logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po usunięciu linuxa win7 nie startuje grub 2 error

Musiol 05 Sie 2011 19:06 2808 2
REKLAMA
  • #1 9794851
    Musiol
    Poziom 16  
    Ocena: 165
    Witam
    Wywaliłem linuxa backtracka ponieważ rozszerzałem partycje i teraz nie mam zadnego bootloadera zeby mi win7 wystartował w nadzieji dogrania bootloadera wgralem innego linuxa ( mint ) ale niestety nie widzi mi opcji win7 przy wyborze botowania
  • REKLAMA
  • #2 9795020
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Bootloader Win7 gdzieś tam jest - bez niego nie uruchomiłbyś systemu.
    Gdzie jest -> przydałoby się odnaleźć partycję gdzie jest plik BOOTMGR (na niej jest też folder \BOOT) - może to być mała 100MB partycja czy ta na której jest folder Windowsa

W celu odzyskania Win7 trzeba naprawić MBR (teraz siedzi pewnie tam kod GRUBa) i ewentualnie uaktywnić partycję z BOOTMGR.

Można to zrobić uruchamiając WinRE z płyty instalacyjnej Win7 a jak jej nie ma to próbując uruchomić BOOTMGR spod innego bootloadera jak:
    http://www.supergrubdisk.org/super-grub2-disk/
  • #3 9801518
    Musiol
    Poziom 16  
    Ocena: 165
    Wgrałem jeszcze raz win7 bez opcji formatowania dusku po instalacji na dysku c utworzyl sie katalog windows.old ze starym systemem, póżniej przegrałem pliki z katalogu do katalogu bedac na linuxie i działa ;]
    Temat zamykam
    Innym sposobem jest też sciagniecie jakiegos programiku( nie pamietam nazwy dla zainteresowanych napisze na pw) w postaci iso i zabotowanie z niego tam jest opcja wykrywanie OS i sam doda win7 do bootloadera
REKLAMA