niestety nie mam możliwości podania Pani danych do konfiguracji VoIPa, przykro mi
id, Klienta:
Ja mam umowę na internet wraz z telefonem. Oba w Netii. Mam od Netii jeden modem Zyxel (nie pamiętam szczegółow modelu). Ten modem chcę wymienić na inny z większą funkcjonalności (np. wifi, więcej portów LAN, drukarka). W związku z tym chcę przenieść konfigurację. I tyle. Nie rezygnuję z żadnej z usług. Proszę o wskazanie danych do konfiguracji. Jak mam to inczej zrobić. Chyba, że ktoś z Netii to zrobi.
Serwis:
oczywiście Panią rozumiem, lecz tak jak powiedziałem, niestety nie udzielamy informacji na temat konfiguracji usługi VoIP, przykro mi
Serwis:
jeżeli chciała by Pani posiadać inne urządzenie mogę Pani zaproponować router Netia Spot, który będzie mogła Pani wypożyczyć
id, Klienta:
Jeżeli to jest jakiś problem formalny to proszę mi wskazać jak te dane mogą mi być przekazane lub jak to Netia może zrobić. A jeśli nie wolno bo firma ma taką politykę sprzedaży to proszę mnie skierować do kogoś kto wyjaśni mi na jakiej formalnej podstawie. Ja podpisywałem umowę na usługi a nie na lojalność użycia konkretnego modemu (jak to się dzieje przy zakupie komórek).
Serwis:
przykro mi, niestety dane te nie mogą być Pani przekazane z uwagi, iż nie ma Pani podpisanej umowy na usługę VoIP, tym samym dane te pozostają wyłącznie do informacji pracowników Netii
id, Klienta:
proszę mnie skierować do osoby odpowiadającej za umowy oraz zobowiązania z nich wynikające
id, Klienta:
Ale zaraz ja mam umowę na telefon. Razem z internetem to jest usługa Netii, nie moja osobna. Mam podpisaną umowę
Serwis:
przykro mi, nie ma takiej osoby która rozmawiała by z klientami, może Pani jedynie w tej kwestii złożyć reklamację, potwierdzam że ma Pani umowę na usługę telefoniczną, a nie na usługę VoIP, tym samym niesyty nie mam możliwości podania Pani danych konfiguracyjnych, rozwiązaniem tej staucji jest albo korzystanie z naszego urządzenia, albo zamówienie Netia Spot
id, Klienta:
dziękuję za informacje. Nie mniej wynika z niej, że jestem związany z Państwa urządzeniem. Wydaje mi się, że jest to wymuszenie poza umową. Sprawdzę. Nie ma dla mnie znaczenia czy to usługa VOIP czy inna. Mam równorzędny urządzenie i chcę je zastosować do tych samych celów. A Pan piszę, że nie wolno .. bo telefon nie będzie chodzić. Tylko na Netii. Proszę wskazać osobę do skierowania tej sprawy.
Serwis:
kwestię to proszę kierować do działu reklamacji
id, Klienta:
dziękuję, choć trudno bo problem jest nie