logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dyski SSD OCZ 60GB Agility 3 w RAID0 - niskie transfery

kempisty1 05 Sie 2011 01:58 2578 6
REKLAMA
  • #1 9792961
    kempisty1
    Poziom 9  
    Witam.
    Specyfikacja komputera:
    pentium i5 2.80 Ghz
    Grafika radeon 6970 2 gb
    dyski głowne na których mam system to 2 razy ssd OCZ 60GB Agility 3 połączone w raid 0
    Dodatkowe dyski to dwa razy Seagate Barracuda 500GB 7200rpm SATA 6.0Gb/s połączone w raid 0
    zasilacz to Corsair 750W TX 80 Plus
    plyta glówna Asus P8H67-V Rev 3.0 Socket 1155 SandyBridge Intel H67 ATX Intel
    Pamięć ram Corsair Vengeance 8GB (2 x 4GB) DDR3 PC3 12800 1600MHz

Mam dwa dyski ssd połączone w raid0 które razem ledwie osiągają prędkość podaną przez producenta dla jednego dysku, gdzie producent podaje odczyt w granicach 450mbs a zapis 400mbs a moje dwa w raid0 nie dorównują tym opisom, co najlepsze ostatnio rozłączyłem je z raidu i podłączyłem odzielnie to test w hd tune wyszedł że zapis i odczyt w granicach 150mbs. Na dzień dzisiejszy przeczytałem wiele skazówek dotyczących przyśpieszania dysków ssd i nie stety pomogły ale nie wystarczająco. Dołączam wa z żuty programów
    Jak macie jakieś doświadczenia prosze podzielcie się ze mną bo już odchodze od zmysłów z nimi do tego ten wykres na hd tune straszne ma skoki. A jak robiłem raid0 to ustawiłem strip 32kb wcześniej miałem na 128kb ale prędkośc sie nie zmieniła teraz jak mam 32kb to skoki na wykresie są mniejsze.
    Z góry dziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 9796180
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Spodziewasz się, że wszyscy całe dnie przed kompem siedzą?
    Te dyski SSD to nowe, czy używki?
    A prędkość na Seagatach jest normalna czy też dziwna?
  • REKLAMA
  • #3 9802508
    kempisty1
    Poziom 9  
    Dyski są nowe, prędkość na segatach jest normalna 256mbs i wykres równy mają. Na SSd mam postawiony system windows7.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 9803358
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    Windows oryginalny? Na piratach rozne cuda sie dzieja..
  • #6 9804526
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    kempisty1 napisał:
    gdzie producent podaje odczyt w granicach 450mbs a zapis 400mbs

Owszem, ale równocześnie podaje następujące zastrzeżenie:
    *Max performance achieved using Native SATA 6Gbps chipset. Please refer to product sheet for additional performance metrics

kempisty1 napisał:
    rozłączyłem je z raidu i podłączyłem odzielnie to test w hd tune wyszedł że zapis i odczyt w granicach 150mbs.

Czy sprawdziłeś szybkości zapisu i odczytu dla Twoich SSD na innym komputerze? Z podanych przez Ciebie informacji nie wynika, co spowalnia odczyt i zapis.

Przy okazji: naucz się prawidłowego zapisu jednostek. jak dotychczas to podajesz szybkości w milibitosekundach.
  • #7 9804933
    kempisty1
    Poziom 9  
    Firmware najnowsze tylko na jednym bo na drugim w tym czasie co aktualizowałem miałem system a niestety nie da się tego dysku ssd z aktualizować jak jest system i po aktualizacji żadnej nie było różnicy po między z aktualizowanym a nie zaktualizowanym.

Mam wrażenie że coś jest wciąż w moim systemie albo w biosie nie przestawione i nie wykorzystuje ich pełnych mocy do tego od czasu do czasu wyskakuje mi blue screen o nuumerze: 0x0000007a i 0x000000F4
    powiedzmy 2 razy w tygodniu przeważnie jak komp jest nie używany i mam włączono aplikacje utorrent.
    Kurde już mnie to wszystko zaczyna męczyć, człowiek chce sobie złożyć całkiem mocną maszyne a tu mam od początku same niespodzianki z nią.

Prędkość dysku masz podaną tu
    http://www.yoyotech.co.uk/item-detail.php?products_id=4373600

uwierz mi kolego, że jak bym wiedział co spowalnia mi te dyski to na pewno już bym pracował nad tą usterką czy błędem. Nie sprawdzałem na innym kompie bo nie mam za bardzo gdzie. Ale co ma komputer do tego mam wszystko co im trzeba, żeby się odpowiednio rozpędziły.
    Jak pisałem sprawdzałem je rozłączone z raidu i wtedy miałem je podłączone pod port 6Gbps, a jak mam je w raid0 to są podłączone pod port 3Gbps bo niestety moja płyta nie obsługuje raidu pod porty 6gbps.
    Więc na tej stronie yoyotech podają, że pod 3Gbps odczyd do 280 MB/s czyli jak w raid0 to 280 razy 2 daje nam około 560 MBs ja mam około 460MBs czyli nie tak źle, ale najważniejszą kwestią czemu był taki wolny jak podłączyłem je oddzielnie pod port 6Gbps wtedy miałem około 150MBs gdzie na stronie podają że pod jest do 525 MB/s (SATA 6Gbps)

Dzięki za zainteresowanie moim tematem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niskimi transferami danych na dwóch dyskach SSD OCZ 60GB Agility 3 skonfigurowanych w RAID 0. Mimo że producent deklaruje prędkości odczytu do 450 MB/s i zapisu do 400 MB/s, użytkownik osiąga jedynie około 150 MB/s po rozłączeniu dysków z RAID. Komputer jest wyposażony w procesor Intel i5, kartę graficzną Radeon 6970 oraz dodatkowe dyski Seagate Barracuda 500GB, które działają poprawnie. Użytkownik sprawdził aktualizacje firmware, ale nie zauważył poprawy. Pojawiają się również problemy z niebieskim ekranem błędu (BSOD) oraz podejrzenia o nieprawidłowe ustawienia w BIOSie lub systemie operacyjnym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA