logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

lark voyage 35.5c traci pamięć i widzi tylko 64MB NANDFlash

grzskr 30 Lip 2011 01:36 2521 5
REKLAMA
  • #1 9773761
    grzskr
    Poziom 11  
    Długo go nie używałem, tylko sporadycznie ładowałem i nie zauważyłem jak coś się skopało z NANDFlashem.
    Niby startuje i działa normalnie, ale w informacji o systemie twierdzi, że ma tylko 64MB zamiast fabrycznego 1GB, które do tego kasują się po wyłączeniu.

Pod prądem ten 64MBajtowy fragment działa normalnie. Można mu skopiować apteczkę, uruchomić commandera, ale po wyłączeniu prądu NANDFlash się kasuje i następne uruchomienie zaczyna się od ustawień fabrycznych i kalibracji ekranu.

Próbowałem formatu przez Storage Manager (też widzi tylko 64MB). Format przechodzi OK i nic nie poprawia.
    Odlutowałem na chwilę akumulator, też nic.

Czy to już kaplica, czy da się mu przypomnieć, że oryginalnie miał 1GB ?
  • REKLAMA
  • #2 9780389
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1007
    Prawdopodobnie nastapilo jakies przepieciowe uszkodzenie ktoregos z sektorow pamieci Flash.. Larki to b. awaryjny sprzet, 'jednorazowki' wrecz..

Sama naprawa moze byc drozsza niz kosc, wiec moze sensownym rozwiazaniem jest przekierowanie za pomoca skryptu lub wskazania sciezki w ustawieniach, na pamiec karty SD?
  • REKLAMA
  • #3 9781572
    grzskr
    Poziom 11  
    To by było najprostrze. Niestety kasowanie się pamięci flash po każdym restarcie nie pozwala na wprowadzenie jakichkolwiek ustawień na stałe a perspektywa kalibracji i ustawiania ścieżek przy każdym starcie urządzenia w zasadzie wyklucza je z normalnego użytkowania.
    Chyba pozostanie sprzedać na części.
  • REKLAMA
  • #4 9782556
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1007
    Biorac pod uwage koszt ew. wymiany kosci, to najbardziej oplacalna opcja..

BTW, kiedys w starych Beckerach byla bateryjka podtrzymujaca pamiec CMOS.. Teraz jest ona chyba niestety zintegrowana w kosci, ale moze warto poszukac :)
  • REKLAMA
  • #5 10034874
    Nevilleness
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Skoro kasują się ustawienia, warto spróbować sformatować pamięć po odblokowaniu windowsa za pomocą [Control Panel]/Storage manager (format pamieci NANDFlash, Mesady nie dotykaj, bo nie pamiętam, co dzieje się po tej operacji). Bywa, że w starszych Larkach pamięć tworzy chińskie ciapki zamiast plików po uszkodzeniu partycji, ale zwykle format sobie z tym radzi. Z przypadkiem ograniczenia pojemności również się spotkałem i lekarstwo na to jest takie samo.
    Dla jasności:
    Wybierasz pamięć NandFlash, opcję Dismount i Format. Partycja Part00 znika, ale po restarcie system ją odtwarza, wszystko się konfiguruje i pojawia się kalibracja (radzę podczas konfigurowania wyjść na świeże powietrze, żeby później nie było problemu z zasięgiem.
  • #6 10323507
    grzskr
    Poziom 11  
    Próbowałem formatowania pamięci, ale nic żadnego efektu.

Jako że właśnie mijała gwarancja wstrzymałem się z użyciem lutownicy i wysłałem do serwisu Larka. Pierwsze wrażenie fatalne - zero odpowiedzi na maile, telefony wiecznie zajęte. Po trzech tygodniach udało mi się dodzwonić i powiedziano mi, że jest odmowa, bo skończył się okres gwarancyjny 8-O (w rzeczywistości gwarancja skończyła się w czasie pobytu gps'a w serwisie).

Od tej pory wszystko się zmieniło. Wyjaśniłem co i jak z gwarancją a serwis stwierdził, że usterka jest nienaprawialna i należy sprzęt wymienić na nowy.
    I tak stałem się właścicielem nowego GPS'a z gwarancją na kolejne 2 lata :D .

W tej sytuacji odradzam grzebanie w sprzęcie, jeśli jest na gwarancji i pozostaje mi pochwalić serwis Larka.
REKLAMA