Siedzielm pol dnia w internecie i postanowilem zaczac od AVR'ow, bo wydaje mi sie ze jakos wiecej ludzi chyba tego uzywa, a poza tym podobno sa zblizone do Pic'ow co sie moze w przyszlosci przydac.
Teraz tak, zalozmy ze zdecydowalem sie juz ostatecznie na AVRy jaki model konkretnie kupic na poczatek. Bo szczerze mowiac probowalem to jakos porownac ogladajac ich specyfikacje i strony w stylu "AVR vs 51" i szczerze mowiac mam wrazenie ze za malo wiem, aby samemu cos wybrac.
Wiem ze wiekszasc tych mikrokontrolerow dziala na napiecia w zakresie 4,5-6 V i na tym sie moja wiedza konczy

Moze ktos powiedziec mi konkretnie co kupic, aby moc sie troche "pobawic" i potem ewentualnie na cos "madrzejszego" i drozszego sie potem przerzucic. A i jeszcze, aby programator ze strony
http://freefm.pluton.one.pl/mike/avr/programowanie.html lub jakis inny dzialal dla tej "pierwszej" kostki.
I jeszcze jedno, co niektorym moze wydac sie juz zupelnym banalem, ale dla mnie to, prosze mi wierzyc, wspomniana w poprzednim poscie "czarna magia". Moze ktos mi poslac schemat ukladu z kilkoma diodami i jakims przelacznikiem, ktory dzialalby w nastepujacy sposob.
Diody maja byc podlaczone do kilku wyjsc, a przelacznik do wejscia. Ma to byc jedna plytka, do ktorej podlaczam jedynie zasilanie.
Chodzi mi o to zeby miec taki "ekstremalny" starter kit i zaczac zabawe w stylu: po przelaczaniu przelacznika zapal diode nr 1 , po przelaczeniu przelacznika tylko w przypadku gdy dioda 1 swieci zapal diode 2 itd.
A i jeszcze jedno, czy na wspomnianym schemacie "DB25 conektor" to LPT czy COM ??