logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak monitorować ruch sieciowy przez SNMP na Linksys/Cisco RV042?

Majosa 08 Sie 2011 15:57 1955 4
  • #1 9803618
    Majosa
    Poziom 11  
    Witam,

Czy ktoś z szanownego grona próbował takiej gimnastyki, jak w tytule? Chciałbym z routera wyciągnąć trochę informacji o ruchu w sieci. Niby router obsługuje SNMP, ale żaden manager nie chce z nim dogadywać albo go nie potrafię do takiej współpracy zmusić.

Mam w sieci kilkanaście kompów, chciałbym widzieć, czy ktoś sobie np. gołych babeczek nie ogląda zamiast pracować. Albo czy ktoś filmu nie ciągnie z Rapida jakiegoś. Jedyne, co mi się udało, to zczytywać logi systemowe z routera WallWatchem. Niby już całkiem sporo, bo z grubsza widzę, co się dzieje, ale to ciągle nie to.

Szukam jakiegoś fajnego, najlepiej na początek darmowego managera SMNP. A jeśli płatnego, to przynajmniej w wersji demo. Jak się sprawdzi, to kupię...

Pozdrawiam.
  • #2 9808005
    gayetan
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    a nie wystarczy ci na początek wireshark?
  • #3 9808454
    Majosa
    Poziom 11  
    Może i to nie jest głupi pomysł? Jakoś nie pomyślałem w ogóle o snifferach... Dzięki. Przyjrzę się temu tematowi.
  • #4 9811100
    Majosa
    Poziom 11  
    Ymm... Ale żeby snifferem analizować ruch w sieci, to trzeba cos na każdej końcówce zainstalować, nie? Jak to się robi, bo się nie bawiłem w takie rzeczy nigdy...
  • #5 9813011
    czuker
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    nie podejrzewam aby na bądź co bądź low-end'owym sprzęcie można było za pomocą SNMP wyciągać informacje dotyczące flow przechodzących przez to urządzenie. Do tego a nieco inna protokoły raczej nie obsługiwane przez RV042. Jak znajdziesz to ściągnij sobie MIB od tego sprzętu, do tego jakiś darmowy manager i zobacz co można wyciągnąć za pomocą SNMP z tego pudełka. Zapewne dane o obciążeniu procka czy statystyki z liczników tak aby np rysować zajętość pasma, ale nie to o co pytasz
REKLAMA