logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Java] jTable - Wprowadzanie danych dla zmiennych X, Y, Z z użyciem spinnera

Jarciom 23 Lis 2004 15:48 2168 1
REKLAMA
  • #1 1006974
    Jarciom
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    No i mam kolejny problemik. Mianowicie, potrzebuje w UI wprowadzic dane dla poszczegolnych niewiadomych(x,y,z itd.). Ilosc niewiadomych pobieram za pomoca spinnera wiec to juz mam z glowy. Kolejna wartoscia jaka rowniez mam jest ilosc wystapien niewiadomych ktora jest wspolna dla wszystkich (np jesli mamy X1,X2 to tak samo z Y i Z itd). To byb bylo na tyle jesli chodzi o to co juz mam, natomiast problem ktory mnie interesuje to czy mozna wykorzystac jTable do wprowadzenia poszczegolnych danych dla X1,X2 itd dla wszystkich niewiadomych. Jesli tak to jak mozna to zrobic, a co za tym idzie czy da sie odpowiednio sformatowac tablice by wyswietlala tylko tyle niewiadomych ile chcemy.

Z gory dziekuje i mam nadzieje ze opisalem swoj problem w miare przejrzyscie :]

Zamykam. - arnoldziq
  • REKLAMA
  • #2 1015419
    pallid
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Jesli chodzi o pierwsza czesc pytania, to naturalnie Java umozliwia edytowanie (jak rowniez kilka innych mechanizmow obslugi) komorek obiektu JTable. Aby dowiedziec sie kiedy i jak zmienila sie komorka wystarczy do modelu obiektu JTable dodac TableModelListener(), oraz zdefiniowac dzialanie metody tableChanged(). [Przyklad].
    Jeszcze nie wiem, w jaki dokladnie sposob konstruktor JTable(Object[][] rowData, Object[] columnNames) korzysta z macierzy rowData, ale wyglada na to, ze za pomoca referencji. W takim razie zmiany wprowadzone w komorkach JTable beda sie automatycznie pojawiac w rowData[][].

Jesli chodzi o druga czesc pytania (formatowanie), to tworzona tabela zawiera tyle pol z ilu sklada sie rowData konstruktora JTable(Object[][] rowData, Object[] columnNames) + dodatkowo jeden wiersz naglowkowy columnNames. Sprobuj tez pobawic sie modelem tabeli (TableModel)
REKLAMA