logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego programatora 89C2051 przez LPT i program w BASCOMIE

afro1 22 Lis 2004 23:30 1743 7
  • #1 1005640
    afro1
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    potrzebny mi schemat możliwie najprostszego programatora do 89C2051 przez LPT. Zależy mi na możliwości programowania tylko tego mikrokontrolera - nie potrzebuje niczego uniwersalnego, żadnego Willema, ani nic. Proszę więc o schemat podłączenia takowego układu do LPT w celu oprogramowania. Przy okazji: polećcie mi program do programowania tego mikrokontrolera przez LPT w BASCOMIE.

z góry dzięki
  • #4 1005985
    afro1
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    dzięki wam, ale ja potrzebuję czegoś co działa pod WinXP i jest w języku polskim (paweł129: w jęzkyu angielskim jest wersja nie pod XP, zaś pod XP jest tylko w języku serbskim) :D. Dysponuje ktoś programem d BASCOMA w przez LPT w Windowsie XP?
  • #5 1006361
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    afro1 napisał:
    Dysponuje ktoś programem d BASCOMA w przez LPT w Windowsie XP?

:?: Bascom to jest program kompilatora, tworzy kod wynikowy zjadliwy dla każdego programu programatora. klik --> Google za przewodnika... :)
    Pozdrawiam, LightI
  • #6 1007526
    maxdutka
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Zobacz na listę programatorów które obsługuje Bascom, ale raczej to nie będzie prosty programator.
  • #7 1008204
    bombi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Proponuję ten co napisał kolega ->Maxdutka:'Szybki_Atmel'. Napisałem do niego soft ,który chodzi też po Win XP.Mogę Ci go posłać.
  • #8 1008255
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    może przesiądź się na avr, programataor to parę przewodów i dwie złączki.. i też programuje pod BASCOMem
    chociaż ten 'szybki atmel' to też prawie dwa elementy...
    może tak: -generujesz wsad w BASCOM
    - programujesz tym 'szybkim..'
    .. może trochę upierdliwe ale spełnia warunki.. (prostota i mały koszt, niestety to zawsze idzie z większą ilością pracy)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest schemat możliwie najprostszego programatora do mikrokontrolera 89C2051 z wykorzystaniem portu LPT, dedykowanego wyłącznie do tego układu, bez funkcji uniwersalnych. W dyskusji zaproponowano prosty programator „Szybki Atmel” dostępny pod adresem elektroda.net, który działa pod DOS-em i wymaga weryfikacji manualnej. Alternatywnie wskazano na konstrukcję opisaną na stronie epraktikum.co.yu, oferującą pełne funkcje programowania, weryfikacji, testu blank i zabezpieczeń. Autor potrzebuje jednak rozwiązania działającego pod Windows XP i w języku polskim. Wskazano, że BASCOM jest kompilatorem generującym kod wynikowy dla programatorów, a sam programator musi być kompatybilny z tym kodem. Zaproponowano użycie „Szybkiego Atmela” z oprogramowaniem dostosowanym do Windows XP, które można uzyskać od użytkowników. Zasugerowano również rozważenie przejścia na mikrokontrolery AVR, które są łatwiejsze do programowania przez LPT i obsługiwane przez BASCOM, choć „Szybki Atmel” pozostaje prostym i tanim rozwiązaniem do 89C2051, wymagającym jednak nieco więcej pracy przy programowaniu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA