logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Sherwood 6030R - dioda standby świeci, nie włącza się, pęknięty kondensator

robi139 04 Sie 2011 23:17 816 2
REKLAMA
  • #1 9792683
    robi139
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam. Posiadam taki amplituner jak w temacie. Wszystko było z nim super do czasu gdy chce go odpalić a tu cisza. Zdziwiony byłem tym faktem że dioda standby cały czas się pali więc napięcie chyba OK. Rozebrałem go trochę, sprawdziłem bezpieczniki wszystko OK. Postanowiłem zobaczyć płytkę do której idzie przycisk power no i naciskając na sam guziczek na płytce również sprzęt nie uruchamia się. Nie wiem co dalej robić i gdzie szukać. Dodam że na tej płytce jest napisane ,, from CPU,, co sugerowało by że aby wzmak odpalił musi iść sygnał z procesora lecz nie jestem pewien. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz mianowicie na środku są takie dwa potężne kondensatory. Jeden z nich jest spoko a drugi jakby od góry pęknięty w dwóch miejscach. Według mnie to takie rysy lecz nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ. Chciałbym bardzo naprawić ten sprzęt bo praktycznie codziennie go używam i nie wyobrażam sobie dnia bez muzyczki. Ewentualnie jak znacie kogoś kto by uporał się z tą usterką w Kujawsko Pomorskim w okolicach Inowrocławia najlepiej to proszę o namiary. Póki co nie mam kasy na nowy amplituner a ten jest super i sie do niego przywiązałem. Pozdrawiam.

To proszę się zdecydować, czy sam będę grzebał-co raczej nie wróży powodzenia w naprawie z takim poziomem wiedzy, czy szukam kogoś kto mi to naprawi?[dzimi]
  • REKLAMA
  • #2 9794499
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Miałem trzy amplitunery Sherwooda na rozkładzie i w każdym przypadku włączenie do stanu pracy następuje poprzez naciśnięcie klawisza funkcji na przednim panelu, albo pilotem. Przed stawianiem hipotez proszę opisać procedurę. Świecąca dioda "stand by" sygnalizuje prawidłową pracę tego członu. W przypadku braku komunikacji z procesorem dioda nie świeci. Sherwood stosował dwa typy kondensatorów filtrujących, akurat jeden z nich miał nacięcia w kształcie krzyża. Jeśli jednak jeden wykazuje oznaki uszkodzenia, trzeba wymienić oba, zapewne 6800 µF/63 V.
  • #3 9808341
    robi139
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    A więc tak podjąłem sie naprawy tego ampli. Wyjąłem panel przedni i jak okazało się uszkodzony był przycisk tzw switch wlutowany w płytkę. Po zamontowaniu nowego wzmacniacz uruchomił się. Niestety podczas montażu całości ze względu na ciężki dostęp płytka została uszkodzona. I teraz pytanie czy można dostać gdzieś taką płytkę lub ewentualnie czy ktoś mógłby mi wykonać za nie zbyt wygórowaną kwotę. Jest to mała dość prosta płytka w sumie sa na niej tylko te 4 switche ( power , sleep , kanał A i kanał B) , 2 diody sygnalizujące no i gniazdo na wtyczkę. Pozdro wieczorem dodam fotkę tej płytki dla zainteresowanych.

Dokładnie taki przycisk został uszkodzony lecz z dwiema nóżkami, ale to nie robi różnicy, ponieważ tego można wlutować na krzyż.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Co do wypowiedzi poprzednika to dioda standby świeci się cały czas więc reszta jest OK poza tym przyciskiem. Niestety pilota nie mam dlatego nie mam jak sprawdzić czy zadziałał by bez pilota. Tak jak pisałem wcześniej uruchomił mi się z nowo wlutowanym przyciskiem lecz przy montażu płytka została uszkodzona. PZDR

Slang na forum nie jest mile widziany.
    GM

Dodano po 2 [godziny] 44 [minuty]:

Dodaję obiecane fotki. Nie wiem czy tą płytkę się da uratować po prostu robiłem tego Sherwooda z sąsiadem w pralni i on przez chwile lutował te guziczki i gdy zatkała mu się dziurka jedną nóżką wsadził śrubokręt i uderzył młotkiem. Wydaje mi się, że ścieżki mogą być przerwane ponieważ po wlutowaniu nowego switcha sprzęt po prostu nie odpala. Na fotkach jeszcze są te 2 kondensatory, jeśli się przyjrzymy to widać rysę na jednym. Przepraszam za jakość fotek ale miałem pod ręką tylko Nokie N96.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Moderowany przez Grzegorz Markowski:

Już chyba wystarczy.
    Usuwam wątek z widoku publicznego.
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    GM

REKLAMA