logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zwrotnicę do kolumn LDM C-151 z przetwornikami TF 1525?

wisnia_lwa 11 Sie 2011 00:06 3887 8
REKLAMA
  • #1 9813162
    wisnia_lwa
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Witam!

Krótko i na temat. Kupiłem okazyjnie kolumny LDM C-151. Oczywiście oryginalnie siedziały tam na wysokich piezoelektryki i specjalna pod nie zwrotnica. Tutaj już piezoelektryków nie ma, w jednej kolumnie jest GDWT 12/19-150 Tonsila. W drugiej nie ma drivera. Na basie oryginalne celestiony TF 1525.

Zwrotnica (jak ją zobaczyłem, to śmiech.... :D)- już wywalona. Chcę te kolumny jak najtaniej i najmądrzej przywrócić do życia- czyli w tym wypadku najlepiej mi będzie zrobić z nich model P-151 (z tego co mi wiadomo, to były tam właśnie TF 1525 i GDWT Tonsila). Dokupię drugiego tonsila i poskładam zwrotnice na normalnych częściach.

I właśnie teraz potrzebowałbym schemat filtru dla midbasa z modelu P-151. Myślę, że nie jest to jakaś tajemnica. Dla GDWT wiem, że ma być kond. 2,2 uF i cewka 0,3 mH (jest to podane na forum). Tylko nie wiem, co z celestionem- czy pracował tam może bez filtra?

Proszę mi nie mówić, żebym lepiej dokupił do tego celka D800... Ja to wiem, ale przypominam, że mam już jednego GDWT, a kolumny muszę "ożywić" jak najmniejszym kosztem... Dlatego wybrane rozwiązanie jest ostateczne.

Dziękuję z góry za rzeczową pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9867803
    DDN
    Poziom 31  
    Ocena: 141
    Z tego co policzylem to przy takich elementach zwrotnicy ten celestion gral by za daleko... 3,5khz to max dla niego ale lepiej juz 2khz to jest 15" i srodek na osi bedzie ale im dalej osi tym mniej dzwieku tego ci nie musze chyba mowic. Driverek gdwt jak utniemy 18db 5khz to pogra z dwustoma piecdziesiecioma watami ale braki w pasmie sie ujawnia. Moze lepiej sprzedac te gdwt i zmienic frontowa sciane i dac tam d500 w hornie jaki zmiescisz?wtedy podzial 2khz a zwrotnice to latwo zrobic,to proste glosniki oklepane ze tak powiem.
  • REKLAMA
  • #3 9868458
    wisnia_lwa
    Poziom 28  
    Dzięki za odpowiedź, ale kolumny już poskładane :)

Finalnie została ta wersja, co pisałem, czyli, cewka 0,3 mH równolegle i kondensator 2,2 uF (a właściwie, to 2,4 uF, bo poskładałem z dwóch, ale to pomijalna różnica) szeregowo z Tonsilem. Dodatkowo lekkie tłumienie rezystorem tego GDWT.

Celestion pełnym pasmem. Pomiary (na osi), oraz odsłuchy wypadają całkiem przyjemnie. To za sprawą tego, że celestion ma, jak na budżetowy w sumie głośnik- bardzo wyrównaną charakterystykę (a często się zdarza, że na końcu pasma przenoszenia pojawiają się straszne piki <chociażby Eminence>).

Koniec końców brzmi to całkiem przyzwoicie, środek oczywiście jest lekko wycofany, kolumny grają dosyć "wąsko", ale to było oczywiste i do przewidzenia. Jednak i tak jestem zadowolony- spodziewałem się, że będzie gorzej... :D

Na razie zostanie tak na dłużej, a z czasem może zamiast GDWT wstawię tam D800 i zaprojektuję zwrotnice.
  • #4 9868552
    DDN
    Poziom 31  
    Ocena: 141
    No to gratuluje udanej poprawy. Skoro jest dobrze a nie watpie w twoje uszy to musi cos byc w takim duecie z prosta zwrotnica. W sumie to celestion umie grac i robi to na tyle przyjemnie ze niemal kazdej osobie sie bedzie podobalo.
  • REKLAMA
  • #5 14515027
    unicornthedj1
    Poziom 9  
    Witaj, jak wymontowałeś grill? Właśnie dostałem te kolumny i nie mam pojęcia jak się dostać do driverów.
  • REKLAMA
  • #6 14515287
    wisnia_lwa
    Poziom 28  
    Grill jest tam włożony w rowki po bokach kolumny "na wcisk". Zrób sobie jakieś dwa "haczyki" (np. z cienkiego gwoździa, tak, żebyś mógł włożyć przez dziurki w kracie) i włóż w dwóch miejscach na jednej linii, na środku maskownicy (np u góry i u dołu) i mocno ciągnij do siebie po prostu. Musi wyjść. Mam nadzieję, że rozumiesz, o co mi chodzi. Ogólnie chodzi o to, żeby ciągnąć mocno kratę do siebie, najlepiej na środku, bo wtedy się trochę "podda" i łatwiej wyjdzie.

Pozdrawiam.
  • #7 14515295
    unicornthedj1
    Poziom 9  
    Rozumiem, dzięki wielkie! Wiesz może czy można kupić gdzieś te drivery wysokotonowe? Jeden kurcze nie działa, boję się, że będę musiał go wymienić/zrobić taką przeróbkę jak Ty.
  • #9 14524968
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 351
    Na TW-120 mi to nie wygląda...

Tak samo Monacor MPT-177 TYLKO wygląda jak Motorolla ale nie gra jak ona...

Nie patrz na wygląd tylko po prostu zadzwoń do LDMa i zamów głośnik - może parę zł drożej ale masz oryginał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił kolumny LDM C-151, które pierwotnie miały piezoelektryki i oryginalną zwrotnicę. Po ich usunięciu, w jednej kolumnie zainstalowano driver GDWT 12/19-150 Tonsila, a w drugiej brakowało drivera. Na basie pozostały głośniki Celestion TF 1525. Użytkownik postanowił zbudować zwrotnicę, korzystając z elementów z modelu P-151, co obejmowało cewkę 0,3 mH i kondensator 2,2 uF (lub 2,4 uF). Po złożeniu kolumn, dźwięk okazał się przyzwoity, mimo że środek pasma był lekko wycofany. Użytkownik rozważa przyszłą wymianę GDWT na D800 oraz zaprojektowanie nowej zwrotnicy. Inny uczestnik dyskusji poruszył kwestie dotyczące wymiany driverów oraz ich dostępności, sugerując zakup oryginalnych części od producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA